dileme…

Articol din categoria: andreiu, mișto, wtf?

Pentru ca ieri am scris despre Andrei si despre situatia lui, azi o sa scriu despre nelamuririle mele in ceea ce priveste lupta statelor pentru protectia cetatenilor sai.
Din punctul meu de vedere, toata evolutia si dezvoltarea stiintifica a medicinei ar trebui sa ne faca viata mai usoara, sa ne ajute sa scapam de anumite boli grave si fiecare dintre noi sa aiba acces la astfel de tratamente. Mi se pare absurd ca o viata sa coste cateva sute de mii de euro, cam cat costa o operatie in ziua de azi. Vorbesc aici despre transplanturi sau alte interventii dificile. Sunt de acord ca sunt scumpe instrumentele, medicamentele si toate chestiile folosite. Sunt constient ca unii oameni au muncit de s-au spetit ca sa poata deveni realizabile toate astea si ca munca lor trebuie cuantificata in bani. Dar nu sunt de acord cu aceasta conditionare. Vrei sa traiesti? TE costa atat. Nu ai? Ghinion. Asta e.

Aici ar trebui sa intervina statul, casele de asigurari de sanatate si alte organisme abilitate. Pentru a isi sustine cetaqtenii si a le da dreptul sa traiasca in continuare. Se cheltuiesc sute de mii, chiar milioane de euro pe tot felul de alte prostii dar nu se acorda atentie celor care au cu adevarat nevoie.

Citeam zilele trecute ca statul cheltuie anual vreo 180 de milioane de euro pentru intretinerea puscariasilor. Adica pentru aia care stau bine merci toata ziua degeaba dupa ce au violat, omorat oameni sau cine stie ce alte dracovenii au comis se aloca atatia bani, dar nu ne putem permite sa ne salvam oamenii de la moarte, acolo unde am putea sa o facem. Cam absurd, nu?

Nu am putea oare sa ii punem la munca pe baietii de dupa gratii ca sa isi asigure catusi de putin traiul si banii economisiti sa-i directionam in alta parte? Si exemple sunt multe, eu vorbesc aici doar la nivel principial.

Partea nasoala e ca boala nu loveste dupa ratiuni economice. Are un algoritm tare ciudat de selectie.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.