30 de ani mai târziu, încă în comunism

Articol din categoria: andreiu

Eram la Mega dimineață, intrasem să-mi iau ceva de ronțăit la micul dejun, spre birou.

Mă așez la coadă și vine o doamnă, care îmi spune că lasă și dumneai ei rând, e după mine, că mai are ceva de luat. Erau 3 case deschise, timpul de așteptat sub 5 minute.

M-am uitat lung la ea și i-am spus că nu am cum să-i garantez locul și că nu e corect pentru cei care stau la coadă, efectiv, să se lase rând, să se țină rândul. Pentru mine e tot un fel de băgat în față, de fentat coada, frustrant pentru cei care sunt veniți la coadă, după lăsatul rândului.

Pentru cei mai tineri, asta cu lăsatul rândului se practica pe vremea comunismului, când trebuia să stai la coadă cam pentru orice.Lapte, carne, pâine, ouă. Erau niște probleme, nu deschideau ăia mai multe case, să meargă mai repede.

Și se lăsa rând, ca să poți acoperi cât mai multe zone. Rândul presupunea un acord verbal cu cel care era înaintea ta, sau puteai lăsa o sacoșă ca „rând”.

Acum au deschis ăștia multe case, foarte multe, practic ai un magazin cu 3 case la 5 minute de mers pe jos, dar lumea tot lasă rând.

5 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Ești tu supi că te-a făcut tanti să te simți nașpa că nu i-ai făcut pe plac și cauți să te justifici fiindcă tu acum (poate nu mai e cazul, dar atunci când ai scris asta) te simți vinovat că te-ai purtat cu o tanti așa în loc să-i fi fost pe plac în vreun fel.

  :-))

  Asta înseamnă „power-move”. Baba te-a manipulat bine cu emoțiile; atât de bine încât te-a făcut să-i dedici o intrare pe blog.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Abusive_power_and_control
  https://en.wikipedia.org/wiki/Expressions_of_dominance

 2. #2 Comentariu nou

  Randul nu se poate lasa la cel din fata ta. Randul se poate lasa numai la cel din spate. Lasatul randului presupune o favoare, aceea de a te baga in fata la un moment ulterior. Deci cel la care lasi randul trebuie sa aiba aceasta miza. Cel din fata nu are nimic de pierdut daca dupa el se insereaza alti zece, pe cand cel din spate, da.

 3. #3 Comentariu nou

  Tristi este faptul ca nu o sa scoatem comunismul din noi nici dupa 50 de ani !

 4. #4 Comentariu nou

  Poti scoate comunismul dintr-o tara, insa nu poti scoate comunismul dintr-o persoana!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.