Lectura si scrierea dupa dictare, materii obligatorii la liceu

Articol din categoria: ca la noi

Ministrul Educatiei a hotarat sa introduca pentru clasele de liceu lectura si scrierea dupa dictare ca materii obligatorii. O chestie laudabila zic, dupa ce am vazut cu totii ce tampenii sunt in stare sa emita atat scris cat si verbal absolventii de liceu care ajung sa dea BAC-ul. O sa fie frustrant si oarecum umilitor pentru cei ce inca sunt in stare sa foloseasca limba romana asa cum trebuie, gen olimpicii sau elevi cu rezultate bune la limba romana.

Insa eu as fi mers mai departe cu aceasta masura si as fi aplicat sanctiuni celor vinovati direct pentru situatia in care ajung elevii de liceu si anume profesorilor de limba romana care predau la gimnaziu, la clasele V-VIII. Pentru ca de acolo ar trebui sa vina elevii cu un bagaj solid de cunostinte despre gramatica si cam tot ce trebuie sau nu folosit si cand.
Mi se pare ridicol ca profesorii de la liceu sa fie nevoiti sa dicteze texte in loc sa faca analiza pe text sau sa dezbata „ce-a vrut sa spuna autorul in text”. Sau poate cer eu prea mult

0 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Mi se pare o idee foarte buna pentru ca sunt foarte multi elevi de liceu care au mari lacune gramaticale. E o tentativa binevenita de a remedia cat de cat lucrurile.

  2. #2 Comentariu nou

    Da, ar fi trebuit să se meargă pe un sistem cu „pedepse” pentru profesorul din generală. Dar ar fi o problemă, dacă un elev are în fiecare an profesor nou? 4 ani de generală, 4 profesori, pe care să-i scoţi în faţă şi să-l penalizezi?

    Ar trebui să se înceapă întâi cu stabilirea unui contract cu o singură şcoală pe 4 ani a unui profesor şi nu mutarea lui în fiecare an pe unde se nimereşte. Astfel ştii cine-i vinovatul şi-l tragi la răspundere.

    Dar poate eu chiar cer prea mult.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.