Cum să faci 20.000 de euro pe lună?

Articol din categoria: ca la noi, economics

Cam aşa încep prezentările de MLM. Cum să faci nu ştiu câţi bani (foarte mulţi) muncind un pic mai mult la început iar mai apoi puţin spre deloc pentru că business-ul o va face pentru tine şi tu te vei putea relaxa pe undeva printr-o insulă tropicală.  Tot ce trebuie să faci este să depui un minim de efort la început şi să fii dispus să investeşti o sumă de bani.

Reţeta e clasică : te caută, te conving şi încearcă să te ademenească cu promisiuni foarte frumos colorate, te aduc la nişte prezentări unde vorbesc „pionerii” business-ului, care acum fac zeci de mii de euro stând degeaba, îţi arată nişte grafice foarte frumos colorate şi nişte previziuni mai mult decât provocatoare. De aici, dacă te-au prins, alegi să investeşti suma aia minimă (pe care o vei recupera în maxim 3 luni) şi treaba lor e gata. Tu vei fi nevoit să cauţi alţi naivi care să adere schemei, ca să ai măcar speranţa că îţi vei recupera banii pe care i-ai băgat tu. Şi o să ai de muncă.

Toate formele astea de organizare de tip MLM demonstrează cât de scurtă este memoria colectivă a poporului. Nu o dată s-au discutat, vorbit, prezentat riscurile unor astfel de afaceri. Nu o dată au fost scandaluri în care erau implicate MLM-uri mari. Primul care îmi vine în minte este Dolphin. Acolo s-a lăsat cu sinucideri, arestări şi consemn la frontiere, dacă nu mă înşeală memoria.

Pe lângă memoria de peşte, MLM-urile speculează la maxim şi lipsa unei educaţii financiare corecte. Mirajul unui câştig consistent într-un interval de timp foarte scurt este click-ul care ia mintea oamenilor şi se bagă orbeşte în datorii, obligaţii şi griji de care nu au nevoie.

Scriu asta pentru că săptămâna trecută m-a invitat cineva la un „coffee club”, adică un eveniment care se dorea de networking şi socializare între oameni din domenii diferite. Am zis ok, sa merg să văd care e treaba, suna interesant. De fapt nu era altceva decât o prezentare de „super business, încă nelansat în România, dar din care unii membri fac deja chiar şi 20.000 de euro pe lună.”  Om care după eveniment probabil a plecat cu autobuzul acasă. Din simplă modestie, să nu mă înţelegeţi greşit.

23 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  In principiu industria MLM este una f corecta. Insa ca peste tot exista si oi negre.
  Daca nu exista un produs foarte bun pe care tu sa il folosesti si de care sa fii multumit, nu e in regula. Daca ti se cer investitii mari la inceput, iarasi nu e in regula. Daca ti se fac promisiuni (20.000 euro) ….nu e in regula!

  Trebuie sa invatam cu totii sa facem diferenta intre un MLM din care castigi cinstit bani si un MLM-teapa.

 2. #2 Comentariu nou

  Am fost si eu acum vreo 3 saptamani. Eu insa m-am bucurat ca m-am revazut cu niste vechi prieteni 🙂
  Creanga de aur, nu?

 3. #3 Comentariu nou

  Confuzi Network Marketing cu schemele piramidale. Mi-am pierdut 3 minute din viata citind un articol scris de cineva care n-a inteles 2 sisteme simple si total diferite.

  • #4 Comentariu nou

   @Marius tu fiind in care dintre mizeriile astea 2?

 4. #5 Comentariu nou

  nasol este ca inca sunt oameni care mai cred in astfel de castiguri miraculoase…

 5. #6 Comentariu nou

  Buna seara si bine v-am gasit.

  Personal scriu acest comenatariu si raspuns in calitate de om care interactioneaza zilnic si cu sistemul de business clasic, respectiv in mediul online, cat si cu cel MLM. Inainte de toate trebuie sa invatam sa facem diferenta intre MLM si schemele piramidale ilegale. Mie imi pare rau daca ti-a promis cineva ca vei face instant 20.000 euro pe luna. Sunt oameni in aceasta industrie care au aceasta capacitate, dar cu experienta foarte multa in spate si ani de munca. In rest, ca in orice business, este nevoie de implicare si perseverenta ca sa ajungi la performanta si sa poti construi o retea in mod corect. Vreau sa adaug ca este un sistem de business perfect legal ce functioneaza de peste 55 ani la nivel global si ca este una din industriile care, in ciuda a ceea ce cred majoritatea scepticilor, creeaza printre cei mai multi milionari anual la nivel global, chiar mai mult decat industria de entertainment, muzica si film. In orice tip de business de distributie de servicii si produse trebuie construita o retea, numai ca, in MLM ,se poate face acest lucru ca persoana fizica in parteneriat cu o compania si nu obligatoriu ca persoana juridica. Sunt foarte multe sisteme de business clasic care folosesc un sistem foarte asemanator cu cel MLM cum ar fi industria de asigurari, industria serviciilor financiare si altele unde exista multi intermediari si comisioane pana la clientul final. In ciuda a ceea ce credem noi, afacerile clasice, mai ales cele mici si mijlocii, se bazeaza pe termen mediu si lung pe recomandare, pilonul de baza al MLM, insa nu implementeaza sisteme care sa monitorizeze acest lucru. In fine, discutia se poate lungi foarte mult dar nu cred ca are rost. Andrei, cred ca este evident, daca doresti sa scrii un articol corect si in profunzime despre acest subiect cred ca ar trebui sa te documentezi mai mult. Ai scris acest articol in baza unei experiente personale tratata in mod subiectiv si pe baza unor experiente trecute ale unor oameni ce nu au inteles niciodata diferenta dintre un business de distributie cu sistem MLM legal si o schema piramidala financiara ilegala. Eu personal cred ca aceasta industrie de MLM va creste enorm in viitor in ciuda faptului ca vrem sa acceptam acest lucru sau nu , deoarece este un mod de distributie in piata foarte eficient.

  • #7 Comentariu nou

   @sorin succes! eu prefer un job sigur. Cat despre experienta traita si modul in care am scris articolul…pana la urma asta inseamna blog. relatarea unor experiente personale:)

 6. #8 Comentariu nou

  Dragul meu Andrei, am cateva lucruri sa-ti spun:
  1.Nu a spus cineva, vreodata, ca pionierii business-ului castiga zeci de mii de euro…cei care vorbesc acolo in fata incearca din rasputeri sa transmita informatia corect, si de cele mai multe ori parca li se opreste circulatia sangelui din cauza emotiilor;
  2.Nu a spus cineva, vreodata, ca muncesti putin la inceput, ba din contra, muncesti mult din cauza oamenilor ca tine;
  3.Dolphin era o schema piramidala care iti promitea inmiirea veniturilor, aici nu promite nimeni utopii…sfat: informeaza-te mai bine inainte sa faci comparatii;
  4.Sper sa mai traim amandoi, si eu si tu, peste 30 de ani, sa fim batrani si intelepti, si sa ne regasim pe caile internetului, sa mai schimbam cateva cuvinte.

  • #9 Comentariu nou

   @Ana draga mea, fix despre 20.000 era vorba. am si martori

 7. #10 Comentariu nou

  PS: Dolphin este o schmea piramidala ilegala.

  Daca am avea educatie financiara am intelege ca orice business foarte mare se bazeaza pe retele 😉 Vezi Facebook: O Retea de Socializare. MLM este acelasi lucru cu Network Marketing.

 8. #11 Comentariu nou

  Andrei, eu respect decizia fiecaruia, este perfect normal sa facem toti lucruri diferite si sa avem opinii diferite ca altfel am inebuni. Doar sper, ca prin comentariul postat ca am reusit sa mai adus un pic de lumina asupra acestui subiect. Multumesc.

 9. #12 Comentariu nou

  Pai in cazul asta te-au mintit, 40.000 este suma corecta…dar repet, si te rog putina atentie, nu a spus nimeni, dar absolut nimeni, ca pionierii castiga 20.000

 10. #13 Comentariu nou

  Respect părerea tuturor, însă… ca să pomenești de educația financiară la care te-ai referit în articol, ca apoi să dai exemplu Dolphin (hai că îți dau și eu câteva LA FEL: Caritas – tot în RO, părinții mei au pierdut niște bănuți acolo, nu casă/ mașină ca alții și mai nefericiți, dar au pierdut o oarecare sumă ”investind” o singură dată, la final, și nu în mod repetat, lacom – Ponzzi, Franklin Syndicate, Dona Branca, Kubus, MMM, Mutual Benefits etc.) și să îl pui alături de termenul ”afacere MLM” – pe Dolphin, adică – denotă sau o singură gaură, dar una uriașă, în cultura ta financiară, sau faptul că ești un impostor care folosește niște cuvinte mari.

  Apple (alege ce nume vrei tu aici) este un caz particular de MLM pentru simplul motiv că vinde sau prin magazinele proprii (”piramida” fiind în acest caz pe doar două nivele, vârful fiind Apple, baza fiind clienții), sau prin retaileri mari + operatori de telefonie (în acest caz piramida fiind pe 3 nivele, cu vârful Apple (din nou), nivelul intermediar de distribuitori, carora li se plătește comision din prețul final, fiind retailer-ii și operatorii, iar nivelul de bază (jos) fiind clienții.

  Ca să îți ofer o perspectivă a ceea ce înseamnă MLM (MLM-ul este una dintre cele 3 forme de afacere universal recunoscute în lume și studiate la universitățile cu nume grele de profil business/ management din lume, anume 1. Corporația, sau S.A.-ul, alături de surioara mai mică SRL-ul, 2. Franciza (DEX-ul explică bine ce e) și 3. MLM-ul), este forma de afacere prin care distribuitorii intermediari sub forma S.A.-urilor, S.R.L.-urilor și francizelor sunt înlocuiți de persoane fizice (autorizate), efectul compus (există o lege a efectului compus întâlnită, de exemplu, în chimie, reacția de fisiune, exprimată matematic prin ecuații exponențiale/ în limbaj mai accesibil având și numele de progresii geometrice, Google ajută cu informații suplimentare, dacă e nevoie, despre efectul compus) fiind realizat prin încurajarea distribuitorilor de a dezvolta la rândul lor distribuitori, încurajare sub forma unor bonusuri de volum realizat de tot ”departamentul de vânzări” al cărui ”manager” ești, pentru că tu l-ai selectat și format.

  De ce MLM? Pentru că la S.A (și la Franciză este aproximativ la fel, adăugându-se doar elementele caracteristice francizei) progresia volumului de vânzări este PROGRESIE ARITMETICĂ, datorită caracterului liniar, și nu exponențial, al distribuției: S.A.-ul producător se îndreaptă spre puține S.A-uri (ca excepție S.R.L.-uri) de profil EXISTENTE DEJA în piață ca distribuitori de volum mare, aceste S.A.-uri țintesc fiecare câteva S.R.L.-uri (ca excepție S.A.-uri) de profil EXISTENTE DEJA în piață, ca distribuitori de volum redus, care S.R.L.-uri țintesc S.R.L.-uri și P.F.A.-uri de profil EXISTENTE DEJA în piață ca distribuitori finali/ cu amănuntul/ retail. Pe când MLM-ul realizează efectul compus prin PROGRESIE GEOMETRICĂ datorită flexibilității persoanelor fizice (nu napărat autorizate, eventual devin P.F.A. din motive legale/ fiscale) care NU TREBUIE să existe deja și NU TREBUIE să aibă deja un profil anume în piață.

  Da, știu, nici MLM-ul nu e perfect, are marele dezavantaj că ”mulți sunt chemați, puțini sunt aleși”, pentru simplul motiv că NU ESTE UȘOR!!! (!) (sau cel puțin, nu este mai ușor să recrutezi, formezi și administrezi o echipă de vânzători și directori de vânzări în MLM decât aceeași echipă în afacerile clasice).

  Să spui că MLM-ul e o țeapă e ca și cum ai spune că fotbalul e o țeapă: eu am jucat fotbal, mult și cu plăcere, tu ai jucat? De ce întreb? Pentru că, cel mai probabil ai jucat, și nu ai jucat singur, cum nici eu nu am jucat singur, și ți-a plăcut, a fost distractiv, a fost și greu, ai obosit, poate chiar te-ai accidentat… Culmea! Exact același lucru l-am pățit și eu, am obosit tot timpul, m-am accidentat și a durut tare din când în când… Dar NICI eu, NICI tu, și extrem de probabil NICI UNUL dintre prietenii noștri de fotbal, NU AU REUȘIT în fotbal, adică nu au o carieră în fotbal și nu se întrețin financiar jucând fotbal. Cam asta este proporția și în afaceri, atât clasice cât și MLM… în afaceri, în fotbal și în orice altceva ai niște șanse de carieră dacă tratezi problema ca pe o profesie, profesionist adică, altfel, nu ești decât un amator, fără rezultate. Și vei spune tuturor celor care te întreabă sau celor care te-au auzit/ văzut SERIOS implicat cândva în afacere/ fotbal/ altceva că n-ai mai avut timp, sau te-a trădat partenerul/ antrenorul care a fost un nemernic, sau legea e strâmbă în România, sau a venit criza și ai pierdut clienții/ nu ți-ai mai permis antrenamentele etc. etc. etc. fel de fel de motive mai mult sau mai puțin, mai puțin decât puțin pertinente, când, de fapt, singurul motiv pentru care nu ai reușit indiferent despre ce vorbim este că… ei bine… că nu ai tratat problema ca pe o carieră, ca pe o profesie, cu seriozitate, zi de zi, în fiecare zi, prin studiu (teoretic) și prin antrenament (practic), făcând TU (practic) zilnic ceea ce ai studiat (teoretic) zilnic că ar trebui făcut zilnic. Sau nu așa arată o carieră, indiferent în ce? Să înveți zi de zi, ani și ani de zile (nu cred că nu ai fost elev, și poate și student etc.) să faci ceva timp de ani și ani de zile, ca să te bucuri de rezultate notabile după ani și ani de zile.

  CONCLUZIE: dacă auzi pe cineva că în MLM se muncește PUȚIN, se învață MAI NIMIC, și se câștigă REPEDE și în timp FOARTE SCURT, să fugi mâncând pământul. E grea activitatea în MLM, cam la fel de grea și echivalentă cu activitatea de sales – că vinzi ceva, și ca să vinzi și să NU manipulezi, trebuie să știi să valorifici, și nu să ”bagi pe gât” cu forța – apoi cu activitatea de recruitment (HR) – că doar nu îți permiți, mai ales la început, să ”angajezi” pe oricine, indiferent de calificări, să te ajute cu afacerea, MAI ALES că ești la început – și cu activitatea de administrare, de conducere, de ghidare – că după ce ai câțiva ”directori”, fiecare cu ”șefii” lui de echipă, fiecare cu ”muncitorii” lui din echipa lui… ești echivalentul unu CEO. Da, ca și în afacerile clasice, la început ești ”one man show”, și îți cauți clienții tăi, cu care să spargi ghiața, și pentru asta întrebi pe unul și pe altul, în stânga și în dreapta, dacă nu cumva are nevoie de ceea ce ai tu de oferit, și ceri referințe, dacă nu cumva cunoaște pe cineva care are nevoie de ceea ce ai tu de oferit (vorbim despre afacerile clasice, da?… chiar dacă, iaca poznă, sună a activitate de MLM-ist!!! (!) ) apoi clienții sunt mai mulți decât poți tu să duci singur, și ai primii angajați, ești doar șeful a 2-5 oameni, și dacă tu îți faci treaba bine în continuare, și te asiguri că și cei 2-5 oameni și-o fac pe-a lor bine, dar mai ales DACĂ NU RENUNȚI, sub presiunea concurenței și a fiscalității + birocrației, clienții încep să vorbească cu alți oameni despre tine, atunci când acei alți oameni le spun clienților că au nevoie de ce ai tu de oferit… și vin și mai mulți clienți, și deja nu mai ai 2 – 5 oameni, ci 2 – 5 șefi/ directori de echipe, la tot atâtea echipe, și deja rulajele și profitul sunt pe măsură… stai… încă vorbim despre afacerile clasice? :-O Că mie mi se pare tot mai mult că sună a MLM.

  Și nu o mai lungesc, închei spunând că, așa, ca un ghidaj, ca referință, în MLM se aplică în general regula 1 – 3 – 5 – 7. Adică:

  1. Îți ia 1 an (cel puțin) doar ca să te prinzi cât de cât despre ce e vorba și cam cum se face: dai cu capul, înveți din greșeli, nu prea ai pe nimeni care să te ajute și să te sprijine că nu ai avut timp să angajezi (recrutare, contract și training) pentru că a trebuit în primul rând să vinzi, că dacă nu vinzi nu ai ce pune pe masă, dar și de vândut vinzi prost, că nici să studiezi exact produsul și cum s-ar putea vinde cel mai bine (prin valorificare de calitate) nu ai avut timp, că a trebuit să vinzi… etc. etc. etc.

  3. După aproximativ 3 ani (la unii poate mai devreme, la alții poate mai târziu) ajungi cam pe zero, adică, afacerea a început să meargă, sunt vânzări, ai venituri, dar profitul e zero când scazi tot ce ai cheltuit învățând, căutând clienți, căutând primii ”angajați” (adică naivii ăia de care zici tu în articol că se lasă prinși) care să te ajute, și tu să îi ajuți pe ei să facă ce faci și tu, cumpărând cursuri și training-uri de produs și de specialitate etc. etc. etc.

  5. După 5 ani (aproximativ) poți trăi din afacerea ta: ai scăzut tot ce era de scăzut din venituri, venituri care sunt suficient de consistente încât să nu mai trebuiască să te implici în munca ”de detaliu” ci în cea ”de strategie”, de orientare spre un nivel și mai înalt.

  7. Ești independent, financiar și ca activitate: ai în echipa afacerii tale câțiva de ”5” care întrevăd ca posibil, își doresc și fac permanent să ajungă la ”7”, ai mulți de ”3” care răsuflă ușurați că ce a fost mai greu a trecut, și acum deja experiența i-a învățat ce au de făcut, și ai enorm de mulți de ”1” și încă și mai enorm de mulți de ”0” care sunt călăuziți de cei de ”3” și de ”5”. Cine are impresia că, înainte de a ajunge la ”7”, își permite măcar o secundă de pauză, se înșeală amarnic, pentru că ”0” obosește și se accidentează la fiecare pas, fiind gata să renunțe în orice clipă – de fapt aici renunță 99% dintre acei ”naivi” care ”eșuează” (cum, Dumnezeule, să eșuezi în ceva în care nici nu te-ai implicat profesionist, prin studiu și activitate congruentă la modul susținut???), pentru că ”1” de-abia își trage sufletul după un astfel de maraton, și măcar un prosop și o sticlă de apă ai putea să îi arunci, acum când, deși obosit, îndrăznește să zâmbească pentru că vede ceva, cât de mic și de puțin, dar vede… pentru că ”3”, chiar dacă știe să alerge un maraton fără să mai cadă și fără să mai obosească prea tare, încă nu știe care este cel mai bun moment în care să dea un prosop și o sticlă de apă, și pentru că ”5” încă nu știe cum să arate celorlalți în ce direcție este linia de sosire.

  Uite, vezi? Așa se scrie un articol, că de articole de ”hate” și ”troll” e plin netul! 🙂

 11. #14 Comentariu nou

  @Andrei,ce inseamna pentru tine „job” sigur?

 12. #15 Comentariu nou

  @silviu job-ul ala unde daca imi fac treaba cum trebuie, la final de luna imi iau banii. nu ma duc sa bat pe la usi incercand sa gasesc prosti pe care sa-i combin

 13. #16 Comentariu nou

  Te vad tanar…ma inspaimanta gandirea ta. Succes oricum!

 14. #17 Comentariu nou

  Ai grija cand iesi pe strada, poate iti iei o crema de hidratare peste fata! Ai suparat toti milionarii din MLM -uri!

 15. #18 Comentariu nou

  Eu am mers saptamana aceasta (cu japca ce-i drept) la o conferinta unde s-a discutat despre o asemenea retea (nisa era produse naturiste).

  Mi-a fost sa vad cele mai penibile prezentari din ultimii ani. Ceva gen:
  – Te doare capul? – > Nume_produs_cu_aloe_vera!
  – Ai acnee? -> Nume_produs_cu_aloe_vera!
  – Nu poti dormi noaptea? -> Nume_produs_cu_aloe_vera!
  – Ai cancer in faza terminala? -> Nume_produs_cu_aloe_vera!

 16. #19 Comentariu nou

  cum ii castigam prima data :))

 17. #20 Comentariu nou

  Buna ziua! Nu pot sa trec cu ochii pe aici si sa nu las ceva comentarii, Andrei, daca tu ai facut pe luna 20000 euro, eu ma bucur pentru tine, si iti doresc succes, eu tot fac acesti bani dar sunt deza 3 ani de zile pe piata MLM si am trecut prin 3 companii in care nu mia placut nici una, dar bani am facut. Acum activez intro compania unde luan am 10000 de $ lucrind 3 luni de zile………este un secret aici foarte mare, nu trebue sa na laudat cint am facut sau cit vom face pe viitor…mina miine este mult. Trebue sa ajutam persoanele ca sa inceapa o afacere apoi dupa straduita eii vom vedea ce poate si daca este un stare sa faca 20000 de euro, aceste sunt minciuni, am trecut si eu prin asta. Eu mereu spun la oameni ca prima luna va cistiga maxim 500$…..dece? Deoarece nu cunosc persoane si inca un lucru eu aleg persoanele cu care sa fac bussines. Va doresc la toti succese cit mai mari.

 18. #21 Comentariu nou

  ideea e ca tine si de banii cash pe care romanii obisnuiesc sa ii tina la saltea. e educatia aia financiara te care zici tu, insa si bancile au cel putin o problema de comunicare cu clientii.

 19. #22 Comentariu nou

  cunosc cateva mlm-uri: Forever living, Avon, Oriflame. In alte tari asa se vand si contractele de mobile sau electricitate sau cine stie ce aplicatii (nu cu reclame la tv, ci motivand clientii existenti sa aduca noi clienti, contra unei reduceri de 10% pt fiecare, un 5% din ce cheltuie clientul nou, sau 30 euro pt un nou client etc).
  Evident ca exista in acestea cate unu ce ia 20 mii dolari :). Dar ala e unu, si e un sef mare de sus :))

  Si functioneaza. Cele 3 amintite de mine sunt de 50 de ani pe piata si sunt din ce in ce mai mari.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.