Cum văd eu problema cu Roşia Montană?

Articol din categoria: ca la noi

În primul rând, ţin să precizez că am încercat să stau cât mai departe de discuţie de-a lungul timpului pentru a evita unele discuţii inutile cu simpatizanţii ambelor tabere. Şi spun inutile pentru că asta sunt, atâta vreme cât doar se discută discuţii şi nu se trece la fapte concrete.

Revenind. Am văzut isteria creată în ultimele zile după apariţia spotului cu Maia Morgenstern. Spotul îl vedeţi aici.  Sincer să fiu, pe mine m-a lăsat rece, fără să mă facă măcar să ridic vreo sprânceană. Ştiu, e cutremurător, şocant, te face să plângi în hohote şi transmite un mesaj mult prea profund pentru profanul din mine. Vax albina. E teatru pur, Maia face ce ştie ea mai bine, să umble la sentiment şi atât. Nu salvează nimic cu 2 cercei şi un inel.

Acum, trecând la problema în sine, adică la tot calabalâcul pro sau contra RMGC sau al exploatării miniere din zona Roşia Montană, eu consider că problema se reduce simplu la a face sau nu. Din punctul de vedere al militanţilor contra RMGC, nu ar trebui ca aurul să fie exploatat de americanii cei avari şi distrugători, care ne vor doar aurul şi îi doare în paişpe de oamenii de acolo. Masacru, genocid…etc etc. Ei susţin că zona poate fi salvată altfel, promovând turismul şi reîntorcându-ne la tradiţii. Adică să fie şi exploatare, dar la târnăcop şi sită, dar şi cu agroturism şi toate cele. Dacă mă întrebaţi pe mine, eu nu aş merge acolo ca turist nici legat la ochi. Am trecut de vreo două ori şi m-am speriat.

Pe de altă parte,  activiştii de care v-am povestit mai sus,  care s-au unit sub umbrela diverselor ONG-uri sau fundaţii sunt destul de activi în lupta lor, prin diverse campanii, spoturi radio sau tv ori materiale de informare. Cu toţi banii cheltuiţi pe astfel de acţiuni, ar fi putut lejer fie să ajute oamenii de acolo să obţină fonduri europene pentru dezvoltarea de pensiuni agroturistice sau chiar de IMM-uri şi ar fi avut astfel la îndemână puterea exemplului:” Uite ce am făcut noi, am sprijint oamenii ăştia să înceapă promovarea şi dezvoltarea zonei şi lucrurile încep să se mişte în direcţia pe care o dorim, fără cianuri şi alte substanţe periculoase”. Din câte ştiu, nu se prea întâmplă asta. E uşor să ţipi dintr-un scaun de la Bucureşti că e naşpa. Dacă greşesc cumva, vă rog să mă corectaţi.

RMGC nu se lasă nici ei. Continuă campania de promovare, speră în continuare că vor primi verde pentru demararea lucrărilor. E de înţeles şi punctul lor de vedere, urmărind interesul economic. Pe lângă asta, promit şi dezvoltarea comunităţii locale, prin crearea de noi locuri de muncă.

Între timp, până când unii sau alţii vor avea câştig de cauză într-un final, există acolo nişte oameni care abia îşi duc existenţa şi care trăiesc cu grija zilei de mâine de ceva vreme încoace. Ei ar trebui să fie subiectul principal, ei ar trebui să fie în centrul discuţiilor şi nu interesele unora sau altora. Ne ofticăm pe RMGC ca vine să ne scoată aurul din ţară dar noi suntem incapabili să facem asta. Ne simţim ameninţaţi de cianuri şi noi nu suntem în stare să găsim soluţii alternative viabile.

Ca să mă întorc la tradiţie şi popor, există o vorbă prin bătrâni care spune că „o mie de vorbe nu fac un ban”! Până nu vor începe să se mişte lucrurile într-o parte sau alta, noi rămânem cu spoturile.

0 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  ai uitat bratara, te rog frumos 🙂

 2. #3 Comentariu nou

  bine zici, numai vorbele nu ajuta chiar pe nimeni (poate in afara de ONG-uri care isi mai justifica existenta). Problema e ca guvernul nu e in stare sa ia o decizie tehnica, trebuie dat un raspuns legat de proiectul asta pe analiza de mediu inca din 2006, iar lucrul asta se amana de 6 ani de zile! De ce? Pentru ca suntem in Romania, unde luptele politice sunt mai importante decat economia, decat oamenii, decat orice, motiv pentru care investitorii aleg sa ne ocoleasca cam cu fiecare ocazie. Ca investitor, cand auzi ca un proiect in care e implicat si statul (cu 20%) asteapta un raspuns de 6 ani, te gandesti de cateva ori inainte sa-ti bagi banii intr-o afacere in Romania.

  • #4 Comentariu nou

   amanarile astea sunt o alta problema total nejustificata, cand pot face o evaluare temeinica si comunica un raspuns oficial, cu argumente cu tot ca sa nu mai tina blocati nici investitorii si sa se stie clar ce se intampla si cu zona respectiva

 3. #5 Comentariu nou

  bine zis, puterea exemplului lipseste cu desafrsire in ceea ce-i priveste pe opozanti si cred ca toata lumea s-ar bucura sa existe rezultate concrete si in acelasi timp rezultate utile pentru cei de acolo, investitii, sa dezvolte una alta si nu spoturi care nu folosesc nimanui

  • #6 Comentariu nou

   Despre pensiuni ce zici? Nu sunt investiții? Eu când am fost la o astfel de pensiune am cumpărat de la magazine și chioșcuri din sat, am fost la cafea zilnic la localul din centru. Ba aș fi vrut chiar să cumpăr și ceva produse suveniruri, numai că n-am găsit așa ceva.

   Ca mine vin mulți alți turiști. Duminică abia am găsit loc de parcare în piața din centru și la tăul Brazi.

 4. #7 Comentariu nou

  eu zic ca sunt „nişte oameni care abia îşi duc existenţa şi care trăiesc cu grija zilei de mâine de ceva vreme încoace” si in alte zone din tara asta, dar datorita faptului ca in zona lor nu e nici un gram de aur sau de wolfram (aici e bataia pestelui, nu pe filoanele alea amarate), nu se zbate nimeni sa le faca locuri de munca (imi vine sa rad). oare cat de prosti ne cred? ar trebui ca statul roman sa exploateze tot ce ein zona si sa exporte, ca e destul…dar asa nu ies comisioane.

  • #8 Comentariu nou

   da, sunt oameni saraci si in somaj si in alte parti ale tarii, dar asta inseamna ca acolo unde se poate face ceva, sa nu se faca din solidaritate? pai in felul asta nu ar mai munci nimeni in tara asta. mie asta mi se pare absurditatea, ca la Rosia e somaj de 80% chiar daca exista posibilitatea crearii multor locuri de munca. posibiltiate care exista de mult!

 5. #9 Comentariu nou

  E praf in ochi ca miza ar fi „localnicii din zona” si locurile lor de munca. Metalele rare de la Rosia Montana sunt o resursa a Romaniei, nu doar a locuitorilor de acolo, deoarece o resursa a subsolului niciodata nu apartine localnicilor, ci tine de economia nationala. Tot asa cum Portile de Fier nu privesc doar pe locuitorii din zona ci sunt o resursa energetica a Romaniei, iar petrolul din platforma Marii Negre nu apartine localnicilor de pe litoral, ci tot intregii Romanii. Cat de orb sau rau-intentionat trebuie sa fii ca sa nu vrei sa recunosti asta si sa reduci totul doar la interesul comunitatii locale, pentru a manipula pe cititorii lipsiti de discernamant?

 6. #10 Comentariu nou

  Nu e problema ca stiu eu ce oportuniate turistica se distruge in zona…aici ai prins doar un punct de vedere.
  Ministerul Mediului n-ar trebui sa-si dea sub nici o forma acordul, chiar daca doar suspecta un dezstru ecologic.
  Gasesc ca esti un pic inconstient cu articolul asta si omiti intentionat esentialul.
  Suntem multi care nu ne opunem exloatarii resurselor zonei, ci metodei propusa de RMCG pentru ca din datele presentate nu pot garanta sustenabilitatea ecosistemului zonei dupa terminarea proiectului.
  Daca nu sunt acolo sau nu voi ajunge vreodata, asta nu inseamna sa ma doara-n cot, ca sa nu spun altfel

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.