“Problema cu lumea este că oamenii inteligenți sunt plini de îndoieli, în timp ce oamenii proști sunt plini de încredere.” zice un citat celebru din Bukowski.

Când vine vorba despre copii, e normal să ai dubii, să îți pui întrebări, să cauți răspunsuri, să găsești validare și confirmare că faci bine ce faci. Pentru că vrei doar binele copilului și să fii un părinte perfect. Ceea ce e greu de realizat, dar este un ideal care e bine să existe.

Este, însă, o linie foarte fină între a te documenta și a înțelege cum funcționează niște principii simple ( diversificarea, somnul, mersul, vorbitul) și a încerca să găsești toate răspunsurile în cărți, bloguri sau clipuri video.

Pentru că multe răspunsuri le găsești la copil, direct. Ei știu să comunice transparent și direct ce au, ce vor, ce le place, ce nu le place, ce doresc sau nu doresc să facă. Trebuie doar să fii un pic atent la ce transmite copilul și te prinzi rapid.

Petreceți mai mult timp ascultând și deslușind mesajele pe care le transmite copilul, nu ce scriu unii și alții pe internet, despre cum să crești copiii și cum să pui problema.

Scriu asta pentru că văd frecvent întrebări, cereri de recomandări de cărti, de autori, de publicații, de la oameni care sunt proaspăt părinți și vor să afle din cărți tot ce au de făcut și care apoi nu înțeleg de ce nu reacționează copilul cum scrie la carte, că ei au respectat întocmai.

Tratați copilul ca pe un membru al familiei, care are aceleași drepturi și libertăți ca și voi, fiți acolo ca suport și sprijin pentru creșterea și dezvoltarea lui. Atât. Ține foarte mult de mindset, despre care nu prea o să găsiți în cărți nimic.

Și este nevoie de un pic de curaj, despre care am scris aici.