”Ești liber să nu intri în localuri unde se fumează” e cel mai tâmpit argument

Articol din categoria: wtf?

În contextul legii care interzice fumatul cam peste tot începând cu 17 martie, pe care o aștept cu drag deși sunt fan Lucky Strike de mulți ani, se discută și se dezbate ( mai mult sau mai puțin, că nimeni nu ascultă altă părere) pe internet despre cât de abuzivă sau bună e legea asta.

Da, poate e un pic absurdă, mai ales la delimitarea spațiului închis, da poate în cluburi trebuia să se dea voie în continuare ( cluburi, nu spelunci de centrul vechi, da?).

Una peste alta, eu aștept cu drag și interes legea, așa cum am zis mai sus. Și mă amuză teribil două categorii de susținători ai fumatului:

1. cei care se plâng că va fi dramatic iarna, că ce ne facem fraților, ieșim în frig ca animalele?
2. cei care bagă la înaintare argumentul din titluri, că avem dreptul la free will și că nefumătorii sunt liberi să nu meargă în spații in care se fumează.

Pentru cei din prima categorie nu am decât un lucru de spus : avem iarnă 2 săptămâni, nu moare nimeni, e ok, să ne calmăm. Am avut 20 de grade în februarie, să moară grecii de ciudă.

Acum, de ce argumentul cu ”ești liber să nu mergi unde se fumează” e de-a dreptul cretin. Pentru că este emis de egoiști sociopați, oameni care nu au prieteni sau nu dau doi bani pe cei din jurul lor.

Dacă într-o gască de 10 oameni există 2 nefumători și vineri seara e seară de bere ce facem? Ies 8 la o cârciumă unde se fumează și 2 sunt liberi să facă ce vor? Înseamnă că nu ne sunt prieteni și nu ne pasă de ei. Cei 2 ce să facă? Să se plimbe prin parc, pentru că prietenii lor fumători nu vor să iasă 2 minute afară să fumeze o țigară?

Ce facem dacă într-un grup de prieteni este și un asmatic? Îi suprimăm plăcerea de a ieși în oraș cu prietenii pentru că nu poate tolera fumul? Ba mai mult, chiar îi face rău?

Sau o gagică gravidă ar vrea și ea să iasă prin oraș, să se mai destindă. Ce facem? Nu îi dăm voie, pentru că ne este lene nouă, fumătorii, să ieșim afară să tragem un fum?

Era nevoie de legea asta. Pentru că anterioara, care cerea spațiilor să delimiteze zonele de fumători vs nefumători a fost călcată în picioare. Și nu s-a aplicat deloc.

Dar dacă fumatul este punctul terminus al națiunii acesteia și nu putem trăi fără să fumăm, de ce nu fumăm și în mall?

De ce nu fumăm și la cinema când mergem? Doar e film, e distracție! Trebuie să fumăm! Sau la teatru!

De ce nu luptăm pentru liberul fumat în facultate, în sălile de curs? Ne ajută la concentrare.

De ce să nu fumăm și în avion? Care e diferența?

De ce nu fumăm la circ? Ah, la circ nu mergem, doar îl facem.

Repet, sunt fumător de ceva ani buni, dar nu pot să înțeleg atitudinea asta. E ok, fumăm afară. Dar nu voi mai pleca din cârciumă pentru că nu pot respira de fum și nu îmi va mai veni să ard hainele când ajung acasă.

18 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Dacă într-o gască de 10 oameni există 2 nefumători și vineri seara e seară de bere ce facem?

    De dragul celor 2 nefumatori, prietenii adevarati vor fi de acord ca seara de bere sa fie la nefumatori. Prietenii mei asa fac.

    Ce facem dacă într-un grup de prieteni este și un asmatic? Îi suprimăm plăcerea de a ieși în oraș cu prietenii pentru că nu poate tolera fumul? Ba mai mult, chiar îi face rău?

    Chestie mai cretina decat „argumentul” din titlu. Nici un prieten, fie el si fumator, n-o sa fie de acord cu iesitul la fumatori daca in grup exista un astmatic. Sa fim seriosi.

    Sau o gagică gravidă ar vrea și ea să iasă prin oraș, să se mai destindă. Ce facem? Nu îi dăm voie, pentru că ne este lene nouă, fumătorii, să ieșim afară să tragem un fum?

    Nope. Solutia e mult mai la indemana: localuri de nefumatori. Exista si-n Romania, ba chiar destul de multe as zice, am fost prin ele si e misto, nu m-a deranjat absolut nici un fumator. Dar deh, eu nu-s un trepanat de taliban antifumat care sa faca circ. Se fumeaza in localul X si n-am chef sa mananc in fum de tigara? OK, merci, votez cu portofelul si ma duc dincolo, unde nu se fumeaza.

    Era nevoie de legea asta. Pentru că anterioara, care cerea spațiilor să delimiteze zonele de fumători vs nefumători a fost călcată în picioare. Și nu s-a aplicat deloc.

    Aha, si solutia la neaplicarea unei legi e o alta lege. Ca daca prima nu s-a aplicat, in mod sigur a 2-a o sa se aplice :).

  2. #2 Comentariu nou

    „Exista in Romania”. Citeste bine Sabotor,”Exista in Romania”.
    Cate exista in Romania pe cap de nefumator?pentru ca fumatorii mai au putin si au 1 loc pe cap,iar fumatorii poate un loc la cel putin 1000 de nefumatori. Da,majoritatea nefumatorilor merg la McDonalds,cinema,teatru,mall si cofetarii,pentru ca sunt singurele locuri unde nu se fumeaza. Se fumeaza la bowling,ce naiba! Nu ma pot duce sa joc un dart sau sa vad un meci,de ce? Adica sunt liber sa ies doar la iarba verde,la gratar,unde prietenii pot fuma linistiti in aer liber.

    Bine zis sociopati,majoritatea vin cu argumente din ce in ce mai penibile,si ce naiba,sunt oameni educati,as fi avut pretentii sa inteleaga situatia,dar de cand cu legea,au sarit ca arsi,de par a i-am privat de dreptul la viata. Ei nu realizeaza ca noi,nefumatorii,am fost cei privati,ba chiar batjocoriti prin amplasarea locurilor de nefumatori la WC,la usile bucatariei sau in fundul localurilor,pe unde au mai avut spatiu. Habar nu au unii din voi,mi-as dori ca pentru o luna sa treceti prin ceea ce trecem noi,dupa care putem vorbi.
    Bine punctat Andrei.

  3. #3 Comentariu nou

    Mie mi se pare prostesc arumentul cu „ce treaba are statul cu mine daca vreau sa fumez?”. Treaba e in felul urmator: statul poate si trebuie sa intervina atunci cand avem o problema. Daca lumea consuma mancare aditivata cu substante daunatoare, statul trebuie sa le interzica. Daca lumea face prea multe accidente de masina, statul trebuie sa inaspreasca amenzile. Daca lumea consuma prea mult alcool, statul trebuie sa mareasca accizele. La fel, daca multa lume, din indolenta sau inconstienta se expune la fum de tigara, statul trebuie sa faca ceva. E vorba de a incerca sa ai o comunitate de oameni sanatosi si buni de lucru..

  4. #4 Comentariu nou

    Eu fumez,un pachet de tigari pe seara cand ies,nu vreau sa ma las,nu imi pasa de nefumatori,vreau sa beau 3 beri si sa bag un pachet de tigari. Daca ies in 5 in 5 min x20 tigari,stau mai mult afara,adica defapt doar afara.Platesc mai multe taxe ca un nefumator,si am zero drepturi :)Super….

  5. #5 Comentariu nou

    Dacă susțineți că argumentul din titlu e tâmpit, sunt tare curios să-mi spuneți care este argumentul valid pe baza căruia s-a construit această lege.

    • #6 Comentariu nou

      argumentul valid pentru legea data este alegerea celor din parlament care ne reprezinta. votezi sau nu votezi?

  6. #7 Comentariu nou

    „Era nevoie de legea asta. Pentru că anterioara, care cerea spațiilor să delimiteze zonele de fumători vs nefumători a fost călcată în picioare.”

    hahahahahahaha … pe principiul asta da’ soferii intorc pe linia continua propun sa interzicem intoarcerile de tot

  7. #8 Comentariu nou

    Pe aceeasi logica un pastor de la penticostali ar putea cere interzicerea localurilor de moravuri usoare, cum sunt saloanele de masaj erotic sau cluburile de striptease, de alea de swing nici nu mai vorbesc, pe ideea ca e dreptul lui sa intre peste tot. Ori niste oameni zdraveni la cap, cerebrali, sunt constienti ca atunci cand intra undeva isi asuma niste chestii. Gen, te duci la manele, desi nu-ti plac, pentru ca e ziua unui prieten care se sarbatoreste acolo, isi asume poluarea fonica. Daca esti pudibond si ajungi prin niste circumstante la striptease, ti-asumi. La fel si cu localurile de fumatori. Esti nefumator? Perfect, te duci acolo unde nu e fum. Mi se pare mizerabil si o lipsa crasa de evolutie in societate sa nu-i tolerezi pe cei carora le vinzi un produs, ii taxezi in plus pentru el, dar le interzici sa-l consume in localuri publice. Firesc si normal era sa se reglementeze prin lege localurile de fumatori, sa fie ventilate, angajatii sa primeasca sporuri de toxicitate sau munca in mediu nociv. Asta se putea face. Si era firesc sa se faca. Asta cu interzicerea e o chestie pe care n-o inteleg, mai ales ca devine dinspre un occident care a legalizat prostitutia si consumul de droguri usoare, un occident in care poti sa mergi sa platesti 100 de euro sa dai la buci, poti sa mergi sa-ti iei dintr-un coffe shop iarba si s-o fumezi, dar n-ai voie sa-ti deschizi sau sa detii un spatiu public special pentru fumatori. E absurd. E ilogic. E revoltator. Si nu, nu exista niciun argument pentru care cineva ar sustine abolirea unor drepturi pentru o categorie de cetateni, doar pentru ca cealalta categorie nu e interesata de acel drept.

  8. #9 Comentariu nou

    A, si-nca ceva. Eu imi platesc dreptul de-a fuma. Stiu, stiu, suna ciudat, dar fix asa e. Asa cum aia masini cu motor de 3-4-5L isi platesc dreptul de-a polua, si eu imi platesc dreptul de-a fuma. Am 30+ de ani, fumez de vreo 10, pana acum n-am avut nicio boala din cauza tutunului, mi-am facut mereu analizele la privat, platesc asigurare medicala tot ce vreo 10 ani cand m-am angajat. In tot acest timp doar din accize am contribuit la stat cu niste zeci de mii de lei. Din aia n-am avut nevoie de niciun leu pentru tratamente medicale. Statul a luat banii si i-a folosit. La fel cum ii ia zilnic din pachetele de tigari cumparate de mine. In tot acest timp in care statul incaseaza morman de la fumatori, ce face? Pai le restrange drepturile. Stiu, stiu, aici or sa sara in sus idiotii care or sa-mi spuna nonsalant, fix ca si presedintele CCR, ca-n Constitutie nu e trecut dreptul de-a fuma. Astora le doresc sa se bucure de atatea libertati cate sunt trecute in Constitutie. Ca pe logica asta maine interzicem mancarea fast food in locuri publice, sau bauturile carbogazoase, sau alcoolul, ca tot sunt o droaie de accidente din cauza alcoolului. Ca doar nu scrie nicaieri in Constitutie ca e dreptul tau sa bei 2 sticle de vin sau 10 beri. Anyway, ni s-a luat un drept. Atat noua cat si patronilor de localuri. E absurd sa n-ai voie sa-ti faci un local strict pentru fumat. Sigur, statul poate sa reglementeze la sange acel local. Sa-i impuna patronului un sistem de ventilatie modern. Sa le plateasca angajatilor sporuri. Etc. Dar nu, statul s-a gandit ca e cel mai bine si modern sa interzica fumatul peste tot. Asta-n timp ce continua sa vanda tigari si sa incaseze accizele din vanzarea lor. Superb, sau ce? 🙂

  9. #10 Comentariu nou

    Exista un mic proiect pe care il gasiti pe farafum .com cu harta localurilor unde nu se fumeaza..:)

  10. #11 Comentariu nou

    @Coke » Citind comentariul tău, sunt de părere că ai câteva probleme de înțelegere a drepturilor tale, ca om și ca cetățean al României. Fumatul nu este un drept ci un privilegiu.

    Ai aici o listă a drepturilor garantate in Constituția României » http://legislatie.resurse-pentru-democratie.org/drepturile-omului.php iar fumatul nu se numără printre acestea.

    În link-ul următor ai acces la drepturile fundamentale ale omului » http://legislatie.resurse-pentru-democratie.org/legea/declaratia-universala-a-drepturilor-omului.php fumatul nefiind printre acestea.

    Consider că este cazul să lăsăm victimizarea la o parte și să începem să fim raționali și realiști în ceea ce privește aspectul fumatului, în condițiile în care nu ți se interzice să fumezi ci doar ți se interzice să fumezi în spații închise.

    Cu respect,
    Teo

  11. #12 Comentariu nou

    @Teo, nici accesul la aer curat in firma, cluburi, si alte locatii vizate nu este specificat in constitutie.

    Defapt respiratul cu totul a fost omis …. ce-ar fi sa o respecti la litera constitutia? Te provoc.

    Cat despre subiect, si eu fumez de vreo 10 ani asa… nu sunt nici pro, nici contra, dar pana la final, daca argumentul nu fuma este cretin, al vostru nefumatorilor care este ?

    Daca sunt 10 din care 2 nu fumeaza, nu-i pb, acum o sa fie 10 din care 8 or sa stea afara la fumat, ghici ce o sa faca aia 2, singuri pe scaun inauntru, de paza la haine :)))

    Asta daca nu cumva se hotarasc si ei sa iasa afara la „aer curat”. O sa avem polemici 100.000 asta nu o sa shimbe cu nimic faptul ca daca pana acum tu nefumator ieseai afara sa te „racoresti” acum o sa stai acolo unde esti, ca afara se fumeaza.

    Cine stie, sa-si imagineze stradutele din centru pline ochi cu fumatori …. felicitari, daca ne-ai urat pana acum, sa va vad acum ….

    • #13 Comentariu nou

      Și atunci asta ce e? Sau ne uităm doar pe articolele care ne convin? Mă văd nevoit să repet că fumatul nu este un drept ci un privilegiu.

      4. Dreptul la viata, dreptul la ocrotirea sanatatii si dreptul la un mediu sanatos

      CONSTITUTIA ROMANIEI
      ARTICOLUL 34 – Dreptul la ocrotirea sanatatii
      (1) Dreptul la ocrotirea sanatatii este garantat.
      (2) Statul este obligat sa ia masuri pentru asigurarea igienei si a sanatatii publice.

      CONSTITUTIA ROMANIEI
      ARTICOLUL 35 – Dreptul la mediu sanatos
      (1) Statul recunoaste dreptul oricarei persoane la un mediu inconjurator sanatos si echilibrat ecologic.
      (2) Statul asigura cadrul legislativ pentru exercitarea acestui drept.
      (3) Persoanele fizice si juridice au indatorirea de a proteja si a ameliora mediul inconjurator.

  12. #14 Comentariu nou

    Pai ok, eu sunt deacord cu tine…

    „Vor fi considerate „spații închise” acele spații care au un acoperiş, plafon sau tavan şi care sunt delimitate de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent.”

    Daca este sa o luam asa, o terasa in mijlocul soselei, cu doua garduri vii sau de lemn (mai inalte asa), sau rafie sau cum ar fi, impreuna cu o umbrela, si gata cu fumatu’ …

    Serios ?

    „Potrivit proiectului, în „firmele de apartament” nu se va mai putea fuma. Dacă într-o locuinţă proprietate privată se desfăşoară şi activităţi economice, atunci aceasta devine „loc de muncă” (chiar dacă activitatea se desfăşoară doar într-o cameră), iar fumatul este interzis.”

    Acum te intreb eu pe tine, eu propietar, la mine acasa, cu o firma in care nu lucreaza nimeni, (atentie, „in care”, nu „pentru care”, adica nu sunt angajati), de ce imi limiteaza mie statul dreptul ?

    Eu am un balcon expus (are doar 1 perete, si plafon) sunt ok sa fumez, dar … cu restul cum ramane.

    Daca ar fi sa o luam asa, hai sa punem problema si altfel, tu vorbesti de sanatate. Pai la fel de bine si stresul este o forma de boala, si „pe mine aceasta lege ma streseaza” ma imbolnaveste psihic, in plus, sub obligat sa fumez afara inclusiv iarna la minus xx grade, asa ca o consider o discriminare la adresa fumatorilor, si mai mult de atat o posibila si grava abatere de la constituia despre care chiar tu ai scris ca garanteaza dreptul la sanatate.

    Faptul ca eu am o alegere (sa fumez sau nu) asta nu diminueaza cu nimic dreptul meu, poti chiar considera fumatul meu ca si libera mea exprimare a mizantropului din mine, drept care iar este garantat de constitutie si care prin extrapolare (si multe salturi de gandire, prea multe) este incalcat grav.

    Ceea ce incerc eu sa zic nu este ca legea nu ar trebui sa fie, zic doar ca ar trebui sa tina cont pana la final si de circumstante. Ca mie unul sincer, nu-mi pasa de ce face vecinu’, si la fel ma astept nici lui sa nu-i pese.

    In plus, sincer, asta este un praf in ochi, undeva se petrece ceva mult mai pervers, iar aceasta lege este fix „uita-te la dreapta, ca sa faca stanga ce vrea ea”, iluzionism.

    Este una din putinele „discutii” care poate fi starnita extrem de usor si care se domoleste cu greu.

    Abia astept sa vad ce se mai intampla prin culise, si daca o sa avem „privilegiul” sa aflam cu totii.

  13. #15 Comentariu nou

    @Unu » In primul rand, cred ca locuintele pfa-istilor sunt excluse de la aceasta lege (avand in vedere ca nu cred ca te va reclama sotia/prietena etc.). Daca se intampla asta, inseamna ca e cazul de o schimbare in relatia ta 🙂

    Legat de fumat iarna la -10°C, nu cred ca a murit nimeni ca a iesit afara din casa/pub. Pana la urma cum ai ajuns acolo? Te teleportezi direct si nu ai contact cu viforul salbatic de afara?

    Libertatea de exprimare este dreptul fundamental al omului de a spune ce gândește. Este un drept natural, ce ține de esența ființei umane, la fel ca dreptul la viață, la demnitate, fiind probabil și cel mai important drept pentru funcționarea unei societăți libere și democratice.

    Din polologhia de mai sus e destul de clar ca libertatea de exprimare se refera strict la dreptul de a spune ce gandesti. Nu de a fuma (cu exceptia comunicatului prin semnale de fum in stilul arhicunoscut al amerindienilor).

    Iar aici nu exista o conspiratie. Poate exista jocuri de culise insa sansele sunt foarte slabe (avand in vedere lobby-ul agresiv al producatorilor si distribuitorilor de tigarete si produse adiacente care a fost relativ ignorat). Dar hai sa nu devenim paranoici din motive stupide.

  14. #16 Comentariu nou

    „Libertatea de exprimare este dreptul fundamental al omului de a spune ce gândește”.
    Deci daca esti mut, ajungi sa fi un NUL ? Dar hai mai batrani de au facut puscarie ca au scris despre niste chestii.

    Dreptul la libera exprimare face referinta la toate formele posibile de exprimare. Ca sa poata sa-i includa si pe aia, surzi, muti, orbi … sau cu alte dizabilitati care pot „incurca” in exercitarea acestui drept.

    „(1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.
    (2) Cenzura de orice fel este interzisă.
    ….
    ….
    ….
    (6) Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine.
    (7) Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri.”

    ATENTIE: „incitarea la discriminare”, cam daca esti fumator de maine ramai afara :)))

    „Iar aici nu exista o conspiratie. Poate exista jocuri de culise insa sansele sunt foarte slabe (avand in vedere lobby-ul agresiv al producatorilor si distribuitorilor de tigarete si produse adiacente care a fost relativ ignorat). Dar hai sa nu devenim paranoici din motive stupide.”

    NU ziceam ca ar exista o conspiratie legata de fumat, ci legata de altceva, ce ai mai auzit de alegerile din Bucuresti :)))) este vorba de distragerea atentiei.

  15. #17 Comentariu nou

    Sunt fumator dar atunci cand ies cu familia, merg la nefumatori. Asta nu ma impiedica sa merg cu prietenii la o cafea buna intr-un loc in care se fumeaza! Probabil ca vom lua cafeaua de 1-2 RON de la un automat de pe strada si vom sta undeva afara… A propos ce aceasta lege…probabil ca a fost initiata de unul din cei 3xx din 6xx care trebuiau sa dispara in urma unui referendum!!! Ce spuneti de asta???

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[instagram-feed feed=1]