Primul răspuns care îţi vine în minte atunci când te gândeşti la o posibilă legătură dintre bere şi vin este alcoolul. Ambele băuturi conţin alcool, nu? Nu e un răspuns greşit dar e uşor incomplet. Pentru că vizita la Timişoara Brands Tour m-a învăţat că în zona de vest a ţării berea şi vinul sunt legate între ele de tradiţie. Fie că vorbim despre Timişoreana sau despre Cramele Recaş, ambele sunt brand-uri cu o puternică tradiţie. Dar să le luăm pe rând.
Timişoreana, este prima fabrică de bere din România. Pentru că „după ce i-a izgonit pe turci din cetate, Principelui Eugeniu de Savoya care, în 1718, a luat o înțeleaptă hotărâre: să facă prima fabrică de bere din România.” Dacă vi se pare cunoscut citatul dar nu ştiţi de unde, data viitoare când ciocniţi o Timişoreana, citiţi ce scrie pe recipient 🙂
Din 1718, Timişoreana nu numai că produce bere, dar este un reper pentru oraşul de pe Bega, este simbolul cu care se mândresc toţi Timişorenii. Asta şi pentru că cei care conduc fabrica sunt deschişi şi dornici să implice activ comunitatea din jurul brand-ului. Au 2 berării în Timişoara, foarte bine construite şi întreţinute, au foarte des acţiuni de porţi deschise şi echipa de acolo se gândeşte continuu la idei, proiecte şi acţiuni noi, care să răsplătească fidelitatea şi apropierea oamenilor faţă de brand.
E de ajuns să ajungi în fabrică şi să rogi un tehnolog de acolo să îţi explice un pic istoria fabricii şi procesul de fabricare a berii ca să îţi dai seama că oamenii de acolo sunt pasionaţi de ceea ce fac. Noi am avut norocul să avem 2 tehnologi care să ne ghideze pe acolo. Cum arată prima fabrica de bere după 295 de ani, puteţi vedea în pozele de pe facebook.
După ce am vizitat fabrica de bere Timişoreana în calitate de brav şofer şi a trebuit să înghit în sec uitându-mă cum alţii beau bere, am plecat, spre Cramele Recaş. Tot şofer, tot fără drept de băut, ca să fie chinul complet.
Când am auzit prima dată că turul brandurilor timişorene trece şi pe la Cramele Recaş am strâmbat un pic din nas. Mă gândeam că nu are ce să mă mai surprindă, peste tot e la fel, nişte tulumbe unde se ţine vinul, nişte poveşti despre fiecare vin în parte, cunoscuta lecţie despre cum se ţine paharul şi vreun beci.
Numai că asta cu prejudecata cred că e o lecţie pe care nu am să o învăţ vreodată. Pentru că la Cramele Recaş când ajungi, nu eşti nici la o degustare, nici la o prezentare, nu eşti la nimic din ce te-ai putea gândi. Când treci pragul cramelor, întri într-o altă lume. O lume de poveste, cu cavaleri, prinţese, săli impunătoare şi poveşti spuse pe fundal de vioară.
Revenind la tradiţie acum. Deşi prima atestare documentară a podgoriei de la Recaş indică un an 1447, cam din 1786 la Recaş începe povestea vinului, o dată cu stabilirea şvabilor acolo iar conveţiurea armonioasă dintre români şi şvabil, alături de condiţiile prielnice nu au avut decât rezultate bune. Cei 227 de ani care au trecut peste podgoria Recaş au dat naştere unei game diversificate de vinuri cum ar fi :”Te Iubesc, Castel Huniade, Cocosul dintre vii, Sole, Solo Quinta sau Cuvee Uberland”.
Aici am învăţat că îţi poţi da seama de puterea unui producător de vinuri după calitatea celui mai ieftin vin comercializat. Un producător care se respectă nu îşi va permite periclitarea brandului oferind ceva de calitate îndoielnică. Poze bune şi frumos făcute, ca să vedeţi ce pierdeţi pentru că nu vizitaţi Cramele Recaş, pe facebook.
295 de ani de produs bere. 227 de ani de produs vin. Asta înseamnă tradiţie! Şi conform celor de mai sus, berea şi vinul, cel puţin în Timişoara au un mare punct în comun: tradiţia!
foto via Dragoş
Acest proiect este realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara.
Branduri participante: Timișoreana, Cramele Recaș, Arsenal Park, BC Timba Timișoara, REC Universitatea de Vest Timișoara, ACS Poli Timișoara.
Parteneri de mobilitate: Peugeot România.
Parteneri: PRbeta, Asociaţia Timișoara Capitală Culturală Europeană, Porsche Timișoara, Amvest, Restaurant Belvedere.