Guest post scris de un cititor fidel al andreicismaru.ro

Tot văd reclame pe Facebook (aproape că mă simt și prost dacă sunt target de ele) pentru diferite cursurile cu zero plus valoare pentru orice om normal.

Genul acela de cursuri care îți promit că faci milioane de dolari în câteva zile de scris pe blog ori cum să agăți toate fashionistele din LOFT, tu fiind un “alpha male”. Bine, astăzi m-a lovit și o reclamă pentru “meditații marketing”. 

Realizați cum sună reclama asta: MEDITAȚII LA MARKETING? O fi că-n liceu, câte 3-4 elevi, într-un apartament al unui profesor de la ASE-MARKETING? Cât o mai fi un scor? Tot 50 lei pe ședință?

Văd astfel de cursuri și promisiuni încă de când eram prin facultate și mai toate ONG-urile, în frunte cu ASER, promiteau că prin două workshop-uri devii direct “the wolf of wall street” sau cine știe ce “public speaker” și alte bazaconii. Toate aceste cursuri încearcă să profite la maxim de naivitatea publicului de pe online, care crede că orice se poate învață în câteva ore, la un curs.

Nu mai contează că prin toate cărțile ți se spune că te poți numi expert abia după 10.000 de ore de exersat/profesat într-un domeniu. Nici anii în care muncești pe rupte, te lovești de multe piedici și dai fail de multe ori nu contează. Probabil ai dat greș pentru că nu ai urmat un curs care să te învețe totul într-o zi. 

Aparent este mai ușor de crezut că dacă plătești niște sute de lei poți deveni expert într-un singur weekend. Proști sunt cei care învață și muncesc ani de zile pentru a putea stăpâni cu adevărat un subiect și apoi încearcă pas cu pas să îi învețe și pe cei din jur, mai la o discuție, mai la un training pentru colegii noi veniți în firmă și tot așa. Lasă, vin unii care mai iau și bani și îi fraiesc pe alții. Nici nu are rost să menționez academia de “influensari”.

Aparent, cele două cursuri de mai jos ne învață pe rând cum cum să “relationezi autentic cu sexul frumos” și cum să faci bani din blogging! Da! SIMPLU! Aia cu blogging-ul mai este cum mai este, dar “trainingul de masculinitate” mi se pare o bazaconie maximă, făcută strict pentru a câștiga niște bani rapid fără a oferi nicio plus valoare înapoi. Cineva s-a uitat de prea multe ori la “Crazy Stupid Love”.

Râdem, glumim, dar este o chestiune serioasă la bază: oamenii cu care lucrăm ori pe care vom vrea să îi angajăm vor veni cu “astfel” de cursuri și meditații în spate și vor avea senzația că sunt cei mai buni, vor cere o căruță de bani și apoi vor realiză că nu sunt buni.

Problema lor, dar în același timp ne vom trezi cu un nivel extrem de scăzut de profesionalist și dorință de perfecționare. În loc să muncim, să facem cursuri reale (mii de euro costuri, luni întregi de învățat și lucrat), alegem astfel de “scurtături” idioate. Mi-e milă și de cel care angajează pe cineva cu argumentul “a făcut ceva meditații de marketing”.

Sunt curios ce alte meditații o să apăra în curând?

  • Meditații pentru videochat (tot avem 100.000 modele)
  • Meditații la înjurat în trafic
  • Meditații de cooking
  • Meditații de trolling
  • Meditații de social Media
  • Meditații de parenting
  • Meditații de locuit cu iubita