Cum dorm românii?

Articol din categoria: andreiu

Am primit mai devreme un comunicat de presă prilejuit de lansarea unui brand nou de saltele, Napsie se numește, care dă niște cifre interesante despre modul în care dormim noi, românii.

Probabil și voi vedeți mereu persoane care se plâng de oboseală sau că dorm prost. Iată cum stăm de fapt:

 

In urma unui studiu comandat de Napsie cu privire la calitatea somnului la romani, cei mai multi dintre acestia, mai exact 40%, dorm 6-7 ore pe noapte si nu considera ca este suficient pentru a fi odihniti si a avea zile mai productive. Doar 29% dintre romani reusesc sa doarma 8 ore, care este durata ideala de somn. Pentru recuperarea orelor nedormite in timpul saptamanii, 73% dintre cei intervievati incearca sa se odihneasca mai mult in weekend.

Tot conform datelor din studiu, pentru cei mai multi dintre romani, mai exact pentru 39%, timpul de adormire este intre 6-15 minute, 27% au nevoie de 16-30 minute, in timp ce 21% adorm in mai mult de 30 minute de cand s-au asezat in pat. Doar 12% dintre oameni adorm in mai putin de 5 minute.

Statutul social (angajat, student, casnic), dar si varsta sunt factori care influenteaza somnul. Angajatii folosesc alarma in fiecare zi de munca si dorm mai mult in weekend, persoanele casnice folosesc rar alarma si se odihnesc la fel in fiecare zi din saptamana, studentii folosesc alarma si dorm mult in weekend.

Alte lucruri care influenteaza calitatea somnului sunt activitatile pe care persoanele le intreprind inainte de culcare – 75% dintre romani prefera sa se uite la televizor, 44% navigheaza pe internet, 21% petrec timp cu familia si prietenii, iar restul citesc, fac treburi casnice, mananca, se roaga sau se joaca pe calculator.

Un alt factor extrem de important pentru un somn odihnitor este salteaua. In total, 49% dintre romani au paturi cu saltea detasabila, 28% dorm pe canapea si 21% prefera paturile cu saltea incorporata. De asemenea, 54% dintre respondenti dorm pe saltea cu arcuri metalice, 16% pe saltea din burete, 9% pe saltele din spuma poliuretanica, 5% pe saltele fabricate din spuma cu memorie si inca 5% pe saltele cu latex, cele din urma (cu spuma si latex) fiind ideale pentru un somn odihnitor.

Voi cum dormiți?

sleep via dreamstime

 

6 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou
  2. #2 Comentariu nou

    Puțin. Clar trebuie sa recuperez intr-un weekend.

  3. #3 Comentariu nou

    Dorm intr-un Hästens Luxuria, deci dorm bine.

  4. #4 Comentariu nou

    cam 7 ore in timpul saptamanii si vreo 10 (maxim) in timpul weekendului.

  5. #5 Comentariu nou

    Nu dorm, ca m-a trezit EA, ca e prea cald si sa ma mut in alt pat. Acum belesc ochii pe net, pe bloguri de A-listeri.

  6. #6 Comentariu nou

    Dragut ca ai mentionat asta, chiar ieri am citit un studiu comparativ despre obiceiurile de somn ale populatiei globului (de ce sa ne referim doar la „noi romanii”?), comparatia fiind facuta intre locuitorii tarilor cu apa calda si locuitorii tarilor fara apa in general, adica Africa. Rezultatele studiului sunt suprinzatoare – nu e nicio diferenta majora intre cat doarme un african „vanator-adunator”, fara acces la tehnologie, internet si lumina electrica, si cat doarme un cetatean industrializat. Ba chiar africanul doarme un pic mai putin, media fiind cam 7 ore pe noapte, in timp ce „civilizatul” doarme, in medie, 7.5 ore pe noapte.

    Studiul a fost facut pentru a demonta un pic ideea ca lumea moderna ne-a stricat obiceiurile de somn.

    …iar eu am dormit destul de rau pentru ca am stat azi-noapte sa citesc studiul asta. Pe tableta.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[instagram-feed feed=1]