Citeam azi cu amărăciune articolul din Ziarul Financiar care prezintă o realitate deloc senină și un viitor oarecum sumbru care se prefigurează pentru noi ca națiune în deceniile ce vor urma.

Discrepanța salariilor, interesul din ce în ce mai scăzut pentru școală din partea elevilor, pentru performanță din partea dascălilor și lipsa totală de viziune și strategie pe termen lung a celor care ne conduc, mă fac să ridic suspicios din sprânceană și să mă întreb ce rost mai are să fiu corect față de stat din moment ce statul nu urmărește deloc să fie corect față de cetățean.

De ce să mai continui să am un statut de angajat cu forme legale, din moment ce serviciile pentru care plătesc nu le pot folosi?
De ce să plătesc taxe pentru sănătate când mă duc să mă tratez în clinici private, pentru că acolo mă simt mai în siguranță?

De ce să mai cotizez la fondul de pensie al statului, când însuși prim ministrul țării declară că peste 20 ani nu va mai fi un leu pentru plata pensiei? Adică atunci când s-ar apropia momentul meu de pensionare?

De ce să mai plătesc impozit la stat, când văd că banii pe care îi dau eu se duc pe lucruri inutile precum autostrăzi spre Alexandria sau săli de sport în sate de la munte?
De ce să dau statului peste 30% din veniturile mele lunare, când aș putea să ma declar persoană fără venituri și să-mi fac un offshore prin care să rulez banii și să-mi asigur siguranța medicală și pensia prin servicii private? Unde aș putea cotiza cât vreau eu, unde știu că banii depuși se acumulează, nu se pierd și în cazul unui eveniment nefericit, vor fi primiți de moștenitori?

Pe cuvânt că mă gândesc cu spaimă cum va arăta România peste 20 de ani, o țară semi-alfabetizată, unde responsabilitatea și profesionalizarea vor fi de o mare raritate și condusă în continuare de combinatori, baroni sau urmași ai baronilor din ziua de azi.

Idiocracy, here we come!