Nu va fi ușor să renunțăm la chinezi

Articol din categoria: andreiu

Mă uitam azi că s-au lansat două modele noi de Motorola, care arată foarte bine, cel puțin Edge+ mi se pare sexy rău de tot. Nici cu specificațiile nu stau rău, am avut un onevision anul trecut și am fost super mulțumit de el.

Și mă gândeam eu, așa, în mintea mea, că după ce băieții de la Oneplus vor considera că au crescut suficient încât să vină cu prețuri aproape de 2000 de euro la telefoane, ca prietenii de la huawei și samsung, că mă duc la Motorola.

Naiv și amnezic, credeam că Motorola sunt tot americani, telefoane produse în state, aia e, dacă în europa nu suntem in stare să facem altceva decât mașini, bere și videochat, luăm de la americani.

După care mi-am amintit că și Motorola sunt cumpărați de Lenovo, care aparțin partidului unic și atotputernic chinez.

Nu cred că există alternativă pentru telefoane, tehnologie, electrocasnice, nimic, care să fie produse în altă parte decât China. Nu zic de design, concept, patent. Execuția efectivă, asamblarea care se face ieftin și repede.

Nici la haine nu prea avem alternativă, în Europa se produce foarte puțin și de obicei se produc chestii de super calitate, lux și scump. Tot ce este fast fashion vine din China, Vietnam, Laos, pe acolo.

O să fie complicat să-i boicotăm renunțând să cumpărăm produse fabricate în China. Uită-te la toate produsele din casă și vezi câte sunt produse altundeva decât în China. Să nu zic în afara Asiei.

O să fie nevoie de măcar 5 ani, estimez eu, până vom putea reloca producția local, în UE, pentru că nu muți fizic o fabrică, este un întreg lanț de furnizori și producători de tot felul de subansamble, piese, chestii, care trebuie relocați, la fel de bine.

Și va trebui să ne cam luăm adio de la prețuri mici, pe degeaba, vom fi nevoiți să învățăm valoarea banilor pe propria piele.

Nu vom mai schimba telefonul în fiecare an, nu vom mai arunca imediat televizorul, mașina de spălat sau frigiderul, ca să luam altele, vom începe să reparăm, să îngrijim mai bine.

Ceea ce nu este neapărat un lucru rău, dimpotrivă.

Dar va fi un proces de durată, pentru că în momentul ăsta inclusiv scobitori și castroane de plastic aducem din China.

Până atunci, căutați etichete „Made in Romania”.

5 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Atât Samsung cât și Philips produc în România și produsele lor sunt aparent de tot căcatul: https://www.podulminciunilor.ro/de-ce-fabricam-lucruri-proaste.html

  • #2 Comentariu nou

   La partea cu Samsung nu ma pot pronunta insa despre Philips nu pot sa zic decat de rau. Mai ales de cand au lasat toti agaricii sa le foloseasca brandul si sa umple magazinele de te miri ce mizerii cu sigla Philips.
   Am un TV marca Philips acasa care are nevoie de 1 minut numai ca sa porneasca si sa poata fi utilizata telecomanda – el porneste repejor, vreo 15 secunde dar dupa aia dracu` stie ce face, ce gandeste ca apesi telecomanda degeaba. Prin comparatie, PC-ul are nevoie de 16 secunde pentru boot complet.

   Asa ca la televizoare am trecut pe LG, la telefoane am ramas cu Samsung (modele mid-range, am trecut de adolescenta, prefer ceva care sa se muleze pe nevoile de acum) iar prin la electrocasnice, cat se poate, chestii mai de durata: Miele, AEG, de astea. Si sa stii ca astea chiar isi merita banii.

  • #3 Comentariu nou

   sunt la al 4lea tv de la LG, minunate, nu am avut nici o problema

 2. #4 Comentariu nou

  Si la telefoane LG sunt f ok. M-am reintors la LG dupa 3 ani de chinezarii si daca nu o dau in bara grav voi ramane cu ei de acum incolo

 3. #5 Comentariu nou

  Si ce propui prin acest articol, sa boicotam tot ce e „made in China”?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.