În contextul legii care interzice fumatul cam peste tot începând cu 17 martie, pe care o aștept cu drag deși sunt fan Lucky Strike de mulți ani, se discută și se dezbate ( mai mult sau mai puțin, că nimeni nu ascultă altă părere) pe internet despre cât de abuzivă sau bună e legea asta.

Da, poate e un pic absurdă, mai ales la delimitarea spațiului închis, da poate în cluburi trebuia să se dea voie în continuare ( cluburi, nu spelunci de centrul vechi, da?).

Una peste alta, eu aștept cu drag și interes legea, așa cum am zis mai sus. Și mă amuză teribil două categorii de susținători ai fumatului:

1. cei care se plâng că va fi dramatic iarna, că ce ne facem fraților, ieșim în frig ca animalele?
2. cei care bagă la înaintare argumentul din titluri, că avem dreptul la free will și că nefumătorii sunt liberi să nu meargă în spații in care se fumează.

Pentru cei din prima categorie nu am decât un lucru de spus : avem iarnă 2 săptămâni, nu moare nimeni, e ok, să ne calmăm. Am avut 20 de grade în februarie, să moară grecii de ciudă.

Acum, de ce argumentul cu ”ești liber să nu mergi unde se fumează” e de-a dreptul cretin. Pentru că este emis de egoiști sociopați, oameni care nu au prieteni sau nu dau doi bani pe cei din jurul lor.

Dacă într-o gască de 10 oameni există 2 nefumători și vineri seara e seară de bere ce facem? Ies 8 la o cârciumă unde se fumează și 2 sunt liberi să facă ce vor? Înseamnă că nu ne sunt prieteni și nu ne pasă de ei. Cei 2 ce să facă? Să se plimbe prin parc, pentru că prietenii lor fumători nu vor să iasă 2 minute afară să fumeze o țigară?

Ce facem dacă într-un grup de prieteni este și un asmatic? Îi suprimăm plăcerea de a ieși în oraș cu prietenii pentru că nu poate tolera fumul? Ba mai mult, chiar îi face rău?

Sau o gagică gravidă ar vrea și ea să iasă prin oraș, să se mai destindă. Ce facem? Nu îi dăm voie, pentru că ne este lene nouă, fumătorii, să ieșim afară să tragem un fum?

Era nevoie de legea asta. Pentru că anterioara, care cerea spațiilor să delimiteze zonele de fumători vs nefumători a fost călcată în picioare. Și nu s-a aplicat deloc.

Dar dacă fumatul este punctul terminus al națiunii acesteia și nu putem trăi fără să fumăm, de ce nu fumăm și în mall?

De ce nu fumăm și la cinema când mergem? Doar e film, e distracție! Trebuie să fumăm! Sau la teatru!

De ce nu luptăm pentru liberul fumat în facultate, în sălile de curs? Ne ajută la concentrare.

De ce să nu fumăm și în avion? Care e diferența?

De ce nu fumăm la circ? Ah, la circ nu mergem, doar îl facem.

Repet, sunt fumător de ceva ani buni, dar nu pot să înțeleg atitudinea asta. E ok, fumăm afară. Dar nu voi mai pleca din cârciumă pentru că nu pot respira de fum și nu îmi va mai veni să ard hainele când ajung acasă.