Înainte să o crucificăm pe Firea

Da, nici eu nu sunt de acord cu Firea, mi se pare de departe cel mai mare cataclism întâmplat orașului, deși sunt convins că e o tipă super deșteaptă și un strateg desăvârșit care lucrează doar pentru audiența ei.

Dar până la Firea și la cât de nasoală este ea și cât rău face orașului, hai să ne uităm un pic la oamenii care populează orașul.

Ieri am ieșit cu puștoaica un pic la aer, până la bancomat la Vitan, să scot niște bani.

Drum de 500 de metri, am avut de trecut două străzi, pe zebră. În patru treceri de stradă, trei șoferi au trecut fără să dea prioritate, pur și simplu nu le-a păsat că eram cu un cărucior pe zebră, a trebuit să mă opresc eu.

Uneori am senzația că noi suntem singurii proști care strâng după câinele lor, în tot sectorul 3. Numai rahați de câine peste tot, vezi oameni care devin agresivi când îi întrebi dacă au nevoie de o pungă, să strângă căcatul câinelui.

Cred că 80% din fumători aruncă țigările pe geam, din mașină. E vreo 10 lei o scrumieră la hypermarket, dar e mai comod să-i dăm drumul pe geam.

Tot în sectorul 3 ( aici trăiesc, deh) avem colectare selectivă a gunoiului. Plastic, hârtie și stică vs menajer. Marți parcă se ridică plasticu și joi menajerul. Nu cred că sunt 10% din oameni care aruncă cum trebuie în tomberon.

Claxonăm, înjurăm, facem ca toți dracii în trafic, avem mereu pretenția să ni se dea, să ni se facă, să se schimbe, dar să înceapă cu ăilalți, nu cu noi.

Până la urmă, Firea e suma tuturor celor pe care îi reprezintă. Și hai să ieșim din bulă, că o să constatăm cu surprindere că așa e.

Da, sunt de acord că primul pas trebuie să vină de la ea. Dar să facem un exercițiu de imaginație: mâine cumpără Firea 1000 de autobuze și 1000 de tramvaie noi, care să vină mai des în stație și care să arate decent.

Câți ar lăsa mașina acasă și ar lua autobuzul? Dar încercați să răspundeți sincer. Prea puțini, că e mai comod cu mașina. Pentru că ne-am obișnuit să dăm ochii peste cap dacă nu găsim parcare lângă ușa de acces chiar și la mall.

Și că încă se aruncă flegme pe geam și se sufla mucii pe stradă, că servețelele sunt scumpe.

 

Author: andrei

i was here first

5 thoughts on “Înainte să o crucificăm pe Firea”

  1. Ai atat de multa dreptate! Eu stau in Tei, am o fetita de 3 ani si jumatate. Proprietarii de caini ii scot la pipi/caca fix in parculetul unde se joaca copiii. Iti dai seama ce-o fi in nisipul ala de acolo? Ce e pe trotuare? (Pusese un binevoitor afise pe copaci: “Vrem sa miroasa a tei, nu a caca de catei!”). Autobuze noi? Nu numai ca probabil tot cei care merg acum cu ele vor merge si atunci, dar mai rau e ca desi vor fi noi, vor avea unii grija sa scrijeleasca, manjeasca, murdareasca. Soferii? Venit de curand din concediul petrecut in Spania. Nu am auzit un claxon, am vazut civilizatia cautata de tine in ceea ce priveste respectul fata de pietoni. La noi? Milisecunda si claxonul, nu?

  2. Aceeasi problema cu transportul in comun si in Timisoara. Locuiesc aproape de periferie, muncesc in centru, am statii de troleibuz aproape de casa cat si de munca. Daca transportul in comun ar functiona cum trebuie, l-as folosi fara probleme, avand in vedere ca benzina ma costa de 3-4 ori mai mult decat un abonament la RATT.

  3. Prima data am citit….”la oamenii care poluează orașul”…..pe urma am vazut ca de fapt este ”populeaza” dar mi-a placut mai mult varianta citita gresit de mine…
    Plin de neamuri proaste , oameni aroganti, agresivi, necivilizati si mai grav necivilizabili.

  4. Problema cu autobuzul e putin diferita fata de restul. Lumea nu merge cu transportul in comun fiindca transportul in comun e infect si e o vaca de muls pentru unii. La fel se intampla si aici in Mallorca unde e mai ieftin, rapid si comod sa mergi undeva cu masina decat cu autobuzul.
    Asta nu mai e o problema care tine de civilizatie ci strict de edili, asa ca la faza cu autobuzul e musai sa te contrazic, chiar daca in rest iti dau dreptate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *