Cum a fost începutul Festivalului de Film Istoric de la Râşnov?

Articol din categoria: andreiu

În weekend am fost la Râşnov, pentru FFIR, de vineri seara până ieri la prânz. Am să fac un rezumat al celor văzute acolo, atât referitoare la festival cât şi la oraş şi atmosferă.

Despre festival am aflat că este la ediţia cu numărul 6, că prima ediţia a fost organizată într-un termen scurt şi că nici măcar oamenii din echipa organizatoare nu credeau în reuşita lui. Iată că a ieşit bine, că festivalul continuă şi creşte de la an la an.

ffir

Anul ăsta festivalul are ca temă Primul Război Mondial, pentru că se împlinesc 100 de ani de la izbucnire,  şi cam toate activităţile, seminariile şi filmele sunt legate de eveniment. Chiar sâmbătă seara am putut participa la o reconstituire militară din perioada WWI, prin participarea celor de la asociaţia 6 Dorobanţi. Foarte frumos, ne-au vorbit despre echipamentul militarilor români de atunci, despre participarea forţelor armate române pe front şi despre conjunctura militară a vremurilor respective.

Vă recomand să vedeţi Closer to the Moon, film făcut de Nae Caranfil, care demonstrează încă o dată că e singurul regizor român care merită luat în seamă, pentru că nu face filme lacrimogene, despre regimul comunist şi asuprirea cetăţenilor. E un film în care este prezent comunismul, dar e un film la care râzi şi care tratează subiectul cu umor. Îl recomand cu încredere!

Despre Râşnov nu pot spune decât că mi-a plăcut ca oraş. Mic dar cochet, cu case îngrijite frumos, cu străzi curate, care au trandafiri plantaţi pe trotuar şi cu un centru istoric în plină renovare. Ar trebui să fie gata în 2017, conform planurilor. O să arate frumos.

roses

 

M-a dezamăgit un pic lipsa de reacţie a locuitorilor. În plin festival, când ai oportunitatea să faci nişte bani, tu alegi să îţi bagi picioarele. Aşadar, vineri seara şi sâmbătă la ora 23:00 era totul închis. Nici un bar, nici un pub, absolut nimic, iar ieri dimineaţă, adică duminică, în plimbarea la pas prin oraş nu am găsit nici un magazin deschis, să-mi iau măcar o apă. Destul de trist, mai ales că şi magazinul de suveniruri nu era deschis. Mai ales duminica, când mai vine lume în plimbare.

magazin

Cu toate astea, merită să mergeţi la Râşnov, mai ales prin weekend fie la festival, fie să daţi o tură la cetate sau pe la peşteră.

rasnov

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.