De dimineață am fost nevoit să merg la evidența populației în Brăila. Motivul: schimbare de buletin. Numai gândul că trebuie să te duci să dai nas în nas cu reprezentanții statului te îngrozește. Și aici începe procesul de umilire, de strivire a ta, cetățean european și cu drepturi. Aici începe corecția și procesul de conștientizare că tu, individ, ești un nimic în fața sistemului.

Având experiența anterioară cu cozile de la evidența populației, taică-miu s-a dus pe la 5 dimineața pe acolo, să vadă dacă se mai fac liste, ca pe vremuri. Ghici ce: se fac. La 5 dimineața s-a trecut al șaptelea pe listă.  Erau oameni așezați cuminți la coadă de la 4 jumătate. Dimineața! Pentru că programul cu publicul este de la 8:30 la 13:00. Atât!

Ajung pe la 7 jumătate să-l schimb pe tata la coadă, suntem întâmpinați de un polițist local. Care a dictat scurt și clar că regulile le face el, nu discută și nu ține cont despre ce au facut oamenii ăia la coadă. El împarte bonurile de rând la intrarea în sală.

Cu 5 minute înainte de deschiderea ghișeului, iese o cucoană ( doamnă e prea mult pentru ea) care ne ceartă. De ce? Nu am putut desluși exact, pentru că urla ceva de civilizație, organizare și bun simț. Ironic, nu?

Odată depășit momentul 0, al intrării în sală, unde într-adevăr localul de la poartă distribuia numere de ordine, ajungi cu actele la ghișeu. Unde ești întâmpinat cu cea mai mare scârbă, ți se vorbește în cel mai superior sictir, bașca, ești și luat la rost că nu te miști mai repede. Tu abia deslușind ce bâlbâie domnul inspector de dincolo de geam. Toate astea făcute cu mare dibăcie, să realizezi că ție ți se face un favor. Preluarea actelor și accesul la un act de identitate nu e altceva decât un semn al mărinimiei lor, al dumnezeilor de la ghișeu.

Și stai și înghiți. Stai să înduri umilința pentru că nu ai încotro. Ai nevoie de buletin și, dacă te iei în gură cu ei, ești la cheremul lor. Invocă senin lipsa unei ștampile undeva și va trebui să reiei procesul. Reluare care te va pune față în față cu aceiași oameni. Pentru că așa e sistemul. Puternic. Imbatabil. Infailibil.

Nu știu când am avut un sentiment de greață atât de puternică în ultimii ani.  Dar știu că e prima dată după foarte mult timp când am fost umilit public. Și nu am avut cum să obiectez. Sau cum să reacționez.

Pentru că eram la mâna lui, a sistemului. Și a dumnezeilor mici și mulți.