BNR a declarat de curând că diaspora românească are peste 28 de miliarde de euro în conturi, ea fiind în același timp cel mai mare “investitor străin”, prin banii pe care românii plecați în străinătate îi trimit rudelor de acasă. Numai că majoritatea banilor care vin din diaspora sunt destinați consumului, nu investițiilor propriu-zise.

Anul trecut, 30 de oameni de business din România au lansat Re>patriot, un proiect care își propune să faciliteze accesul românilor din străinătate la oportunitățile de investiții din țară. Mai precis, Re>patriot vrea să rezolve problemele care limitează accesul la informațiile privind oportunitățile de dezvoltare a unei afaceri în România.

Prin conferințele Re>patriot din toată Europa și din țară, dar și prin platforma www.repatriot.ro, românii din diaspora pot avea acces la informații, consultanță și oportunități din țară pentru a deveni antreprenori acasă sau pentru a sprijini România de unde se află. Obiectivul principal al Re>patriot este ca Diaspora să devină prioritate națională și toate forțele responsabile din societatea românească sa acționeze în consecință.

Joi, 17 martie, va avea loc Gala Re>patriot, iar în cadrul ei se vor scoate la licitație obiecte semnate de personalități din lumea sportului (Simona Halep, Mircea Lucescu) sau experiențe cu Horia Tecău, Felix Pătrășcanu, Dragoș Anastasiu, Mihai Marcu, Gabi Szabo și alte personalități care excelează în domeniul lor de activitate.

Fondurile strânse vor ajuta Re>patriot să devină o platformă complexă cu informații complete care să-i ajute și să-i inspire pe cei care caută oportunități de investiții în România.

Într-o avanpremieră a licitației, Mircea Tudor, fondator MB Telecom și inventator român premiat la Geneva, a oferit 10.000 de Euro pentru racheta din anii ‘70 a lui Ilie Năstase, donată proiectului Re>patriot de Dragoș Dinu, CEO al Țiriac Holding.

Aflați mai multe despre Gala Re>patriot aici.

Știu, e un articol scris scorțos, atipic, dar subiectul mi se pare unul important și care merită tratat cu toată seriozitatea.