O să tratez articolul ăsta în două chei: serioasă și la mega mișto.

Serios!

Faza cu Cambridge Analytica era de așteptat și nu cred că surprinde pe cineva. Eu sunt convins că sunt și alți băieți mai mari și mai periculoși decât ăștia, pentru că de obicei, când pică cineva dintr-o schemă d-asta, pică ăia mai mici și mai fraieri. Oricât am vrea să ne mințim frumos, nu mai există nicăieri, nici măcar conceptul de privacy.

Pe de altă parte, sunt surprins de felul în care s-a agitat lumea și cum dramatizează că sunt manipulați, că le sunt folosite datele malițios fără consimțământul lor. De parcă a venit cineva și le-a impus să facă nu știu ce quiz. Aceiași oameni care probabil își dau CNP-ul pentru un pachet de țigări, acum se dau cu fundul de pământ că datele lor sunt unsafe.

În al treilea rând, mi se pare că ne luăm un pic cam tare în serios cu facebook. Uităm care este scopul de la care a plecat platforma: entertain. Mă rog, gagicăreală, dar nu e corect politic să spunem asta cu voce tare. Entertain.

Pentru asta este el destinat, pentru gossip și amuzament. Că l-am transformat într-un câmp de luptă al seriozității, e numai vina noastră. Eu pentru asta îl folosesc de mai bine de un an de zile. Să râd, să trollez, să mă iau la mișto cu amicii și să văd ce mai face lumea. Nu caut nici cariera nici împlinirea pe facebook. Și îmi e foarte ok. Mai există și twitter, mai există și linkedin, unde poți fi cât de serios vrei.

Dispare mâine facebook. Ce facem? Ce faceți? Ce se alege de toate carierele online, toată influența, toate imperiile clădite pe like și share?

Încă una: dacă se adeverește că CA a fost implicat în 2016 în alegeri și au influențat rezultatele spre PSD, atunci tot ce înseamnă influencer, online star, social media vip, ar trebui să închidă contul și să plece acasă.

A influențat exact ca Olguța, să se voteze nu cu PSD până au șters ăia cu noi pe jos. Mă rog, în afară de Zmentă, care e plătit de psd.

—————————————————————————————————————–

Mișto

Râdeam ieri cu niște amici, la bere, despre tot scandalul cu CA.

Dacă eram ZUCC, luam 2-3 miliarde pe persoană fizică, le trăgeam undeva deoparte, într-un offshore sau în Elveția și ieșeam public cu următoarea declarație:

„Noi, cei de la facebook, regretăm maxim ce s-a întâmplat, ne pare rău, știm cât de importante sunt datele pentru voi, dar ne-am gândit deja cum să rezolvăm problema.

Cine își dorește deplinătate siguranță și privacy pentru datele lui, pe care le-a dat benevol, de bună voie și nesiluit de nimeni, ia să sară cu 10$ pe lună, că prea v-ați învățat la chestii moka și deja aveți pretenții. Abonament, mânca-v-aș gura voastră și datele sunt 100% private, cu acces la ele cu tot ce vreți voi”.

End of story, le închizi gura și ai terminat distracția.