Inchiziția modernă: 2035 fără tutun

Articol din categoria: atitudini

De mai bine de un an și-a făcut apariția în spațiul public o organizație care, așa cum ne dăm seama din titlu, își propune că în 2035 să fim o țară de nefumători. Adică deloc tutun.

Inițiativa a început cu un scop nobil, dorind inițial să apere legea care a interzis fumatul în spațiile publice, lege care fusese contestată la Curtea Constituțională. Aici sunt perfect de acord, și conform unei statistici personale, cam 3 din 5 prieteni fumători susțin legea asta. E foarte ok, nu prea avem iarnă, nu suferă nimeni dacă iese afară la fumat.

Revenind. Asociația 2035 fără tutun merge mai departe, dincolo de apărarea legii și plusează pentru un 2035 fără tutun. O generație care nu e fumătoare. Deodată, se schimbă obictivul și misiunea. Apărătorii misiunii, dacă îi întrebi, spun că vor să facă asta prin dispariția reclamelor ( extrem de ) agresive la tutun și derivate.

Apropo, când ați văzut ultima oară o reclamă la țigări în spațiul public? De mult, tare de mult, da.

Am studiat cu atenție site-ul oficial 2035 fără tutun și nu am găsit nicăieri susținerea acestei strategii, de limitare a publicității, dimpotrivă, se spune răspicat că se dorește eradicarea fumatului și a tutunului.

Toată agresivitatea asta mi se pare, așa cum am spus și pe facebook, identică din punct de vedere al abordării cu ce face Coaliția pentru Familie. Repede, agresiv, cu mare tamtam, să nu apuce lumea să se dezmeticească până ajung ei la finiș.

Din păcate, diferența dintre 2035 și CpF e că sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după cel petrolier. În 2015, companiile de tutun au virat la buget circa 3 miliarde de euro, însemnând accize, TVA, taxe și contribuții. Suma reprezintă aproape 2% din PIB, sau echivalentul a 12,5% din totalul veniturilor bugetare. Nimeni nu își dorește cu adevărat și nu va interzice tutunul și industria adiacentă doar pentru atât.

Pe mine mă deranjează că o gașcă de oameni vor să elimine dreptul de liberă alegere și decizie benevolă a celorlalți. Știu, dăunează, știu la ce riscuri mă supun și cu toate astea merg mai departe în viciul meu.

Manipularea e cu atât mai mare cu cât se aruncă în față costurile pe care le are statul român cu bolnavii de cancer pulmonar și cum fumătorii prejudiciază sistemul de sănătate cu viciul lor. Fals! Fumătorii sunt taxați dublu, cotizând pentru sistemul de sănătate prin taxele plătite la serviciu ( impozite, alte forme de taxare) și prin acciza pe care o plătesc la fiecare pachet de țigări.

Asta o dată. A doua oară este că nu suntem 1/1 fumători cu bolnavi de cancer, ca să se justifice.

Dacă vrem și alte mize cu adevărat importante pentru care chiar merită să ne zbatem ar fi cele de mai jos:

‘În România, consumul de alcool în rândul minorilor este foarte ridicat. Potrivit datelor UNICEF din 2013, 42% dintre minorii români cu vârste cuprinse între 10 şi 12 ani au consumat alcool cel puţin o dată. Procentul este mai mare în rândul băieţilor 57%. Vârsta medie la care românii încep să consume alcool este de 14 ani.

 

Efectele:

Consumul de bauturi alcoolice de catre minori poate de asemenea sa duca la probleme grave in familie, la scoala, probleme sociale, de reputatie, de stima de sine si la alte probleme.

De asemenea, poate sa fie asociat sau sa contribuie la rezultate negative grave, care includ:

  • Accidente auto
  • Alte tipuri de accidente
  • Sinucideri
  • Abandon scolar
  • Absenteism
  • Furt si alte comportamente in afara legii
  • Sex neprotejat
  • Alte actiuni periculoase cu potential de risc

De asemenea, efectele alcoolului in perioada dezvoltarii creierului nu sunt cunoscute in totalitate. Unele studii au raportat faptul ca consumul de bauturi alcoolice de catre minori poate impiedica dezvoltarea creierului. sursa

 

La simularea Evaluării Naţionale au participat 4.054 de elevi. Rezultatele au fost însă dezastruoase. La Matermatică promovabilitatea a fost de doar 35, 95%. La Limba şi Literatura Română elevii s-au descurcat mai bine. 61,91% dintre elevi au reuşit să ia un 5.00.  În schimb, 1.112 dintre cei care s-au prezentat la examen au luat note cuprinse între 1.00 şi 2.00. Note sub 5.00 au mai fost 1211 la română şi 1679 la matematică.

Citeste mai mult: adev.ro/p5tre5

Hai să luptăm pentru educație, că de la educație pornesc toate. Și după ce rezolvăm cu educația, putem să ne ocupăm și de restul.

Nu fac lobby industriei de tutun, departe de mine gândul ăsta. Pe mine mă sperie doar că generațiile de mai târziu nu vor putea alege dacă să facă sau nu ce își doresc, pentru că o mână de oameni le-a interzis asta. Atât.

3 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    De ce plătește statul român peste 2000 de euro subvenție pentru un hectar plantat cu tutun?

  2. Fumator fiind, ma bucur ca s-a interzis fumatul in spatiile publice, dar aberant ar fi sa-l interzica complet. Si sunt 100% de acord ca nu se aleg bataliile corecte, nu mai la Evaluarea Nationala rezultatele au fost dezastruoase, la bac e si mai grav.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.