Atitudine : miserupism, lipsă de implicare şi interes, indiferenţă

Articol din categoria: atitudini

Nu pot să nu observ cum în ultima vreme ne aflăm într-o mare confuzie între atragerea atenţiei, semnalării unor greşeli şi rautăcism, cârcoteală. Imediat cum atragi cuiva atenţia că a greşit eşti catalogat ca rău. Un hâtru care este mult prea preocupat de probleme altora în loc să îşi vadă de treabă.

Fie că vorbim despre o banală greşeală de gramatică, scrisă sau spusă, sau despre viaţa profesională, replica e aproape la fel : „hai că eşti rău!”. Ok, sunt rău, din punctul tău de vedere, dar eu mi-am făcut datoria. Ne este din ce în ce mai greu să acceptăm critica şi avem tendinţa de a ne crede perfecţi în tot ceea ce facem. Avem cele mai bune idei, facem cele mai tari chestii, suntem centrul universului şi soarele se învârte în jurul nostru. Ferească sfântul să vină cineva şi să ne spună că realitatea poate e alta.

Pe de altă parte, tot mai mulţi oameni din jurul meu aleg să nu mai reacţioneze, să nu mai intervină, să nu mai atragă nimănui atenţia. Pe principiul :” mă doare in 14 pe mine de ce face X”, oamenii X ajung să persiste în a face aceleaşi greşeli şi din moment ce nimeni nu le spune nimic, consideră că fac bine ceea ce fac. Şi o fac în continuare cu o naturaleţe care te face uneori să ridici din sprânceană. Pentru că ei consideră că e bine!

Aşa apar speciliştii în comunicare ce pun virgula între subiect şi predicat sau PR care trimite mailuri cu toate adresele la „to”. Aşa apar mereu oameni care vor fi avansaţi şi vor ajunge poate să ne conducă, pentru că nimeni nu i-a tras de mânecă la un moment dat.

De fiecare dată când te vei mira şi vei ridica din sprânceană la auzul veştii că cineva a obţinut ceva ce nu merita, gândeşte-te de câte ori puteai să îi corectezi sau să-i atragi atenţia dar ai preferat să spui :” lasă-l mă în legea lui!”

 

0 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  mai rau: esti troll sau hater daca spui/scoti in evidenta niste chestii gresite. Bineinteles, conteaza si CUM spui nu numai ce spui. Daca ai da un mesaj privat ca sa atragi atentia asupra unei chestii, poate e mai usor de suportat critica. Dar daca postezi un comentariu direct vizibil, sau si mai rau vorbesti cu aluzii in alta parte fara sa mentionezi exemplul in cauza pentru ca oricum, cine stie se prinde, uite, asta e o atitudine nasoala. Dar e mult mai usor sa trollezi 🙂 Chiar si asa, undeva e ceva adevarat si se pot scoate invataturi chiar si dintr-un trollin rautacios 🙂

  • #2 Comentariu nou

   ce a aia rautăcism? 🙂
   asa ca sa semnalez o greseala in text…

  • #3 Comentariu nou

   un termen acceptat. mai ales in online 🙂

 2. #4 Comentariu nou

  Stii de ce? Pentru ca din aceasta critica incepe din ce in ce mai mult sa dispara bunul simt. Se arunca cuvinte grele (na, cacofonia), se imprastie cu jigniri in stanga si in dreapta, fara sa se mai tina cont de nimic. Adevarul este ca nu stim sa criticam pentru ca ne lipseste obiectivitatea. In fiecare subiect fierbinte, oamenii se implica total subiectiv, filtrand prin propriile experiente ceea ce citesc. Iar de acolo ies tot felul de struto-camile care nu pot fi catalogate drept critici. Sunt intruziuni in gandurile mele iar, pentru mine, sunt inacceptabile.
  Bineinteles, excludem din tot ce am scris mai sus greselile gramaticale. Acolo nu se aplica nimic altceva in afara politicii biciului 😀

 3. #5 Comentariu nou

  Intr-un comentariu precedent am lasat din greseala un „i” in plus, iar cuvantul suna rau… M-am gandit ca va starni rasul, dar si „aprecieri”. Criticam tot mai des pentru ca toleranta tinde sa dispara dintre virtuti, iar criticile noastre sunt „pudrate” cu ipocrizie si penibil, deoarece valorile la care ne raportam sunt, uneori, false.

 4. #6 Comentariu nou

  De acord cu tine, insa e asa important cum o spui… 🙂

 5. #7 Comentariu nou

  asa gandeam si eu – trebuie sa spui daca ceva nu este in regula, pentru ca este datoria ta de om in primul rand, apoi de coleg sau prieten dupa caz. si chiar faceam asta – spuneam colegilor cand greseau si le aratam si argumentam spusele mele; prietenilor si celor cu care interactionam, asemenea. insa, la un moment dat unii colegi au inceput sa spuna ca ma cred „tare desteapta” (chiar daca cele spuse de mine le-au adus profit) au inceput sa ma vb pe la spate, chiar mi-au pus porecla de „comunista”(ce e aia sa fie totul ca la carte?? cand merge si asa..??)… si in acelasi ton au reactionat si „prietenii” care au spus ca „ce atata etica?? nu vezi ca esti demodata??…
  si asa am ajuns sa tin parerile doar ptr mine… si putinii oameni ce gandesc ca mine… foarte putini

 6. #8 Comentariu nou

  Adevar graiesti, Andreiule! 🙂

 7. #9 Comentariu nou

  Uneori prefer sa traiesc in realitatea mea decat sa vad batjocura la adresa mea. Si iti pot da nenumarate exemple pe privat legat de asta.

  Una e sa ii spui cuiva, bai nu e bine sa faci asta, ca nu e bine, si alta e sa zici ca e piscotar daca e invitat la un eveniment, ca e pupincurist daca il place un blog si lauda bloggerul, ca e increzut daca se bucura ca a facut un nou record de trafic, ca e ….

  Unii nici macar sa faca pamflet nu stiu si confunda jignirile cu gluma si pamfletul.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.