Am citit zilele trecute declarația lui Ionescu de la Litere, unde bate niște câmpi atât de mari încât nici studenții de la matematică nu-i pot calcula.

Pe lângă faptul că habar nu are că la liniuța folosită în scriere, îi zice cratimă, vorbește despre cum rostul facultății este altul decât acela de a produce oameni bine formați și apți pentru intrat în câmpul muncii. Nu râdeți, omul chiar crede în asta. Și sunt mulți alții ca el.

Îmi amintesc că eram în facultate, prin anul 3, la cursul de management!!! ( asta e o altă mare tâmpenie) cum profesorul, un senil, vorbea plin de aplomb studenților și le spunea că vor ajunge să conducă firme, să aibă oameni în subordine, să facă și să dreagă.

Toate astea unor mucoși de 20 de ani, care habar n-aveau cum se calculează TVA. Exagerez, desigur, nu toți suntem Sebastian Bodu.

Revenind. Ăla bătea câmpii cu brio, noi cei care munceau deja ne uitam cruciș la el și la ceilalți colegi care se umflau în pene la gândul că vor sta în capul mesei doar pentru că au diplomă de economist.

Pe lângă asta, ăștia habar nu au cam care e nivelul costurilor în București, cel puțin, pentru un student. Și care sunt motivele care îl împing la muncă. Altfel, i-ar plăcea oricui să stea fără stres până pe la 22 de ani.

Dar studenții știu că vor avea nevoie de experiență la angajare ( pentru că na, în facultate înveți prea puțin) și că au nevoie de bani să apuce să termine facultatea. Și de șpagă la cămin, și de șpagă la secretariat, și de materiale de curs și de mâncat și de trăit.

E total greșit, tot sistemul. Hai, poate la litere s-ar putea aplica într-o anumită măsură ce zice ăla, că nu e nevoie de scriitori pe bandă rulantă. Nici de bibliotecari sau filologi.

Dar situația e nasoală în facultățile care au aplicabilitate practică imediată. Eu am învățat marketing după manuale și studii de caz din anii 80. O fi fost bine, o fi fost rău, nu pot să mă pronunț. Dar știu că a trebuit să ajung la multinațională să realizez că tot ce știam eu e depășit de 100 de ani.

Probabil se aplică și în alte domenii. Probabil e nevoie de mai mulți practicieni în sistem și mai puțini teoreticieni. Că de cele mai multe ori, dinamica din cărți nu pupă cu cea de afară.

Aș vrea să văd mai mulți oameni din companii, oameni care fac performanță, oamenii care înțeleg nevoile de afară, la catedră.

Sistemul e ticălos, da, sistemul are performanțe din ce în ce mai slabe în fiecare an, dar sistemul e format în primul rând din oameni.