Pentru că e la modă acum să râzi de discursul celor de la psd care tot îi dau sus și tare cu statul paralel, hai să facem un exercițiu de „imagine”, ca să fiu în acord cu doamna premier, și să recunoaștem că există statul paralel.

Statul paralel, cel care chiar există și care se desfășoară în paralel și în ciuda contextului și situației în care ne aflăm, este definit clar și simplu de câteva elemente ce pot fi ușor identificate.

Statul paralel este format din toți cei care lucrează în străinătate și trimit bani acasă, bani care sunt investiți de cei de aici, așa cum se pricep mai bine. În educația copiilor, în case, în mașini, în mici afaceri, în stat la birt, în economii mai mari sau mai mici. O economie paralelă, pentru că orice stat paralel trebuie să funcționeze pe o economie conformă.

Statul paralel este format din toți cei care transportă medicamente și vaccinuri din străinătate, pentru că sistemul medical de la noi e țăndări și te lasă fie să mori cu zile, fie să stai cu copilul nevaccinat, fie să plătești prețuri mult umflate pe piața neagră locală. Un sistem medical paralel, al unui stat paralel.

Statul paralel este format din toți cei care donează bani pentru diverse cauze, pentru ca oameni tineri, frumoși și liberi să își salveze viața prin străinătate, pentru că la noi nu ar avea cum. O protecție socială paralelă, cum ar veni. ( Pumnii strânși, Robert!)

Statul paralel mai este format și din oamenii care aleg să facă cursuri, care aleg să educe copii din medii defavorizate și care se implică în politici de dezvoltare și creștere pentru cei mici care s-au născut cu mai puțin noroc decât alții. Un sistem de protecție a copilului paralelă, cum ar veni.

Statul paralel este alcătuit și din oameni care aleg să facă voluntariat și să ecologizeze zone întregi, unde autoritățile sunt depășite sau nu le pasă. Un fel de ministerul mediului paralel.

Membri ai statului paralel mai sunt și cei din organizațiile care supraveghează cum se cheltuie banul public, pe unde se mai scurge și cine mai trage parandărăt de acolo. Un fel de câini paraleli de pază, ai statului paralel.

Există statul paralel, nu ai cum să contești existența lui. Problema e că statul paralel, deși e mai mare decât statul pe care ni-l arată ăștia de la putere, e nepăsător în momente cheie. Sau cel puțin, a fost la ultimele alegeri.