Am revenit după o vacanță de 5 zile în străinătate în care nu am folosit nici măcar un cent cash. Totul s-a plătit cu cardul, bașca, am adunat în Vault-ul din Revolut banii de parcare pentru long-term.
Nici în România nu prea mai folosesc cash, decât în situații speciale, pentru parcare, cumpărat flori sau chestii pe care nu le găsești în supermarket. În piață, de exemplu. Dar nu cred că într-o lună folosesc mai mult de 200 de lei cash. Probabil nu sunt singurul în situația asta.
Problemele apar cu industriile care trăiesc ( și ) din bacșiș. Ospătarii, barmanii, oamenii din fast-food, sunt primi care îmi vin în minte. În străinătate ai opțiunea de a adăuga tips în POS când plătești.
La noi nu prea merge. La restaurant când mergi, mai ales în gașcă, se găsește unul cu bani cash, sau scoți special 10-20 de lei să ai la tine, dar la bar e problemă.
Am pățit de vreo două ori prin oraș să-mi iau ceva de la bar, prin expirat sau prin j’ai, să dau cu cardul și să nu am cum să las măcar 1 leu omului care m-a servit. Și m-am simțit super nasol, că dacă își face treaba bine, i-aș lăsa cu drag.
Progresul și comoditatea vin cu niște dezavantaje pe care nu le simțim noi, dar pe care le întreținem, fără să fim conștienți de ele mereu.
17 comentarii Adaugă comentariu
Salut Andrei,
Eu locuiesc in Suedia de 8 ani si nu las niciodata bacsis. M-am autoeducat si fac la fel si in Romania: nu reactionez la presiunea celor din jur si la chestiile culturale.
Poti face un exercitiu sa incerci metoda mea, sa vezi daca functioneaza?
Andreas
nu stiu cum sunt salariile in zona horeca acolo, dar la noi stiu ca se practicau salarii „dinamice” : mai mic net si se impartea tips-ul la cati oameni lucrau pe tura
Salariile sunt decente si exista sindicate, insa nu inseamna ca nu se obtin avantaje unor angajatori prin angajatii care semneaza contracte aiurea sau prefera sa lucreze la negru. Exista si aici munca la negru, insa se fac denunturi si lumea isi stie drepturile, cel putin suedezii.
Dand bacsis, practic il faci pe angajatul din horeca sa se multumeasca traind din salariu + bacsis si nu rezolvi problema de la radacina.
Nu e OK sa accepti presiunea bacsisului celor din jur. Intr-o societate functionala nu se lasa bacsis, decat daca acesta apare pe chitanta (daca este legal in tara respectiva).
pai daca e introdus in POS, e fiscalizat, deci la vedere
„…dar la noi stiu ca se practicau salarii “dinamice” : mai mic net si se impartea tips-ul la cati oameni lucrau pe tura”
Tocmai de asta zicea si DIM mai sus. 🙂 Salar de baza pe hartii pentru fisc iar bacsisul, nedeclarat, se impartea ca si „salar” la personal.
Bacșișul e mită. Evită obiceiul ăsta americănesc, că toate filmele și serialele lor (și ale noastre favorite) au avut menire să ne spele pe cap cu oiceiurile ăstea strict ce li se aplică numai lor.
Cât despre Revolut, invenție nouă rusească, va trebui ca toți românii să găsească loc înapoi la varianta cu cash sau alte metode cu cardul ( https://techcrunch.com/2019/03/01/revolut-cfo-peter-ohiggins-resigns/ ).
Vezi ca au aparut niste actualizari la articol. De unde atata agresivitate fata de Revolut?
Ciprian, știai că din cauza rușilor, noi a trebuit să stăm 45 de ani sub comunism? Nu? „Ce treabă are asta cu Revolut”? Are. Tot ce e în legătură cu rușii, are.
Fii băiat cuminte și înțelege că nu poți fi anti-ciumă roșie & rusofil în același timp.
te intreb ce antivirus folosesti? :)))
Nu ăla. :-))
Subscriu la chestia cu rușii..
il folosesc fix pentru sume mici, chestii care sa nu ma afecteze sau care sa nu-l faca indispensabil
In Anglia când locuiam nu lăsăm bacșiș niciodată. N-am văzut pe nimeni în jurul meu sa o faca. Iar în Romania daca am și dacă servirea este buna, las. Altfel plec (cu părere de rău, dar asta e), n-am ce face, nu mă pot transforma in cash 🙂 In alte tari (Italia, Turcia) parcă așa țin minte că am lăsat de fiecare data câteva monede ?
la noi e rusinea de pe lume sa lasi monede, tin minte ca m-a alergat un chelner in Braila acu ceva ani, sa mi-i dea inapoi
Cind patronul imi va da bacsis pentru jobul bine facut la serviciu (si pentru care iau salariu), desi il fac conform fisei postului, atunci voi da si eu altora.
No tips din pacate. In 99% din cazuri platesc cu cardul sau cu Revolut. Inainte aveam doar cash si lasam, acum consider ca nu mai este nevoie.
Exista si componenta de cutuma sociala. ok, daca e venit trebuie sa fie impozabil & nu e ok sa perpetuezi obiceiuri „regresive”, dar nu face oare parte bacsicul si din cultura consumatorului? Exista cu mult inainte de filme americane, comunism, capitalism etc.
Eu las, cand am de ce, si pentru ca mi se pare si un fel de „pay it forward”.