Cam aşa încep prezentările de MLM. Cum să faci nu ştiu câţi bani (foarte mulţi) muncind un pic mai mult la început iar mai apoi puţin spre deloc pentru că business-ul o va face pentru tine şi tu te vei putea relaxa pe undeva printr-o insulă tropicală.  Tot ce trebuie să faci este să depui un minim de efort la început şi să fii dispus să investeşti o sumă de bani.

Reţeta e clasică : te caută, te conving şi încearcă să te ademenească cu promisiuni foarte frumos colorate, te aduc la nişte prezentări unde vorbesc “pionerii” business-ului, care acum fac zeci de mii de euro stând degeaba, îţi arată nişte grafice foarte frumos colorate şi nişte previziuni mai mult decât provocatoare. De aici, dacă te-au prins, alegi să investeşti suma aia minimă (pe care o vei recupera în maxim 3 luni) şi treaba lor e gata. Tu vei fi nevoit să cauţi alţi naivi care să adere schemei, ca să ai măcar speranţa că îţi vei recupera banii pe care i-ai băgat tu. Şi o să ai de muncă.

Toate formele astea de organizare de tip MLM demonstrează cât de scurtă este memoria colectivă a poporului. Nu o dată s-au discutat, vorbit, prezentat riscurile unor astfel de afaceri. Nu o dată au fost scandaluri în care erau implicate MLM-uri mari. Primul care îmi vine în minte este Dolphin. Acolo s-a lăsat cu sinucideri, arestări şi consemn la frontiere, dacă nu mă înşeală memoria.

Pe lângă memoria de peşte, MLM-urile speculează la maxim şi lipsa unei educaţii financiare corecte. Mirajul unui câştig consistent într-un interval de timp foarte scurt este click-ul care ia mintea oamenilor şi se bagă orbeşte în datorii, obligaţii şi griji de care nu au nevoie.

Scriu asta pentru că săptămâna trecută m-a invitat cineva la un “coffee club”, adică un eveniment care se dorea de networking şi socializare între oameni din domenii diferite. Am zis ok, sa merg să văd care e treaba, suna interesant. De fapt nu era altceva decât o prezentare de “super business, încă nelansat în România, dar din care unii membri fac deja chiar şi 20.000 de euro pe lună.”  Om care după eveniment probabil a plecat cu autobuzul acasă. Din simplă modestie, să nu mă înţelegeţi greşit.