O ţară de festivaluri goale

Articol din categoria: scurte

Dacă oltenii atunci când nu au ce face se dezbracă şi îşi păzesc hainele, restul ţării îşi ocupă timpul cu tot felul de festivaluri care mai de care mai dubioase şi mai pustii. De exemplu, numai la Brăila cred că sunt vreo 10. În afară de cel de canto, cel de teatru şi George Grigoriu, restul nu prea au sens. Poate festivalul Johnny Răducanu să adune ceva oameni la el. Dar eu nu văd de ce m-aş duce la festivalul scrumbiei, de exemplu.

Situaţia se întâlneşte şi în ţară. În Bucureşti sunt o grămadă de tâmpenii, gen Summerwell sau mai ştiu eu care, care aduc doar un nume mare pe scena şi restul numai trupe obscure. Nu mai bine faci un concert Suede la Romexpo şi ai rezolvat problema?

Anii trecuti erau doar câteva, care aduceau în schimb o grămadă de lume dar şi nume mari. Ţin minte că toată lumea se îmbulzea la Stufstock, BestFest, Rock the City şi cam atât. Acum avem 20 de tâmpenii care adună la un loc cât bestfest-ul de acum 5 ani. Pentru că artişti mari nu prea sunt, U2, Robbie nu sunt aşteptaţi în curând, nu văd cine ar mai putea scoate lumea din case.

Ca să nu mai spunem că organizatorii mai sunt şi inteligenţi maxim, mai ales când pun 2 festivaluri din aceeaşi nişă în acelaşi weekend.

9 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  avem exemplu mai recent, in we-ul trecut: padina si folk you.
  cat despre de ce nu concert si de ce festival, e simplu: poti cere mai multi bani pe festival decat pe concert, bifezi mai bine cu un festival decat cu un concert

 2. #2 Comentariu nou

  ah, de folk you am uitat complet ca are state vechi 🙂

 3. #3 Comentariu nou

  Ca simplu observator si nu foarte iubitor de festivaluri (desi pe unele le-am bifat) as zice ca tocmai ceea ce ai zis tu mai sus e un argument in favoarea festivalurilor, adica sansa de a pune trupe aparent obscure langa nume mari, pentru a le scoate la suprafata. Ca e puzderile de festivaluri e o discutie lunga care e, mai mult sau mai putin, asemanatoare cu cea legata de multitudinea de programe tv. Banuiesc ca tu, usor evaziv, vrei sa spui ca unele sunt suspecte de spalari de finante, altele de indolenta si naivitate. Peste toate astea se-adauga si canibalizarea de care sufera mai nou si event-urile de orice fel, mai ales cele filmului sau muzicii.

 4. #4 Comentariu nou

  Andrei, n-ai dreptate, cel putin in ceea ce priveste festivalurile de muzica. Uita-te de curiozitate pe un line-up de festival mare din afara (care vrei tu, toate sunt la fel). Ai sa vezi cateva trupe mari si o majoritate de trupe mici, la inceput sau de nisa (oricare ar fi ea). Un festival numai cu trupe mari este foarte costisitor (onorariul unei trupe de genul suede trece de 100.000 euro+impozitele care sunt platite tot de organizator) ca sa nu spun ca este extrem de complicat de negociat (foarte multe trupe iti cer statut de headliner in festival, plus ca nu vor veni pe un time slot la 6 dupa amiaza). Plus ca nu toti considera ca trupele de care vorbesti sunt obscure. The XX de exemplu (celalalt headliner de la SummerWell) sunt castigatori de Mercury Prize, au fost prima trupa de sub headliner la Coachella anul asta, headlineri pe una dintre scene la Glastonbury, ca sa nu mai zic ca sunt una dintre cele mai influente trupe din ultimii ani.
  Plus ca e OK, sa stii, si cu mai putina lume, nu trebuie sa fie 50.000 de oameni ca sa fie un concert/festival bun. 🙂 Tie iti plac Jack Johnson sau Lumineers vad, crezi ca au vreo sansa sa adune mai mult de 5000 de oamni in Bucuresti sau oriunde altundeva in Romania?
  Incearca sa vii la un festival mai de nisa, cum e Dark Bombastic sau SummerWell sau Balkanik, si ai sa vezi ca experienta e mult mai buna ca la Rock the city (apropo, uita-te de curiozitate care au fost comentariile de dupa editia de anul acesta) sau B’est Fest.
  Eu unul ma bucur ca am de unde alege, ca pot vedea trupe sau artisti mai mici dar vii, nu „raposate” acum 20 de ani. Don’t hate, bucura-te ca exista 🙂

 5. #5 Comentariu nou

  Am înțeles că Hrușcă a scos câțiva vamaioți din cort

 6. #6 Comentariu nou

  @bogdan da, e ok sa pui trupe mai mici langa trupe mari. problema apare cand nu mai sunt trupe mari in line-up si le organizam doar de dragul de a le organiza.

 7. #7 Comentariu nou

  b’estfest avea 80.000 de vizitatori acum 5 ani :p

 8. #8 Comentariu nou

  Oh, de-ar veni U2 si Robbie 🙂

 9. #9 Comentariu nou

  Daca mai zisi ceva vreodata in viata ta de festivalul scrumbiei mor cu tine de gat. Mananci prea putina ceafa cu cartofi prajiti? Nu te-ai saturat de alienarea gastronomica a poporului roman, mare amator de cas pane, ceafa cu CP, mici si MBS?

  Orice festival gastronomic are darul de a mai scoate oamenii din apatia blidului cotidian. Asa ca nu te lega de scrumbiile mele 🙂

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.