E dincolo de smecherie

Articol din categoria: andreiu

Azi un boss cu mașină de câteva zeci de mii de euro a dat peste un bunic cu doi copii, în încercarea lui de a fenta o barieră de la parcare, unde ar fi trebuit să plătească 3 lei pe oră. Știrea aici, m-a răscolit destul de tare.

Sper să scape copilul, deși a trecut un tanc peste el și să-și revină și la fel sper ca șmecherul să plătească scump.

Problema e că șmecheria asta nu mai reprezintă cazuri izolate ci a devenit normă la noi. Este prost ăla care nu e șmecher.
Ești fraier dacă stai la coadă, dacă stai la semafor, dacă plătești parcare, dacă muncești pentru chestii, dacă respecți normele sociale și civice, ești fraier dacă vrei să faci lucrurile așa cum se fac ele.

Șmecheria e să fentezi sistemul, reguli, norme, pe fraieri, tot. Să fii ciumeg, bazat, barosan.

E din cultură, nu e de altceva. Vine de la vârf, de la conducere, de la leaderi, de departe, nu de ieri sau de azi. Și nu vom schimba prea curând asta, până nu vom avea leadership adecvat, mentori, educație.
Sau până nu vom avea legi destul de dure și măsuri care să le aplice la fel de dure.

2 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    „Sau până nu vom avea legi destul de dure și măsuri care să le aplice la fel de dure.” Legile trebuie aplicate tocmai de cei mai mari barosani. Greu rau din pacate 🙁

  2. #2 Comentariu nou

    Nu inteleg, cum adica leaderi? Nu din randul oamenilor ajungi oamenii aia pus in pozitii inalte? Si oamenii il aleg pe cei ca ei, special pentru a le permite sa faca si mai multe smecherii. Iar legile nu stiu cat de dure le poti face cand esti conditionat atat de cei infractorii din Parlament cat si de legislatia UE. Solutii din pacate nu exista.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.