De ce provincia nu are concerte mari cu vedete internaționale?

Articol din categoria: ca la noi

concert

O dată la un an, clujenii se inflamează și încep să transpire entuziasm la același! anunț că va concerta Robbie Williams la ei, în premieră pentru România. Nu are rost să mai amintesc de comentariile alea idioate care apar la adresa altor locuitori ai patriei, de prin alte regiuni, pentru că nu își au rostul aici.

Bineînțeles că la scurt timp apare dezmințirea și oamenii sunt dezamăgiți, că na, nu au fost decât baliverne și va trebui să mai așteptăm până îl vedem pe Robbie la noi. Să nu ne pierdem totuși speranța, că și Ozzy Osborne a venit aproape la finalul carierei la noi să cânte, deci timp ar mai fi.

Acum, hai să stabilim odată pentru totdeauna de ce nu va avea loc nici un mare concert, cu vreo mare vedetă ( vedetă de talia lui Williams, nu mă refer la BZN aici) în alt oraș decât București, pentru prima dată la noi în țară.

În primul rând datorită demograficelor: e mai sigur să te duci să concertezi într-un oraș cu (cred) 3 milioane de locuitori, decât într-unul cu 3-400.000. Dintr-un foc ai șanse mult mai mari să strângi oameni să încarci o piață sau un stadion. Plus că fiind și  cel mai mare centru universitar, ai multe șanse să găsești fani ai genului/artistului/trupei din toate regiunile țării.

În al doilea rând, puterea financiară a orașului: da, Bucureștiul e capitală, e cel mai puternic centru economic și financiar, toate companiile mari au HQ aici, cam de aici se dă ora exactă. Prin deducție logică, tragi concluzia că și nivelul de trai este superior provinciei (deși nu e neapărat aplicabil) și puterea de cumpărare mai mare. Poți pune un preț de 50 de euro la bilet fără să țipe lumea că e prea scump.

Precedentele create: au fost Stones, AC/DC, Waters, Madonna, Bon Jovi, Aerosmith, Guns, Metallica, Rammstein și mai spuneți voi ce trupe sau artiști vreți. Au fost în București, o dată, de două sau mai multe. Lumea a auzit că s-au strâns 50k de fani la concertul Metallica din București, deci e de mers acolo.

Sponsorii: dacă Orange sau Vodafone sau Raiffiesen sau BCR aleg să sponsorizeze un astfel de concert, o vor face luând în considerație toate cele de mai sus, pentru că ei vor să atingă oamenii targetați de ei. Care trebuie să fie mulți, nu o câteva zeci.

Accesibilitatea: la București e mai ușor de ajuns, cel puțin din sud, decât în nord sau în vest. Din Dobrogea vii pe A2, sau cu trenul în 2 ore. De la Craiova ajungi repede, de la Pitești la fel. În sud ajungi cam de oriunde în vreo 2 la 4 ore în București. E lejer, pentru oamenii care vor să vină.

Da, mai avem destul până departe. Ar fi mișto să fim Germania, să avem concerte mari și la Berlin și la Munchen și la Frankfurt. Sau Italia, sau Spania. Încă nu avem publicul necesar pentru asta. Într-o țară unde 90% din ascultători descarcă muzica de pe torente e greu să îi faci să dea 50 de euro pe bilet. Doar dacă nu sunt fani adevărați.

concert via shutterstock

0 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  deci cum, clujul nu e miezul? chestia asta ma rătutește profund…

 2. #2 Comentariu nou

  Să nu uităm, evident, de precedentul creat de primul concert al Shakirei în România, anume la Timişoara, unde a reuşit să strângă sub 15.000 de oameni, cu tot cu ăia veniţi de prin Serbia şi Ungaria.

 3. #3 Comentariu nou

  @ovi: asa si Beyonce a cantat pentru 4000 de oameni la Cluj prima si singura data in Romania.

 4. #4 Comentariu nou

  Poate e mai bine că nu vine la Cluj. Așa am și eu ocazia să-mi mai cheltui banii prin Viena, Budapesta, Bratislava, Linz… pe unde vine.

 5. #5 Comentariu nou

  Las’ ca se uneste Braila cu Galatiul si se schimba tot! Hã-hã!

 6. #6 Comentariu nou

  O să dea Robbie Williams concert la Cluj-Napoca când o să ia DiCaprio un Oscar.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.