Sinuciderea unui oraş! Sau necrologul Brăilei

Articol din categoria: ca la noi

Iniţial nu voiam să scriu despre asta dar nu puteam lăsa să treacă episodul alegerilor locale de la Brăila fără să spun câteva cuvinte despre. Şi o să încep cu concluzia. O concluzie la care am ajuns luni dimineaţa, după ce am aflat rezultatele parţiale ale alegerilor. Brăila îşi merită din plin soarta. Merită să ajungă ultimul judeţ din România, merită ca nici iarba să nu mai crească acolo, prin prisma locuitorilor săi.

Cu unele excepţii, locuitorii de acolo merită cu vârf şi îndesat condiţia pe care o au de câţiva ani buni şi care se prefigurează şi în următorii 4, cel puţin. Merită ca în continuare să trăiască în marea lor majoritate cu salariul minim pe economie, să simtă lipsa locurilor de muncă, să vadă cum judeţul şi oraşul sunt ocolite de investitori sau cum investitorii care ar dori să vină în oraş sunt alungaţi de vătaful sef, proaspăt reales.

În momentul în care alegi să fii condus încă patru ani de un om care în două mandate a ajuns să îşi crească averea cu mult peste bugetul pe un an al oraşului, care are grijă să împartă discreţionar bugetul judeţului astfel încât mare parte din el să intre în conturile personale, sau care vrea să fie proprietarul întregului mal al Dunării, o meriţi. Din plin. Şi nu ai nici un motiv să te plângi că o duci rău. Şi nu ai dreptul să te vaiţi de proasta organizare sau conducere.

Din moment ce încă te bucuri la doi mici şi o bere, asta îţi e statutul. Robert spune că îi este milă de brăileni. Mie nici măcar. Mie îmi e silă, scârbă, greaţă. Şi tocmai din cauza asta nu o să se întoarcă nimeni acolo, pentru că nimeni dintre cei plecaţi prin alte părţi nu se vrea reprezentat sau condus de un analfabet.

Mă aştept ca în curând, Stancu să ridice un zid în jurul judeţului şi să transforme locuitorii în slugi. Poate chiar prin vot democratic, pentru că a văzut că se poate.  Asta aşa, că tot serbăm astăzi 22 de ani de democraţie.

0 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Si cand ma gandesc ca unii dintre noi chiar ne gandeam serios sa ne facem bagajele sa ne intoarcem ACASA… pacat…

 2. #3 Comentariu nou

  hmmmmmm…bine ca am fost atenta la text si am vazut „cu mici exceptii”, iar sinuciderea asta este un trend la Braila de ani de zile, nu stiu de ce ar fi acum altfel.Cand trei sferturi din populatie nu stie nici macar sa isi scrie numele corect, nu stiu, ce pretentii mai ai?in rest, e tardiv sa dezbatem subiectul!

 3. #4 Comentariu nou

  Andrei, l-ai fi preferat pe Diacomatu (zis şi Bancomatu) ca preşedinte al Consiliului Judeţean? Eu te asigur că nu te vei întoarce în Brăila indiferent de cine va câştiga (peste 4 ani sau oricând) alegerile în Brăila! Aşa că mai uşor cu scârba şi cu alte senzaţii … tari!

  • #5 Comentariu nou

   as fi preferat pe oricine in locul lui Stancu.

  • #6 Comentariu nou

   Ar fi fost la fel ca Stancu! Nu (mai) cunoşti realităţile Brăilei. Diacomatu a venit în „misiune” la Brăila (cu circa un an şi jumătate în urmă) pentru a întemeia „Fii Brăilei”, reduta ascunsă a PDL-ului în acest oraş. Nu (mai) cunoşti realităţile Brăilei…

  • #7 Comentariu nou

   … desigur, „Fiii Brăilei”.

  • #8 Comentariu nou

   cunosc in schimb gesturile pe care le face Stancu cu zambetul pe buze, atitudinea lui de stapan absolut, cum dicteaza dupa bunul plac si multe altele. s-a intrebat cineva vreodata de ce exista exodul asta al tinerilor din braila? care pleaca si nu se mai intorc? pentru ca nu au de ce!

  • #9 Comentariu nou

   Da, Andrei, ştiu! Tu ai plecat din cauza lui Bunea Stancu! Noapte bună!

  • #10 Comentariu nou

   de bine nu a plecat nimeni. diferenta se face intre a avea sau nu curajul sa o faci

 4. #11 Comentariu nou

  Ti-am spus ca nu-s postacul lui Stancu , ti-am spus ca nu sunt singurul care e constient ce e Diacomatu, dar daca eram eu in locul lui Traian ma fituiai de nu ma vedeam. Asa poate crezi de la altul…poate.

 5. #12 Comentariu nou

  Ti-am spus ca nu-s postacul lui Stancu , ti-am spus ca nu sunt singurul care e constient ce e Diacomatu, dar daca eram eu in locul lui Traian ma fituiai de nu ma vedeam. Asa poate crezi de la altul

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.