De ce să vizităm mănăstiri?

Articol din categoria: ca la noi

Ce e atât de special în a vizita o mănăstire? Toate conţin aceleaşi ingrediente: 1 bucată biserica, 1 bucată corp de chilii şi eventual câte o grădina, livada sau o curte interioară amenajată cu flori. Indiferent că sunt în Moldova, Dobrogea, Muntenia sau Ardeal, reţeta e cam aceeaşi. Nici una nu vine cu nimic spectaculos. Nici nu ar fi normal să fie aşa. Spectaculosul şi ineditul nu-şi au locul într-un astfel de spaţiu.

În afară de foamea nebună a enoriaşilor de a vizită mănăstiri, nu înţeleg nici deschiderea către vizitatori a mănăstirilor şi mai ales a călugărilor/călugăriţelor care au ales să se rupă de lumea de afară şi să-şi dedice viaţă stilului monahal. Dacă vrei să fii în comuniune armonioasă cu Dumnezeu, tu şi alte persoane cu aceeaşi convingere, de ce să permiţi să fii asaltat de zeci şi sute de turişti purtători de camere foto? Nu îţi perturbă ritmul de viaţă pe care îl doreşti?
Să primeze doar interesul financiar şi să accepţi lucrul asta doar pentru că vinzi nişte lumânări şi icoane?

Nu cumva prin toată treaba asta se diluează puţin conceptul de călugărie? Eşti în slujba Domnului sau a domnilor care cotizează?

7 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Daca ai sti si ceva din istoria fiecarei manastiri, ti-ai schimba parerea. 🙂

  • #2 Comentariu nou

   Daca luam exemplul manastirilor din complexul Meteora (care chiar reprezinta un caz deosebit), putem observa ca doar cateva au fost „sacrificate” pentru turism, insa la celelalte nu poate ajunge oricine.
   Trebuie sa recunoastem ca, cel putin de data asta, intr-un mod tragico-amuzant, Andrei are perfecta dreptate. Genial surprins 😛

 2. #3 Comentariu nou

  Andrei, calugaritul nu inseamna ruperea de lume in sensul explicat de tine; aceia care in mod normal prefera sa nu fie deranjati si la care ai facut tu referire se numesc sihastri, pustnici sau anahoreti. Iar Meteorele mentionate de Lav au fost initial lacasurile pustnicilor, iar apoi s-au transformat in manastiri ( o parte dintre acestea) si au devenit deschise publicului. Ce te grabesti tu sa judeci lumea…!tztztztz….

  • #4 Comentariu nou

   nu judec pe nimeni. constat doar

  • #5 Comentariu nou

   „Nu cumva prin toata treaba asta se dilueaza putin conceptul de calugarie? Esti in slujba Domnului sau a domnilor care cotizeaza?” Cred ca asa constati tu…am impresia ca multi iau de bune „constatarile” tale, zic si io uitandu-ma la like-uri.

 3. #6 Comentariu nou

  da ma, cum iti permiti sa emiti judecati despre lume? stai naibii in cutiuta ta si nu baga in seama pe nimeni.

 4. #7 Comentariu nou

  O stii pe aia cu calugarul caruia i-a furat un hot 100k euro din cocioaba lui?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.