Avem un eșec. Cine și-l asumă și ce facem cu el?

Articol din categoria: andreiu

Faptul că ieri am bătut orice record de cazuri noi ( peste 11.000) și au pierit peste 200 de oameni de COVID, în septembrie 2021 nu ne arată decât că am eșuat masiv în lupta împotriva pandemiei.

Faptul că nu am reușit să ajungem nici măcar la 50% din populație vaccinată împotriva COVID ne arată, iarăși, că am eșuat masiv în lupta împotriva pandemiei și au câștigat manipulările, paranoia, fake-news-ul și conspirațiile.

Deși corelația nu înseamnă neapărat cauzalitate, dacă ne uităm la cifre, ne putem da seama că lipsa educației și volumul mare de analfabeți funcțional din România merg mână în mână cu rata mică de vaccinare și gradul crescut de încredere în conspirații.

Cele de mai sus fiind cunoscute, ce ne rămâne de făcut, dincolo să constatăm că am eșuat, ca națiune și că suntem căzuți pradă conspirațiilor și teoriilor dacopate înaintea teoriilor științifice și crezului în medicină și progres?

În primul rând, ar trebui să ne asumăm eșecul și să realizăm că ultimii 30 de ani au fost o bătaie de joc în tot ce înseamnă educație și nimănui nu i-a mai păsat de nimic.

Praf, pulbere fină, fabrici de diplome, dezinteres total la nivel de gimnaziu și liceu, evaluări superficiale și goana mai mare după note mari decât după cunoștințe dobândite.

Încă o dată, ca și la alegeri, nu se poate găsi rezolvarea la acest eșec pe internet. Internet care ne radicalizează în bulă și cei vaccinați vorbesc doar cu cei vaccinați ( și de multe ori țipă toți în același timp la alții să se vaccineze) și cei care cred în conspirații și sunt împotriva vaccinului vorbesc doar între ei.

Plus, nu cred că shamingul pe internet a rezolvat vreodată ceva și a schimbat vreo opinie. Nu cred că Dobrică de la Căciulați s-a dus să se vaccineze pentru că a citit pe facebook cum Cismaru a zis despre el că e iresponsabil/idiot/prost/tâmpit și a vrut să schimbe asta. Dimpotrivă, cred că nu se va vaccina tocmai ca să-mi facă în ciudă.

Grupuri întregi de oameni care sfidează legile, umblă fără mască în magazine sau în mall și postează liniștiți despre asta, fără ca facebook să ia vreo măsură împotriva lor. Doar fac engagement, ceea ce place platformei.

Ajungem la presă, care are grijă să ofere tot prime-time-ul pe care îl are la dispoziție bufonilor și vectorilor principali de luptă împotriva vaccinării ( salut, dna Șoșoacă) pentru că la ei se strânge lumea ca la urs și se face audiență mai mare decât la un medic care să explice beneficiile vaccinării.

Așadar, animalul național e mort în coteț și noi nu avem ce face, în momentul ăsta, decât să ne punem centurile și să vedem cum trecem peste impactul ăsta iminent.

Pe termen lung, ar trebui să mergem fiecare la deputatul și senatorul din circumscripția lui și să le cerem să lase alte divergențe la o parte și să înceapă să lucreze la un proiect educațional național pe termen lung. Dacă generația noastră și încă vreo 3 după sunt compromise, măcar cele care vin din urmă să aibă o șansă. Sau măcar să știm dacă nu există nici o șansă, să-i trimitem de aici cât mai avem timp.

Pe termen mai scurt, dincolo de retorica „vinovați sunt ăia care nu s-au vaccinat”, guvernanții ar trebui să stea un pic strâmb și să judece drept, să SE facă o comisie care să investigheze pe bune cauzele pentru care suntem în fața acestui eșec.

Cel mai ușor e să spunem că sunt ăialalți proști și idioți și noi suntem deștepți și frumoși și buni. Doar că în cazul ăsta nu prea ajută la nimic atitudinea asta.

Photo by Kind and Curious on Unsplash

3 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Cu tot respectul – ce spui e OK, e de dat la gazeta de perete la „asa da”, e dragut, motivant, incluziv samd – nu pot fi de acord. Vremea discutiilor si a „impacarii” a trecut de mult. Singura solutie este pedeapsa, de 10 ori mai grava decat fapta in sine si prezentata apoi in public (da, stiu, imi pare rau ca suna a executie pe stadion).
  Si o sa explic cu un exemplu.
  Azi de dimineata, in epicentrul corporatismului din Bucuresti (Floreasca, Mall Promenada), un taximetrist, stiti genul, trei cefe, 1kg de haur pe el, din ala care da mesaj cu „… boss, coboara ca eu sunt an fata pe avari …” opreste pe prima banda, pe oprire interzisa, 1 m pe trecerea de pietoni. Acolo avea el treaba., tigara/cafea, astepta clientul, whatever cert e ca incurca circulatia cu maxima durere undeva.
  Fix acelasi lucru, pe la pranz, numai ca in rolul nesimtitului, o duduie „corporate pisi”, iesita din parcare subterana de la un bloc de birouri, parcheaza la fel, dar fix la fel, 1 m pe trecerea de pietoni, pune avariile si se duce la Starbucks dupa o cafea. Deci nu putea sa mearga pe jos de la birou sa isi ia cafeaua si sa plece dupa aia unde avea treaba, nu, a scos masina din parcare si a lasat-o in drum doar ca sa faca pe jos 10 m in loc de 1-200 m cat facea probabil de la birou.
  De-aia zic, NU mai exista „categorii” buni/rai, educati/needucati sau ceva. Exista doar nesimtire, aceeasi prezenta si la ultimul taximetrist pana la oricare dintre astia care urla ca „vrem o tara ca afara”.
  Cam asta e si cu vaccinarea si cu invatamantul si cu sanatatea, sistemul de justitie si orice altceva. Toti vrem sa fie/sa se faca, cu mentiunea ca daca avem ocazia sa o luam pe banda de urgenta sau chiar pe contra-sens pe autostrada o vom face fara sa clipim. Dupa ce ne vom plange ca de ce ne-au filmat, pentru ca GDPR si motive. Si comportamentul asta e OK, deoarece noi suntem, intotdeauna, mai speciali si avem intotdeauna un motiv ca sa „ocolim” legea ca doar ce-am facut, am dat in cap?

 2. #2 Comentariu nou

  Tu pornești de la premisa că deputatul și senatorul din circumscripție se vor comporta altfel decât Dobrică de la Căciulați atunci când îi vei trage de mânecă, ceea ce s-ar întâmpla într-o lume ideală, nu în cea reală, alterată. Nici „Dorel” nu e atât de naiv încât să facă o comisie care să constate că el nu și-a făcut treaba și că a luat șpăgi sau a atribuit contractele cui trebuia. Avem guvernanții pe care îi merităm, sunt la fel ca noi, că doar sunt aleși dintre noi, nu?! Noi nu ne vaccinăm – ei nu se vaccinează și nu iau măsuri, noi suntem mai deștepți – ei sunt cei mai deștepți, noi ne certăm la coadă la pâine – ei se ceartă în parlament sau la TV.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.