Pentru că tocmai am încheiat un proces de constatare și deschis dosar de reparație, unde mai mult am bâjbâit decât am mers la sigur, am zis să las mai jos câteva sfaturi utile.

În vacanță am avut un incident minor, o neacordare de prioritate unde n-am fost eu vinovat și m-am ales cu o aripă și o ușă stânga avariate. Trebuie înlocuite, dar nimic grav, e bine că a fost doar atât, șoferul nr 2 a cooperat foarte bine, totul a fost super smooth. În fine, e foarte utilă camera de bord, nu are neapărat valoare în instanță, dar filmarea te poate ajuta la constatare și, am auzit cazuri, în fața polițistului, dacă e cazul.

Așadar, dacă se întâmplă, trebuie să completați amandoi formularul de Constatare Amiabilă. Destul de simplu, nimic de comentat aici, mai ales dacă nici celălalt șofer nu ridică obiecții. Detalii în linkul anterior, e destul de clar.

După completarea formularului, suni la compania de asigurări și te programeaza ei la un service partener, unde au un inspector de daune care va stabili vinovăție și reparații necesare.

Acum, pentru liniștea ta, mai ales dacă mergi la constatare fără celălalt șofer ( în cazul meu, tipa nu stă în București, nu aveam ce face, decât să o pun/să mă pun pe drumuri), ai nevoie musai de:

  • copie de pe polița RCA a celuilalt șofer
  • copie de polița ta RCA
  • copie de pe CI tău
  • copie de pe talonul tău
  • copie permis conducere al tău

Și MUSAI poză cu avaria celuilalt automobil. Nu e specificată nicăieri , dar  te ajută și grăbește un pic constatarea.

Eu am avut noroc ieri de un tip foarte ok de la City, care mi-a explicat și m-a așteptat să primesc pozele și care mi-a dat rezoluția super repede ( cam 1 oră și ceva cu tot cu recepția de la service) dar probabil se găsesc și mai catolici decât papa și te pot pune pe drumuri.

Altfel, drumuri bune. A fost primul incident din viața mea de șofer, sper să fie și ultimul.