Homeschooling, noua fiţă naţională

Articol din categoria: scurte

taur

Mă uitam aseară la o emisiune de pe Digi24 care vorbea despre educaţia celor mici şi despre cei ce aleg să nu-şi mai trimită odraselele la şcoală, ci să le educe la domiciliu. Motivele invocate sunt cu duiumul, că sistemul e toxic, că profesorii nu îşi pot canaliza toată atenţia asupra unui singur elev, că materia e depăşită şi multe altele. O fi aşa, nu zic nu, dar eu când aud de educaţie la domiciliu nu mă gândesc decât la un mare dezavantaj pe care îl aduce: inadaptarea.

Oricât de proastă ar fi şcoala noastră, toxică şi învechită, totuşi, are un rol esenţial în dezvoltarea şi creşterea unui copil: adaptarea la societate. Da, alea 5-6 ore petrecute în fiecare zi alături de ceilalţi 20 de copii îi dezvoltă nişte aptitudini. De relaţionare, de comunicare, de expresivitate, de adaptare la o comunitate, de a conştientiza pericolul, de a lua decizii, de a colabora cu alte persoane.

În altă ordine de idei, când tu, părinte, alegi să îţi educi copilul acasă, pentru că o faci mai bine decât şcoala, nu te gândeşti că la final de ciclu educaţional te vei căpăta cu un copil bine şcolit, dar practic sălbatic şi neintegrabil?

0 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Nici vorbă. Pentru socializare există multe alte formule pe care un părinte le are la dispoziţie. Mă refer la microcomunitatea din care familia face parte, la activităţi vocaţionale sau de testare a aptitudinilor, mediu în care interacţiunea cu alţi copii este un aspect important, activităţi sportive etc. Desigur, pentru astfel de programe e nevoie de timp din partea unuia dintre părinţi, din partea unui bunic sau a unei bone. Mi se pare nociv să-ţi duci copilul la îndobitocirea programatică din sistemul de învăţământ clasic doar pentru că nu ai timp să-i facilitezi experienţele sociale. N-ai timp? E ok, nu fă copii.

 2. #2 Comentariu nou

  Andrei, parerea mea este ca aici esti in eroare. Din mai multe motive, nu le enumar eu aici. Homeschooling nu inseamna sa-l tii in padure si apoi sa-l duci la oras. Se poate integra in societate in multe alte feluri, decat in sistemul public de educatie. Sunt jdemii de alteliere si cursuri, spoturi si tot felul de activitati unde poate interactiona cu altii.
  Gurile rele din domeniu spun ca socializarea se face mai bine daca schimbi putin colectivitatile.
  Am auzit si eu, nu ma pricep…

 3. #3 Comentariu nou

  @copolovici asta cu n-ai timp, nu fa copii e tampita rau. d-aia se inmultesc etniile, ca au tot timpul din lume si oamenii ok se tem

  @haivas daca zici tu

 4. #4 Comentariu nou

  Problema nu e homeschooling-ul în sine, ci dacă este făcut cum trebuie în România, câți știu cu adevărat cu ce se mănâncă. Asta, și ce faci cu copilul după ce crește și poate decide că vrea la școală. Că nu ți-l mai primește nimeni la 14 ani fără o echivalare a studiilor pe care puțini știu (sau se gândesc) cum s-o obțină înainte.

 5. #5 Comentariu nou

  Hai maa!Si unde sa mai chiuleasca copchilul atunci?Era una dintre cele mai mari si bune satisfactii 😀

 6. #6 Comentariu nou

  Homeschooling, e ales în State din varii motive, principalul fiind faptul ca scoala costa! Adică cea publica e cam jale… Cu droguri și diverse etnii cu particularitățile lor (aici am încercat sa fiu politically corect 😉 ). Scoala privata e scumpă, iar dacă ai 2-3 copii cu vârste apropiate se rentează. În România nu vad sensul la asa ceva, pentru ca școlile private sunt puține (excepția Bucale), iar homeschooling nu tuns sa cred ca e o soluție de calitate… Nici măcar în America… E ceva izolat care de fapt tinde sa ii închidă pe copii în cercul lor.

 7. #7 Comentariu nou

  Andrei, deci o teorie mai puţin tâmpită ar fi să facem copii ca să echilibrăm balanţa sau ceva? 🙂

 8. #8 Comentariu nou

  Eu am auzit prima data de sistemul asta la o sectanta/pocaita de prin State care era casnica si propovaduia ca femeia sa stea sa aiba grija de copii pana se casatoresc, asa ca nu i-am dat importanta la vremea respectiva.
  Homeschooling nu se poate aplica in Ro, pentru ca nu stiu daca este reglementat legislativ si in alta ordine de idei, n-are cine sa-l faca. El presupune ca acel parinte sa aiba pregatire si timp ca sa faca asta iar la noi, cei cu pregatire, exceptandu-i pe freelanceri, nu prea stau pe acasa. Mamicile casnice sunt pe la tara sau in tiganii, adica stau toata ziua pe camp sau la ciordit si sunt certate cu scoala, deci nu le vad cum ar scoli ele copii.
  Apoi, traim intr-o societate odioasa, intre oameni care invata din scutece sa arate cu degetul si sa loveasca fara mila pe cei care nu-s in grupurile lor. Daca esti mai retras, esti bataia de joc a colegilor, esti ocolit de sexul opus si nu numai la scoala, ci pe tot parcursul vietii, deci ai garantate depresiile.
  Tinand copilul acasa, tu formezi o tinta pentru toata jigodimea care merge, zboara sau se taraste pe Terra.
  Sistemul educational la noi este sub orice critica; efortul de a impiedica un copil sa fie indoctrinat sau sa se apropie de anturaje dubioase este munca de Sisif dar, daca scapa, are o sansa mica sa nu fie o tinta si sa poata fi integrat intr-un grup sau macar sa invete sa profite de el.

 9. #9 Comentariu nou

  Adaptarea la societate? De ce ar trebui un copil sa fie adaptat societatii?
  Cred ca un copil NU are nevoie sa fie adaptat societatii; el trebuie sa fie liber, neconstrans, inadaptat, sa fie el insusi !!

  Cat despre relationare, comunicare acestea pot exista si in afara unei institutii sau cladiri cum este scoala. Relatii se pot face in parc, pe strada, in fata blocului, ORIUNDE.

  Copilul NU trebuie sa fie adaptat unui sistem. El doar trebuie sa fie asa cum este el. Fiecare este unic, iar aceasta UNICITATE trebuie respectata.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.