Prietenie-laudă-critică-atitudine

Articol din categoria: andreiu

Încercam mai devreme să conving un prieten bun că are o părere foarte proastă despre el şi trebuie să schimbe chestia asta cât mai curând cu putinţă, în caz contrar îi aplic o corecţie cu cap băgat în zăpadă să i se mai răcorească sinapsele. Cu toate că îmi este prieten, pentru o cauză nobilă nu fac rabat de la forţa fizică, dacă situaţia o impune. Sper totuşi să nu fie cazul şi să îsi revină curând.

Însă, cu ocazia asta mi-am amintit de o chestie asemănătoare pe care am făcut-o cam acum vreo 15 ani, eram încă în şcoala generală, celui mai bun prieten de pe vremea aceea. Între timp conjunctura a vrut să evoluăm de la cei mai buni prieteni la cei mai străini cunoscuţi, dar asta e altă poveste, tristă şi ciudată rău.

Revenind, eram cred prin clasa a 5a sau a 6a, pauza mare, hărmălaie în curtea şcolii, copii care îşi mâncau pachetul de acasa etc.  La un moment dat, îmi văd prietenul care tocmai îsî arunca sandwich-urile primite ca pachet la gunoi. M-am dus la el direct şi până să apuce să spună ceva, am început să îl iau la pumni, dar în acelaşi timp aveam grijă să îi spun că este un cretin, pentru că ai lui se străduiesc să îi dea pachet la el, să nu facă foamea la şcoală şi el îşi bate joc de munca lor.

Omul a rămas fără replică, a mers acasă, l-au văzut ai lui cu oarece urme pe faţă şi bineînţeles că l-au întrebat ce a păţit. El le-a povestit că l-a bătut Andrei pentru că a aruncat mâncarea. A aflat şi tata de isprava mea, nu mi-a aplicat decât o morală şi totul a fost bine până la urmă.  Acum vreo 3 ani stăteam un pic de poveşti cu el şi îşi amintea încă de episodul cu pricina. Am râs amandoi, bineînţeles.

Dar na, consider că oarecum mi-am făcut datoria de prieten, poate un pic mai tare decât ar fi fost normal.

Şi nu-i aşa ca o prietenie adevărată nu e bazată doar pe laude ci şi pe critică si duşuri reci?

0 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  ai mare dreptate jon…eu iti sunt recunoscator pt. ca ai avut candva rabdarea sa ma asculti. prietenii buni sunt greu de gasit dar si mai greu de pastrat. un dus rece nu strica niciodata si ar trebui apreciat cand vine din partea unui prieten.

 2. #2 Comentariu nou

  Da asa e…nu se poate numi prietenie doar atunci cand te bucuri de momente frumoase. Uneori, cand prietenul tau greseste trebuie sa-i arati ca nu e bine, e normal si firesc, sau cel putin asa gandesc eu. E important sa iti ajuti prietenul cu sfaturi, dar si critici atunci cand e nevoie. Mi s-a dovedit ca sunt apreciate, poate nu pe moment, dar dupa ceva timp in care respectivul analizeaza situatia si recunoaste in sinea lui greseala. Un dus rece nu strica…daca vine din partea unei persoane cu intentii bune.

 3. #3 Comentariu nou

  Nu oricine are cel mai bun prieten, care va merge dupa tine prin foc si apa…
  PS. Frumoasa intamplare.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.