România are cel mai mare procent de proprietari din UE, asta e știut.

Trebuie să ai musai casa ta, altfel ești judecat în piața publică, părinții se simt dezamăgiți de tine, pentru că a nu avea o casă e aproape similar cu a fi dependent de droguri sau vreo rușine d-asta asemănătoare. Prietenii cu casă vor începe și ei să te judece și, în general, societatea te va pune pe un loc special, pentru cei cu dizabilități imobiliare.

Imediat cum ai terminat facultatea trebuie să te pui la „rostul tău”, adică să pompezi rate. Nu să călătorești, nu să te dezvolți tu, nu! Trebuie casă.

Văd din ce în ce mai des știri de genul ăsta, cu tot felul de proprietari de clădiri, care fie nu sunt branșați la chestii elementare și fundamentale în 2018, cum ar fi electricitate sau apă curentă, blocuri întregi fără aviz ISU, care iau foc și aia a fost, blocuri izolate în câmp, fără acces decent ( adică măcar asfalt), fără transport în comun, fără magazine sau utilități.

Măcar o știre pe săptămână apare.

Și e normal. Când presiunea socială e mai mare decât doza de relaxare și confort, vine Belzebut și spune: o să fie bine, se vor rezolva toate, va fi curent, va fi apă, va fi cald, trebuie să ai casa ta! Cumpără acum! Fugi și vinde-ți viața pentru următorii 30 de ani băncii și o să ai lucrul tău! Nu are ce să fie rău! 

Acum să-mi fie cu iertare, dar să-ți faci credit pe 35 de ani sau 30 sau 25, ca să stai cum stau ăștia de mai sus, înseamnă că nu ai ce căuta în 2018 între oameni într-un oraș.

Nu mai fiți disperați după casele voastre. Se anunță încă o criză și cică va fi nasoluță, nu vă mai umflați în pene că aveți 2000 de euro salariul acum și vă permiteți rată de 500. În 2008 am văzut băieți cu câte 200k de euro credit care nu mai aveau nici bani de pâine și a trebuit să vândă tot ca să nu le piardă în favoarea băncii.

Pune ăia 500 de euro deoparte și în 10 ani te rezolvi mai elegant. În cel mai rău caz mai faci un imo-ipo pe 5 ani.