Se alege praful- scriere despre Braila

Articol din categoria: andreiu

De un oras minunat, un oras care a dat de-a lungul vremii mari valori culturale Romaniei, care au influentat cultura autohtona decenii intregi. Fie ca vorbim despre Mihail Sebastian, Panait Istrati, Fanus Neagu, Johnny Raducanu sau Nicu Alifantis toti sunt personaje care au inspirat sau marcat generatii intregi de oameni. Tin minte ca pe vremea cand eram inca in liceu, il vedeam deseori pe Johnny Raducanu stand in centrul vechi al orasului, intotdeauna pe aceeasi banca si urmarind cu mare atentie si drag lumea care trecea prin fata lui. Din cand in cand se mai opreau oameni care sa`i stranga mana si sa il intrebe de sanatate. El le raspundea tuturor cu zambetul pe buze si pentru fiecare dintre ei avea o povata sau o poveste.

Acum, orasul cu salcami reuseste sa scoata din ce in ce mai putine valori, mai putine nume sonore si mai putine personalitati care sa fie adevarate exemple sau modele de urmat. Ceea ce odinioara era o pepiniera a valorilor se transforma incet incet intr-o fabrica de non-valori, singurul adapost impotriva subculturii fiind teatrul din oras, unul dintre cele mai frumoase si cu traditie din tara. Insa nici acesta nu este ocolit de scandaluri si de influenta politicii locale care isi aroga dreptul suveran de cenzura sau critica asupra sa. Chiar daca politica locala inseamna o mana de oameni pseudo-alfabetizati, pentru care cultura reprezinta doar ceva din care nu se scot bani si cu care nu se pot face combinatii.

Ieri a trecut in lumea celor drepti si Fanus Neagu, un brailean de o calitate exceptionala, care a propovaduit farmecul Dunarii si vantul Baraganului cu o pasiune care iti ridica parul pe ceafa. Un brailean care nu si-a negat niciodata originile, ba dimpotriva, le expunea ori de cate ori avea ocazia cu mandrie. Pentru ca avea motive, pentru ca orasul de la Dunare continua sa existe in sufletul sau ca “Orasul cu salcami” al lui Sebastian sau orasul Chirei Chiralina a lui Istrati.

Cand va veti mai intreba, dragi braileni, de ce sunt din ce in ce mai multi tineri care aleg sa paraseasca urbea natala pentru alte meleaguri si nu se mai intorc, ganditi-va ca actiunea asta nu este altceva decat rodul mediocritatii si pseudo-culturii practicate si incurajate in ultimii ani de catre voi, toti, incepand de la primar pana la ultimul portar de scoala generala.

Daca acum, cele mai titrate personaje ale orasului sunt sexy braileanca si nicusor de la braila, atunci sa ne fereasca cel de sus de ce va urma peste ani.

 

1 comentariu Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    sper sa nu te apuce batranetea prin bucuresti.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.