E a treia variantă de început a acestui articol. Precedentele două nu mi s-au părut foarte inspirate, să vedem ăsta cum e.

E un articol scris pe ploaie, afară sunt 9 grade, în casă e cald, kiddo doarme la ea în cameră, Maru e prin preajmă, câinele sforăie la ușă și eu vrea să scriu un articol despre familie și ce înseamnă ea în viața mea, cel puțin.

Păi dacă citesc cele de mai sus, cam asta e familia, e un sentiment, e locul ăla unde simți că aparții și pentru care vrei întotdeauna să te întorci acasă. E baza la care revii mereu și locul ăla unde poți să ai momente în care ești leneș, urât sau prost și știi că nu te va judeca nimeni niciodată.

Înainte să apară kiddo, weekendurile erau planificate mereu și împărțite între prieteni, apropiați și locuri noi. Am avut doi ani în care ne-am ținut cât de mult am putut de celebrul #niciunweekendinoras. Ieșeam destul de mult, de des. Cam 30.000 de kilometri pe an, ca să am un reper material. Acum sunt abia la 13.000 și nu cred că depășesc 15.000. Încă ne place să ieșim, încă plecăm, dar pe aproape, mai ponderat, mai cu simț de răspundere.

Pentru mine trecerea de la cuplu la familie s-a întâmplat cu mult înainte de venirea lui kiddo, când, la un moment dat, fiind plecat prin țară cu ceva treabă, brusc mi s-a făcut dor de casă. Era ciudat, era prima oară când mi se întâmpla așa ceva. Eu, cel care putea să stea pe drumuri cu săptămânile, după doar o zi să vrea acasă? You’re getting old, son! This is the first time!

Acum lucrurile sunt și mai complicate, pentru că la fiecare deplasare mulțumesc celor vinovați pentru skype, facetime sau whatsapp. Acum e vremea video call-urilor zilnice și obligatorii și plecatului cât mai rar și pe intervale cât mai scurte.

Ca să găsesc și o incheiere, familia e unealta aia care te conduce spre o stare de bine și care te face să zâmbești într-o sâmbătă cu 9 grade afară, ploioasă, de octombrie. Și dacă ajungi la starea asta, știi că ești în familie.

Și familia nu se rezumă doar la cei cu care împarți niște acte sau casa. Familie sunt și prietenii ăia care te sună din senin să te întrebe ce mai faci, familie sunt și cei care vin la tine pe neanunțate cu o jucărie pentru copil și chef de vorbă și cei care te sună la 3 dimineața să îți ceară ajutorul pentru că știu că se pot baza pe tine. Familia e suma oamenilor cu care ai pune o poză în ramă și ai ține-o pe birou.

Articolul e scris la invitația celor de la Hochland cu ocazia campaniei aniversare “Suntem o familie”, care marchează 90 de ani de activitate și de expertiză de top în domeniul brânzeturilor.