Cam multă liniște pentru un an electoral

Articol din categoria: andreiu

Deja e iunie, mă așteptam ca anul ăsta să fie mult mai efervescent și agitat, din multe puncte de vedere, dar deja e iunie și e suspect de liniște.

Mi se pare că e un joc de așteptare, Ciolacu așteaptă și se roagă ca Firea să nu câștige capitala și să emită pretenții la mai multe, poate chiar Cotroceni, unde aspiră și el.

Geoană așteaptă să își rupă gâtul Ciolacu la europarlamentare și locale ca să poată reveni ca un salvator pe cal alb al stângii românești, singurul demn să fie președinte, dragostea mea, a mai fost o noapte etc.

Băieții lui Simion aproape nu mai există, sunt pe linie moartă, îi mai vezi doar pe facebook prin comentarii, în rest, au dispărut cu totul.

Șoșoacă face circul cu care ne-a obișnuit, deci nimic special.

Dreapta unită în afară de niște stradale cu Drulă nu am văzut să se evidențieze cu ceva. Au șansa să prindă iar niște orașe mari la locale, București, Brașov, Timișoara și de acolo poate să spere la mai mult în toamnă.

PNL încearcă să se delimiteze încet încet de PSD, vedem clar obiectivul de Cotroceni cu Nicolae Ciucă, care și-a lansat și site, lansează și carte și, așa cum v-am zis deja, este mai mult ca sigur candidat la președinție. Să vedem și împotriva cui. Momentan pare să facă exact ce trebuie, are narativ potrivit pentru audiența în target, își povestește viața de cadru militar (să nu uităm că românii au cea mai mare încredere în biserică și armată) în cartea lansată care, subliminal, se numește Un ostaș în slujba țării. Și cine e în fruntea țării dacă nu președintele?

Dar repet, prea multă liniște. Suspect de multă liniște.

 

6 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Titlul e Ostas in slujab tarii, nu fruntea

    • #2 Comentariu nou

      Ah, my bad :)))

  2. #3 Comentariu nou

    Poate pentru ca alegerile – oricare ar fi ele – nu (prea) mai sunt o miza de destul de multa vreme?

    Nu vreau sa fiu gresit inteles, NU in sensul in care pentru cetatean nu sunt o miza – pentru cetatean ar fi o miza daca cetateanul nu ar fi >50% analfabet functional, daca nu ar avea maxim de durere-n cwr, daca cetateanul nu ar alege politiceni care fac kkt-uri si scapa in ideea ca poate si el, cetateanul, va face o mizerie la un moment dat si spera ca legea aia dubioasa care l-a facut scapat „cu suspendare” pe politician sa-l faca scapat si pe el. Sau, daca cetateanul nu ar fi dispus sa-si vanda votul pe o galeata sau o bere la birtul din sat, s.a.m.d. pentru ca … de ce nu?

    Eu cred ca votul nu mai e o miza pentru partide/candidati si o explic de ce:
    – in mod (deja) traditional, prezenta la vot e pe la 30-40%; depinde de scrutin, evident, dar la unele nici acolo nu se ajunge cu prezenta;
    – am ajuns aici, printre altele (si) pentru ca am avut politicieni suficient de nemernici care sa INCURAJEZE absenteismul (vezi Baselu la scrutinul cu suspendarea pe care evitat-o pe motive tehnice de cvorum … dupa ce TOATA campania lui a fost bazata pe „NU MERGETI LA VOT!”) dar si concetateni suficient de giboni radicalizati care au „inteles” democratia la modul ca „… e OK cu democratia pana cand ma trezesc eu intr-o minoritate, moment in care ori sabotam procedurile democratice, ori ne bagam picioarele in decizia majoritatii, nu conteaza, doar sa iasa ca noi / al nostru …” Cam ca la trump-isti si atacul asupra Capitoliului, doar ca aia chiar au arme si chiar sunt suficient de red-necks trepanati ca sa si fie dispusi sa moara la modul fizic pentru orice kkt de le umbla prin cap; Eu sunt oarecum linistit si zic sa multumim Barbosului Suprem ca romanache ai nostri sunt suficient de lasi, asa ca 99% dintre ei nu ar fi dispusi sa riste sa-si ia bataie/puscarie pentru asa ceva;
    – revenind, astia 30-40% de ies, eventual, la vot sunt de maxim DOUA feluri: UNU – aia cu carnet de membru de partid (sau sustinatori ferventi), orice partid, si aici nu avem dubii cu cine voteaza indiferent de miza/candidat/orice si DOI – aia DEPENDENTI (de care ziceam mai sus) care voteaza pe un kil de ulei, o galeata, o sapca, un tricou sau o bere la birtul din sat, duminica seara;
    – iar ceilalti 60-70% care nu se prezinta la vot sunt, si ei, tot de maxim DOUA feluri: UNU – aia de se „pisha pe el de vot”, stiti voi genul (genurile), ori hipe-steri „flower-power” din aia de vor o tara ca afara dar cand se suie pe trotineta/bicicleta TOT PE TROTUAR sau PE CONTRASENS merg sau sunt din astia mai „manageri” pe la multinationala care din masina lor de ‘jde mii de euro (de la firma) cu care merg la neamuri pe la tara sa se laude TOT PE GEAM ARUNCA MUCUL DE TIGARA sau DOI – aia care au capacitatea de concentrare a unui caras auriu si care (poate ca) ar merge la vot dar daca apare duminica un 1 mai la mare / film / concert / gratar uita de subiect pana peste 3-6 luni cand incep sa se revolte pe net cu #rezist si alte minuni.
    – o felie socio-demografica APARTE ar mai fi si „diaspora” care se imparte tot in DOUA categorii: UNU – o parte dintre co-nationali au (sau ar putea avea) idei/initiative laudabile, fiind oameni educati, dar astia sunt MINORITARI si votul lor nu ca nu conteaza pentru politicieni, dimpotriva, politicienii ar face orice sa-i scarbeasca, sa-i scoata din joc sau sa le anuleze votul si catagoria DOI – cei lipsiti de educatie/posibiltati si care NU AU ALES SA PLECE ci au fost nevoiti SA FUGA DE FOAME sau din alte motive cu incarcatura NEGATIVA; categoria asta, pe langa ca nu (prea) are vreo educatie superioara mediei din RO, mai este si total RUPTA de realitate, frustrata, voteaza la futu-i ma-sa pro/contra a ce le zice familia care inca traieste in Romania, doar ca sa „le arate ei lor” ca ei sunt „desteptii” care au plecat spre deosebire de „prostii” care au ramas … chestii care, oricum, ii fac mai usor de manipulat (din cauza de frustrare, dorinta de revansa pe fond de informatii insuficiente) sau buni de „scos in fata” de diversi indivizi cu scopuri, de cele mai multe ori, chiar mai jegoase decat ale politicienilor care activeaza, fizic, pe mal de Dambovita. Oricum, nici astia nu-s neaparat vreo „miza” semnficativa, poate doar la nivel de „scandal” mediatic, in general on-line, ca nu vine nici dracu’ fizic din Belgia, Olanda, Italia, Spania sau te-miri-de-unde ca sa candideze, ca sa faca campanie sau sa voteze in RO.
    Paranteza – in legatura cu „diaspora” eu vad DOUA precizari necesare, ca sa fie logica treaba: UNU – daca eu as decide sa plec din tara (din cauza de job, viitor mai bun pentru copil, scarba, etc) in secunda doi mi-as baga picioarele in TOT ce tine de tara asta pe care am decis sa o las in urma; stiu ca suna cinic dar ori pleci ca ai decis ca nu mai ai ce face aici si nu are rost sa iti pierzi anii/energia/banii cu kkt-uri, ori, daca simti nevoia sa „chibitezi” de pe margine, pai clar e vorba de frustrare, aere de superioritate sau alte motive INCORECTE si DOI – asa cum fac tari civlizate (e.g. Franta), vrei sa votezi din alta tara, de unde ai tu rezidenta, e OK dar TE INREGISTREZI Bobitza … ca sa teminam cu mizeria si cu rezidenta NE-legala si cu coada si „taciocurile” din fata sectiilor de votare din ambasadele RO din strainate. Am inchis paranteza.

    Date fiind argumentele de mai sus de ce s-ar agita, PE BUNE, candidatii sau partidele? De ce sa cheltuieasca niste bani (bani pe care probabil ca trebuie sa-i „imprumute” de la cineva, cineva-ul ala urmand sa aiba pretentii/sa vrea contracte dupa aia)?
    Pai nu-i mai simplu sa aruncam doua anunturi pe on-line, punem 10 afise in intersectii, scoatem 2-3 din astia cu gura mare si/sau mai nesimtiti sa se plimbe prin piete, sa se pupe cu babele si sa „sparga ceapa” cu pumnul pe taraba si gata, am MIMAT si campania electorala.
    Ca eu cred ca despre asta e vorba – despre a MIMA campanie si a NEGOCIA in culise ca „sa fie bine, sa nu fie rau” – pentru ca romanul (daca e dintre aia 30-40% care voteaza) oricum STIE EL mai bine, ARE EL O OPINIE si niciodata, dar absolut niciodata, nu e atat de fraier/fatalau incat SA ASCULTE o alta parere sau – mai rau, Doamne-fereste! – SA SE RAZGANDEASCA in urma unei dezbateri/unui proiect/a unui schimb de opinii intre candidati si sa-l aleaga pe ala mai competent.
    Aici avem exemplul clar: Ficusul turistic de la Cotroceni, care a „castigat” doua campanii electorale FARA sa iasa o secunda din bula lui si FARA sa faca o dezbatere televizata serioasa, nici macar in turul II cu contra-candidatul direct. Omul s-a bazat clar pe urmatoare teorie: romanache voteaza cu AL LUI pentru ca este AL LUI, fara sa fie mai bun/cinstit/harnic, este AL LUI si gata!

    Poate – nespecialist fiind – ca gresesc pe alocuri dar, in linii mari, eu asa imi explic „linistea” asta!

    • #4 Comentariu nou

      atunci cand comentariul cuiva e mai lung decat articolul in sine :))))

    • #5 Comentariu nou

      s-au mai apucat si altii de blog din cauza asta :))

    • #6 Comentariu nou

      @Zedicus – stiti bancul cu broasca si scorpionul? Asa si eu „… nu m-am putut abtine …”, prea ofertant subiectul.
      @Andrei – hmmm, nu o vazusem niciodata din unghiul asta … om vedea ce ne rezerva viitorul.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[instagram-feed feed=1]