Am fost la We Will Rock You. Și vom mai merge o dată

Articol din categoria: andreiu

Vineri am fost la We Will Rock You, musical-ul care a făcut deja istorie, lansat în 2012, dar care acum a fost pus în scenă, în premieră, la București.

Primul musical văzut live de mine, nu știam exact cu ce așteptări să merg, dar am avut încredere că nu are ce să fie nasol pe muzica celor de la Queen. Și am avut dreptate.

De departe cel mai mișto spectacol la care am fost vreodată, un mix spectaculos de muzică, coregarfie, scenografie, costume, lumini, imagini. Muzica live asigurată de o trupă plasată discret pe scenă, cu un toboșar extrem de energic.

Ca poveste este o fantezie science fiction, un omagiu adus trupei Queen dar si un semnal de alarmă pentru felul în care cresc astăzi tinerii, dominați de tehnologie, de influencers, de numărul de “folowers” în social media și de dorința de a arăta tot mai mult asemeni celor care au succes în online. Cam ca în Black Mirror, dacă vreți o referință externă.

Pământul în anul 2319 se numește iPlanet și e condus dictatorial de Killer Queen (Loredana) printr- o corporație care în urmă cu câteva sute de ani producea jocuri pentru console – GlobalSoft, tinerii se îmbracă în uniforme pastelate, au prieteni doar în mediul virtual, li se spune ce să gândească, ce să scrie și ce să asculte. Li se controlează mailurile și mințile. Muzica live a fost interzisă și nu mai există niciun instrument musical.

Există însă un tânăr care nu vrea să poarte un număr în loc de nume și care-și spune Galileo Figaro (Lucian Ionescu) după numele pe care l-a auzit în câteva versuri pe care le-a visat. E un rebel care e considerat una dintre marile amenințări ale viitorului pentru că le poate trezi copiilor dorința de a fi autentici, curajul de a fi diferiți și a-și susține punctul de vedere. El va fi sprijinit de BOEMI, un grup de adulți care trăiesc în underground și care păstrează cu sfințenie dovezi de creativitate, autenticitate, emoție adevărată găsite în arhivele din darâmăturile clădirilor foarte vechi.

Apoi, Loredana super bună. Killer Queen perfect, nu văd pe altcineva care să fi putut face rolul ăla la fel de bine. Apoi, surpriza vine să-l vezi pe Răzvan Vasilescu jucând într-un musical. Nu cântă, dar recită. Și o face într-un mare fel.

Apoi, personajele principale, foarte bune. Am aflat după spectacol că personajul principal feminin este o puștoaică de doar 16 ani, pe numele ei Mara Căptaru. 16 ani și un viitor uriaș.

O să revin cu încă un articol despre spectacol, mai tehnic, am cerut câteva informații organizatorilor, pentru că sunt curios ce înseamnă logistic un astfel de spectacol: oameni, resurse, bani, timp etc. Voi reveni.

Au fost 3 zile la București, din câte am înțeles, în vară vor începe un turneu prin țară. Revin cu detalii, imediat ce le am.

1 comentariu Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    „La muuuuncăă, băăăăăă, nu la dans!” ?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.