Mă macină o chestie. De multă vreme

Articol din categoria: andreiu

De ce sărim imediat să luăm apărarea, să apreciem, să lăudam, să exagerăm cu reacțiile când vine vorba despre un străin.

Mi s-a declanșat întrebarea asta după episodul Salvatore Ganacci de la Neversea, când omul a pus o manea românescă și 123% din cei care nu ascultă manele și erau prezenți la festival au izbucnit în versuri.
Imediat, a doua zi, au început reacțiile românilor să-l spele pe italian, că frate, așa e omul, el e foarte tare, e beton, e troll, e mișto dar e nebun, nu conteneau să-l spele pe Dj, de parcă l-ar fi crucificat cineva. Dimpotrivă, eu l-aș fi premiat cu ceva premiu, că ne-a dat în vileag impostura, ca să o zicem pe cea dreaptă.

Revenind. Imediat, au sărit oamenii să-l apere pe Ganacci, de zici că erau nebuni. Oameni pe care îi cunosc și îi apreciez și în care am încredere, erau în transă.

Altfel spus, ne-a băgat în seamă un străin, nu contează cum, hai să-l umflăm până explodează, că e mai mare rușinea de omu ăla.

Au trecut 30 de ani de când suntem în democrație și tot ne ploconim în fața străinilor. Mă rog, de la vest, că cei de la est, care vin „să ne fure joburile” merită tot disprețul nostru, dar asta e altă discuție.

De ce? De unde inferioritatea asta? De unde setea asta de validare și acceptare a tot ce vine de afară?

E o problemă doar a mea? O mai au și alții?

5 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Pt ca „made in germania” a fost multa vreme mai bine cotat decat made in romania.
  George tufiş suna mai nasol decat george bush si asa mai departe.

  • #2 Comentariu nou

   Aoleu, Iona, cum mă întărâți, mi-ai adus aminte de o lecție legat de geopolitică și efectele xenofiliei asupra unei populații, foarte crudă și cinic de realistă:

   La întâlnirea sângeroasă, în august 1939 la Moscova, între ambasadorii nemți și reprezentanții ruși/sovietici, în timpul negocierilor a tratatului secret & discutând despre sfere de influență, Stalin ar fi slobozit asta (parafrazez fiindcă nu țin minte cuvânt cu cuvânt; sursa e dintr-un jurnal al unui asistent din partea nemților) despre situația geopolitică a Regatul Unit și profitul pe care relația germano-sovietică ar avea-o: „Dacă Marea Britanie încă domină, controlează și influențează o treime din planetă, înseamnă că lumile (populațiile) din treimea aceea sunt sub orice critică bătute în cap.”

   De-asta „Made in Germany” e cotată bine: fiindcă majoritatea europenilor, printre care și noi, sunt germanofili. Dacă au devenit motorul Europei, au devenit așa fiindcă celelalte popoare sunt „[…] sub orice critică bătute în cap” fiindcă le planează/proptesc succesul altor țări.

   Singurul regret pe care îl am e că, mai mult ca sigur, vor mai muri niște generații până să apară istoricul român necunoscut, să scrie o carte mare, în care să conțină acea analiză socio-psihologică, plecând de la premisa recomandată de mine în comentariul cel lung.

 2. #3 Comentariu nou

  >> „De ce? De unde inferioritatea asta? De unde setea asta de validare și acceptare a tot ce vine de afară?”

  Se cheamă xenofilie.
  Și da, suferi și tu de ea.

  Rromânii vor să fie la pas cu străinii; adică, asta înseamnă să-i copiem la tot și toate.
  În momentul în care un străin a dat la manele, a creat reacții adverse din motivul că fibra xenofilă s-a suprasolicitat & lovit de fibra românească cum ne comportăm între noi (șmenari, țepari, pișcotari, ipocriți, mârșavi, etc). Adică, un român se va comporta de x1000 mai bine cu un străinez, decât cu un alt român. De ce? Pentru că și celălalt român va crede că e o schemă, ceva, care să-l fure. În momentul în care ieșim din locuințe, prima asigurare pe care ne-o facem e că toți din jur, dacă ar putea, ne-ar fura/omorî/țepui/etc. Because we know better…

  Cu alte cuvinte, străinezul a făcut un „lez-majeste inversat” să zicem: a reamitit românilor cum sunt ei de fapt, în timp ce românii vor să fie ca străinezii.

  Și tu, de exemplu, ai fost în Irlanda (sau pe unde ai hoinărit), ai băut bere de calitate. De ce ai făcut-o? Pentru că vrei să fii ca străinii, vrei să benefici ca străinii, vrei să fii acceptat de străini că îți știi gusturile, în cercurile lor. Vrei să te asimilezi cu străinii, dacă ai putea. Pentru că, la fel ca restul rromânilor, suntem xenofili.

  Și uite o bombă: inclusiv Ceaușescu a fost un xenofil. Din motive care nu le înțelegem, a ținut morțiș să copieze modelul nord-coreean/maoist. De ce el, european ce era, simțea nevoie să preaslăvească sistemele asiatice, încât să le copieze? Păi simplu, i-a convenit, fiindcă era xenofil.
  Dacă era patriot cum îl desemnează nostalgicii, nu ar fi înfometat populația, nu ar fi depins de Securitate să terorizeze populația.

  Ăștia suntem.

  Dacă studiezi istoria, pe lateral așa, plecând de la premisa „Românii sunt xenofili”, foarte multe atrocități, trădări, țepe, furturi își au explicația. Dar n-o să vezi așa ceva, fiindcă istoricii de astăzi nu vor să deranjeze fibra xenofilă… pentru că suntem xenofili, am vrut ba cu Europa, ba cu Asia, ba cu „eliberatorii”.

  • #4 Comentariu nou

   gresit, din nou. am baut bere in irlanda din 2 motive: 1 pentru experienta, discover, sa vad cum e si la altii, nu sa ma accepte cineva si 2. pentru ca nu puteam sa plec cu berea dupa mine

  • #5 Comentariu nou

   :-))

   Chiar și așa, tu spui asta, ori eu nu știu ce gândești/simți fiindcă nu mă aflu în conștiința ta. Argumentarea și retorica rămâne valabilă, măcar pentru ceilalți cititori.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.