Patanie azi la magazinul de langa bloc.

Intru frumos, dau cu buna-seara si cer un pachet de Marlboro rosu. Costa fix 11,20 lei. Din pacate aveam doar 11 lei si cu cardu nu se poate plati. Nu-i nimic, imi zic eu, ii cer sa-mi dea asa si ii aduc eu cei 20 de bani ca oricum zilnic intru acolo. Ba dupa paine, ba dupa tigari, suc sau ce mai am nevoie. Sunt client fidel de cand m-am mutat deci nu vad vreo problema. Numai ca socoteala de acasa nu e tot una cu aia din targ.
Dupa ce ii zic doamnei de dincolo de casa de marcat ca n-am decat 11 lei, o rog politicos sa imi dea tigarile si ii aduc eu dimineata cand plec de acasa datoria. Vine raspunsul ei, clar si raspicat: NU! Cum sa iti dau fara 20 de bani? Pai eu ce mai scot?
Au urmat 5 secunde de tacere din partea mea, cu gura cascata ca la dentist. O intreb zambind daca face cumva misto de mine. Acelasi raspuns. Acelasi NU!.
Ok, zic eu, in cazul asta, dar ma cunoasteti. Stiti ca vin zilnic aici si nu cred ca 20 de bani reprezinta un risc financiar pentru 12 ore. Atunci incepe femeia sa imi toarne tot felul de povesti de nu se mai oprea. Cum subsemnatul nu e dus de multe ori la biserica, incepe o cearta in toata regula. Conflagratia client-vanzatoare s-a oprit in momentul in care i`am spus ca aproape zilnic ii las vreo 30 de bani care sunt fix restul de la 12 lei pe care ii dau pentru un pachet de tigari. Si iau numai moneda de 50 de bani, restul ii las, ca sa nu`mi rupa buzunarele.Sau nu am chef sa ma car cu pastile orbit aiurea dupa mine. Nici o replica. Aha, am imblanzit bestia, imi zic eu. De unde, tigari nu mi`a dat si pace pana ce o doamna in varsta ce statea la coada a venit si mi-a dat cei 20 de bani buclucasi numai ca sa ma vada dus de acolo. Am plecat intr-un final cu tigarile luate, insa nu inainte de a-i arunca o amenintare vanzatoarei. Sa faca bine sa aiba marunt de acum incolo, ca nu ii mai las nimic. Niciodata. Asa, de-al dracului.
Pe o parte mi se pare normal sa nu ti se dea lucruri daca nu ai toti banii. E o ratiune economica. Ca sa supravietuiasca, comerciantii trebuie sa scoata profit. Pe de alta parte insa, mi se pare absurd sa faci astfel de faze in momentul in care iti cunosti clientela si stii ca zilnic iti deschid usa. Oricum, dupa experienta de azi, n-o sa mai calc in magazinul ala. Prefer sa merg 5 minute in plus pana la mic.ro insa stiu ca acolo au macar un POS care ma va scapa de astfel de momente.