Acum vă spun ce se întâmplă cu elefanţii, animale foarte puternice care ajung să fie docile şi supuse la îndemâna unui circar şi nu se gândesc nici o clipă să scape. De când sunt mici, imediat după ce vin pe lume, sunt legaţi de un picior cu un lanţ de un stâlp.
Face multe încercări de a se elibera micuţul elefant dar lanţul e puternic şi nu poate, încearcă clipă după clipă la început, zi după zi dar… lanţul e puternic şi el nu se poate elibera. Apoi încearcă tot mai rar până ajunge să nu mai încerce deloc. În acest moment este eliberat de lanţ dar nu mai încearcă niciodată să plece.
Când creşte ar putea cu uşurinţă să rupă nu doar lanţul ci să dărâme toată „şandramaua” circarului, dar el, a învăţat că nu poate face asta. Elefantul va rămâne prizonierul circarului, pentru că a fost învăţat că nu se poate elibera.
Astăzi am realizat că degeaba încerci să schimbi părerea cuiva, sau să-i prezinți și alte perspective, alte puncte de vedere, dacă persoana în cauză nu este conștientă că se poate și altfel sau dacă nu îți dorește schimbarea pe care i-o arăți tu.
Poate am realizat un pic cam târziu asta, dar tot e mai bine decât niciodată.
poveste via
elefant via shutterstock
5 comentarii Adaugă comentariu
Deci, da.
Sau poate lectia de invatat este ca unor oameni viata le-a zdrobit increderea, si poate ca daca te uiti la drumul pe care a mers intelegi si de ce nu si-o mai poate recupera.
Morala asemanatoare celei din experimentul cu maimutele si banana. Il stii?
Mi-au placut atat articolul tau, cat si cel original. O carte usoara, dar interesanta, despre cum sistemul ne manipuleaza democratic – ”Confesiunile unui asasin economic”, John Perkins.
Cât de interesant. Mulțumesc pentru articol.