3 din 4 români sunt nemulțumiți de situația lor financiară. Tu unde ești?

Articol din categoria: andreiu

Conform unui studiu realizat de cei de la BCR, 3 din 4 români nu sunt fericiți cu situația lor financiară. Pentru că nu câștigă suficient, pentru că vor chestiii mai scumpe decât își pot permite, pentru că nu au perspectivă sau disciplină, indiferent de motiv.

Eu m-aș include în acel 1 din 4, pentru că sunt conștient de cât de mult îmi pot permite și am grijă să nu fac nici o prostie care să dezechlibreze bugetul și comfortul familiei. Fac ce pot să cresc veniturile, dar nu mă arunc niciodată mai mult decât mi-e plapuma. M-aș defini mai degrabă ponderat, nu neapărat zgârcit.

Însă moderația și chibzuința nu se învață la frecvență redusă, ci mi-au trebuit niște ani și niște mari tâmpenii făcute ca să ajung să acționez cu prudență.

Și nu le-aș fi făcut dacă aveam o minimă educație financiară, să știu niște principii minime, niște reguli de bun simț, cum sunt cele de mai jos:

10 reguli pentru o Românie inteligentă financiar

  1. Regula 50/30/20 de împărțire corectă a bugetului: 50% pentru cheltuieli uzuale, 30% pentru dorințe și 20% pentru economii și investiții
  2. Întâi tu –  plătește-te pe tine prima data. Economisește întâi, cheltuie după din ce a rămas.
  3. 24H – amână achiziția unui lucru cel puțin 24H pentru a te asigura că ai nevoie de el. 
  4. Fondul de urgență – un fond de rezervă, unde ai strâns între 3-6 salarii lunare.
  5. Factorul latte – pune deoparte sume mici de bani zilnic. Nu contează cât câștigi, ci cât cheltui, iar dacă economisești 5 lei pe zi, în 10 ani ai pus deoparte 16.800 lei.
  6. Decizia informată – apelează la sfaturile specializate atunci când trebuie să iei decizii financiare. Consilierul bancar îți poate expune toate oportunitățile și riscurile, oferind soluții financiare care să nu îți afecteze stilul de viață.
  7. Smart shopping – dezvoltă o listă de cumpărături, încearcă să te ții de ea și să cumperi doar ce scrie acolo. Alege perioada reducerilor pentru cumpărăturile substanțiale.
  8. Păzea, îndatorare! – gradul optim de îndatorare este între 30-50% din venitul lunar și e recomandat să nu împrumuți mai mult decât atât. 
  9. Simulatorul de rate – folosește simulatoarele de rate de pe website-urile băncilor și alte comparatoare de credite, ca să îți poți planifica bugetul mai bine și să poți plăti ratele fără probleme.
  10. Optimizarea cheltuielilor – compara mai multe oferte înainte de a lua decizia finală, încearcă să negociezi și să reduci costurile pentru ceea ce este dispensabil. Plătește taxele și impozitele în perioada în care beneficiezi de reduceri și renunță la serviciile care nu aduc valoare adăugată.

Am un amendament la regula numărul doi, pe care eu o aplic abia după ce am plătit taxe, grădiniță, utilități, facturi și rămân pe curat.

Se poate aplica și cu copiii, de pe la 4 ani încep să fie conștienți, mai ales dacă lucrezi cu exemple practice, concrete, din lumea lor. Și le spui că decât să dea 50 de lei pe o jucărie banală din parc, vândută la negru și la suprapreț, își poate lua un Barbie de în altă parte. Sau alte jucării.

Îmi place campania BCR pentru o Românie inteligentă financiar. Mai nou au intrat cu emisiune și pe TV, duminica de la 13:30 pe Kanal D. Și pe facebook au săptămânal debate-uri bune în zona de educație financiară.

Și, cel mai important: nu vor să-ți vândă nimic!

*articolul face parte din o serie de articole care tratează Inteligența Financiară, serie care își propune să crească gradul de conștientizare a importanței educației financiare și vine în sprijinul clienților prin programe gratuite de consiliere și consultanță

1 comentariu Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Fun fact. Gradul de indatorare e plafonat de BNR, cred ca la 60%. Si sad fact e ca sfaturile astea si educatia financiara in general sunt cvasi inutile cand nu iti permiti un minim de trai decent.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[instagram-feed feed=1]