Plata cu cardul sau demonul comerciantului român

Articol din categoria: andreiu

Am zis acum ceva vreme pe facebook că eu, dacă văd anunț pus undeva cu „momentan nu se poate plăti cu cardul” imediat mă gândesc la evaziune și mă gândesc de 2 ori dacă stau acolo sau nu.

Un exemplu ar fi o cârciumă mișto din titan, unde mai ieșeam cu băieții, și care e de 2 luni în situația asta de moment.

În weekend am fost la munte, frumos, zonă minunată, vreme superbă, cabana perfectă pentru o ieșire în gașcă mare, totul bine până la plată. Când au auzit de card, s-au albit la față doamnele, că să vedem, că nu prea merge, dar e și un extra comision, că așa ne ia banca, și de fapt nu vă punem 35 de lei, punem doar 17 comision, dar să vedem, că poate nu merge.

Și n-a mers, dar se va plăti prin OP, tot n-au primit cash.

Ce nu înțeleg comercianții la carduri este că plata cu cardul este o soluție de loializare pentru clienți, nu un bau-bau. Cel puțin în București, nu calculez provincia.

D-aia la 5togo poți plăti o cafea de 5 lei cu cardul, că e comod.

D-aia te duci la mega și iei berea cu 1 leu mai scumpă decât de la nea gică, că la mega poți plăti cu cardul. Sau cu telefonul. Sau cu ceasul. Bine, ar mai fi și că la mega ai stoc constant și stabil, nu depinzi de ce aduce nea gică cu mașina de la engros.

Oamenii iau salariile pe card, plățile la comerciant nu sunt comisionate, se fac campanii de plată cu cardul. Să te opui situației și să încerci să ciupești câțiva lei din evitat bonul fiscal, în 2019, mi se pare ridicol și prostesc.

Oferă-i omului toate opțiunile și va fi fericit. Limitează-l la cash și s-ar putea să îl frustrezi.

Și da, dacă intru de două ori într-un loc unde „momentan” nu se poate plăti cu cardul, a treia oară nu prea mai calc acolo. Dacă tu vrei să fii șmecher, fii, dar nu conta pe mine.

7 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  La noi la capitală am intrat într-o Cramele Recaș și am vrut să plătesc cu cardul, că văzusem pe ușă că este. Tanti de acolo mi-a zis că nu merge să plătesc cu cardul sub 50 de lei, că o ceartă șeful că e cu comisioane.

  • #2 Comentariu nou

   Am vazut in multe locuri din Europa (localuri mai mici), unde era afisat mesajul, ca poti plati cu cardul doar la sume mai mari de 10 euro. Sub 10 euro accepta doar cash.

 2. #3 Comentariu nou

  Acum mulți ani am fist să îmi iau un cablu hdmi. Altex parcă.
  Plătesc cu cardul, că deh. Și doamna (a se citit tanti) se apucă să-mi scrie factură. Îi spun că nu mă interesează.
  La care ea opărită: la plata cu card e nevoie de factură. Ta-dah… și cum aveam nevoie de bon pentru cazul in care nu e cablul bun…am stat să scrie factură.
  O întreb cât o costă factura. Era ceva lei. O întreb dacă merită cheltuiala. Era convinsă că nu, dar așa ne cere șefu’!
  Pe aici sunt magazine care spun clar că nu acceptă plata cu card pentru sub x€. Dar e rar de tot! De regulă comercianții acceptă pentru că e zero comisionul. Am plătit cu telefonul și o sticlă de tonic de 29 de cenți!
  Dar e distractiv când vezi un coș de 100-150€ și omul vrea sa plătească cash! Văd asta suficient de des!

 3. #4 Comentariu nou

  Asta este într-adevăr impresia generala fata de plata cu cardul și sunt de acord cu articolul, dar s-a întâmplat să vad și reversul zilele trecute. Am fost sa cumpăr hrană pt papagali dintr-un petshop, cu trafic mai redus mi s-a părut mie, și în fața mea un tip a plătit cu cash. Abia a găsit sa ii de-a rest, iar la mine s-a bucurat că plătesc cu cardul.
  Și apropo de obiceiurile de plată ale Bucureștenilor, o casiera de la un Lidl din Pipera se mira de diferența de comportament a cumpărătorilor din Pipera față de cei din Pantelimon unde mai lucrase. Cei din Pantelimon plăteau preponderent cash, iar în Pipera numai card, telefon și smartwatch 🙂

 4. #5 Comentariu nou

  In Romania din cate stiu il ciupeste pe comerciant la fiecare plata cu cardul, ceea ce e frustrant daca iti ia omul o guma de mestecat. Pana la urma, daca omului ii merge treaba doar cu cash, e exact problema lui. Pe el il loveste falimentul, nu pe client. Clientul maraie si pleaca si probabil nu mai vine.

 5. #6 Comentariu nou

  Am fost vara asta pe Transalpina și a fost nevoie să rezervăm din scurt o cazare acolo. Din scurt fiind cu 45 de min înainte să ajungem acolo, seara Singura cazare dsiponibile – Cabana Ranca, o bomba cu catacombe de anii 50, administrată de 2 pensionari scorțoși și un caiet dictando.

  Rezervarea de pe Booking.com nu apărea în caiet dar era pe site așa că ne-a dus în cameră. În fine, înainte să plecăm, a doua zi, dăm să plătim camera card dar oha, POS-ul nu merge, în ideea că nu există deloc.

  Du-te la capătul stațiunii la singurul atm, ia bani plătește, nu se dă niciun fel de bon sau chitanță iar individul ne roagă apoi să facem o combinație cu el: să ne dea ca nepărezentare pe rezervare, ca să nu îi ia lui taxa cei de la Booking iar noi să nu plătim taxa de raș de 15 lei.

  Am inteles că e cabana patrimoniul poliției de prin zonă, deci învârteli de-ale lor și evaziune cu cârca.

  • #7 Comentariu nou

   Data viitoare plătești pe pagina booking.com și nu te mai chinui atât.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.