Transportul în comun nu ar trebui să aibă maxi-taxi

Articol din categoria: andreiu

Textul face parte din campania “Brailenii de departe”, initiat de Fundatia Fiii Brailei. Articolul va fi preluat de Viata Brailei.


Spun asta pentru că în toate orașele mari și civilizate pe care le-am vizitat până acum, microbuzele particulare care să transporte pasageri   în oraș nu există. Asta din mai multe motive. Unul dintre ele, și cel mai important, ar fi comfortul pasagerilor. Niciodată un microbuz nu va putea transporta călătorii în aceleași condiții ca un autobuz. Nici dacă stai jos, nici dacă stai în picioare. Eu știu cel mai bine cam ce înseamnă să stai cocoșat într-un microbuz când ai aproape 2 metri. Nu mai vorbesc de urcare sau coborâre, aceeași ușa, îmbulzeală etc.

Un alt motiv pentru care ar trebui să dispară microbuzele este existența regiilor de transport în comun. Care au mașini ce deservesc transportul de călători la nivel urban. Apariția unor alte entități transportatoare nu face altceva decât să îi afecteze din punct de vedere financiar, apar pierderile, apoi mașinile degradate, ulterior se împuținează numarul de autobuze sau tramvaie din cauza defecțiunilor și se ajunge în impas.
Să nu mai vorbim de modul în care șoferii de maxi-taxi aleargă prin oraș, de muzica ascultată in mașină sau de limbajul folosit. Chiar și de bătăile care mai ies între șoferi din cauze diverse.

În București microbuzele pot efectua doar curse pre-orășenești, care fac legătura capitalei cu comunele limitrofe. Atât. Pentru restul traseelor RATB este singurul în măsură să efectueze trasportul de călători. E mai sănătos pentru trafic, parcul auto este întreținut cum trebuie și lucrurile se desfășoară normal.

Mi-aș dori să văd cum și în Brăila se întâmplă așa ceva și transportul în comun începe să se apropie de normalitatea unui oraș civilizat.

 

Foto

0 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  i-auzi ce am patit azi cu un sofer minunat de pe traseul 16…in afara de faptul ca nimeni nu a vazut vreodata un bilet de calatorie de la „soferul evazionist”, semnalez faptul ca masina depasise 600.000 km parcursi, tapiteria era rupta, scaunelor li se deplasa sezutul, era un miros ingrozitor de fum de tigara combinat cu jeg de 2 degete….a trebuit sa ocolim pe la abator fiindca s-a reluat munca la linia de tramvai in zona podului de la Brailita. cand am ajuns la peco de dupa pod, si-a amintit ca nu mai are motorina si ca trebuie sa mai asteptam 5 minute sa alimenteze…el a plecat sa plateasca, ramanand sa faca alimentarea tipul de la peco…surpriza….masina, desi era cu frana de mana trasa, a luat-o la vale si s-a proptit in gard (din pacate fara nici un fel de dauna materiala). dupa ce a alimentat, a avut tupeul sa il roage pe un pusti care statea pe locul din fata-dreapta sa coboare si sa ii aduca bonul de casa…cred ca e de la sine inteles ca dupa ce a pornit a mers ca un nebun, parca facea intrecere…calatorie frumoasa, dar nu cu maxi-taxi!!

 2. #2 Comentariu nou

  asta se intampla in al doilea oras din europa cu hrube (locul 1 roma), in orasul in care se fixau preturile la cereale pentru restul europei, in orasul in care exista singura biserica odinioara moschee din europa, in orasul in care s-au nascut o pleiada de oameni valorosi. ultimul care a plecat, Johnny Raducanu, canta cu fulare in pian sa nu deranjeze vecinii. primarul nostru este profesor in istorie locala, cu toate astea la ultima restaurare nu au nimerit culorile pentru ceasul din centru. pe strada mihail sebastian este un singur prorietar de cladiri, care vine dintr-o familie de babuini. starea in care se afla orasul este directa noastra raspundere, pentru ca vad lucrurile asa, probabil ar trebui sa imi schimb identitatea si sa devin un minoritar

 3. #3 Comentariu nou

  este si normal sa dispara aceste maxi,doarece este foarte sufocant si dami bani aiurea

 4. #4 Comentariu nou

  În Iaşi există astfel de microbuze aparţinând RATP-ului. Nu ştiu cum au făcut, dar cei mai dobitoci şoferi i-au pus pe microbuze. Nu opresc decât în staţiile unde doresc majestăţile lor, te ceartă dacă ai îndrăznit să îi rogi să oprească într-o anumită staţie, te dă jos cum ai urcat dacă zici că vrei să cobori într-un anume loc.

  Da’, ştiu, Iaşul e un oraş mare şi aparte. Nu în sensul bun, din păcate.

 5. #5 Comentariu nou

  transportul in comun in braila e :(( ma abtin sa jignesc… atat ca tine de maxitaxi sau autobuzele ce apartin de consiliul local sau de cine o apartine.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.