Poti fi arestat daca pozezi sau filmezi un politist?

Articol din categoria: andreiu

La intrebarea asta am incercat sa aflam raspuns aseara, in cadrul unei dezbateri organizate de Active Watch la care a participat purtatorul de cuvant al Politiei Capitale, Cristian Ciocan, pe de`o parte si bloggerii pe de alta.
Ce am aflat in urma acestei dezbateri se poate rezuma intr`o fraza, dar vreau sa detaliez un pic. Conform legii, nu exista nici o reglementare sau act normativ care sa interzica fotografierea sau filmarea unui politist, atata timp cat cel care e in spatele camerei cu comite vreo contraventie. De exemplu stationarea unui pieton pe partea carosabila e contraventie. Dupa ce am aflat ca putem fotografia sau filma oamenii legii, ne`am abatut asupra unui subiect mai delicat, care a fost numit „zona gri”. Aici ma refer la situatiile in care un politist te poate retine sau conduce la sectie pentru verificari. Retinerea poate dura maxim 24 de ore, insa, o conducere la sectie pentru verificari nu este bine delimitata ca si timp si ratiuni. Aici ne confruntam cu o scapare a legii care le cam lasa mana libera politistilor. Te poate conduce la sectie doar daca i se pare ca reprezinti un pericol sau esti , in viziunea lui, suspect de comiterea unei infractiuni/ilegalitati. La fel, aici e vorba de norocul fiecaruia pentru ca este foarte ambiguu acest „pare”. Am mai aflat ca politia se apara, nu ataca si nu va folosi forta decat gradual in cazuri in care situatia o impune.
Ca si concluzie, e ok, putem filma si fotografia politisti pe strada, in mall, carciuma sau pe unde ii mai prindem. Conform legii, avem voie sa facem asta. Dar hai sa nu incepem sa vanam politisti doar pentru a invoca acest drept. Doar pentru simplul fapt ca sunt platiti si de noi, nu avem dreptul sa stergem cu ei pe jos, la fel cum ei nu trebuie sa uite ca poate o parte din salariul sau este suportat de tine, cel impotriva caruia poate tocmai comite un abuz
Detalii video gasesti pe blog la Piticu’

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.