Am primit mai devreme un comunicat de presă prilejuit de lansarea unui brand nou de saltele, Napsie se numește, care dă niște cifre interesante despre modul în care dormim noi, românii.

Probabil și voi vedeți mereu persoane care se plâng de oboseală sau că dorm prost. Iată cum stăm de fapt:

 

In urma unui studiu comandat de Napsie cu privire la calitatea somnului la romani, cei mai multi dintre acestia, mai exact 40%, dorm 6-7 ore pe noapte si nu considera ca este suficient pentru a fi odihniti si a avea zile mai productive. Doar 29% dintre romani reusesc sa doarma 8 ore, care este durata ideala de somn. Pentru recuperarea orelor nedormite in timpul saptamanii, 73% dintre cei intervievati incearca sa se odihneasca mai mult in weekend.

Tot conform datelor din studiu, pentru cei mai multi dintre romani, mai exact pentru 39%, timpul de adormire este intre 6-15 minute, 27% au nevoie de 16-30 minute, in timp ce 21% adorm in mai mult de 30 minute de cand s-au asezat in pat. Doar 12% dintre oameni adorm in mai putin de 5 minute.

Statutul social (angajat, student, casnic), dar si varsta sunt factori care influenteaza somnul. Angajatii folosesc alarma in fiecare zi de munca si dorm mai mult in weekend, persoanele casnice folosesc rar alarma si se odihnesc la fel in fiecare zi din saptamana, studentii folosesc alarma si dorm mult in weekend.

Alte lucruri care influenteaza calitatea somnului sunt activitatile pe care persoanele le intreprind inainte de culcare – 75% dintre romani prefera sa se uite la televizor, 44% navigheaza pe internet, 21% petrec timp cu familia si prietenii, iar restul citesc, fac treburi casnice, mananca, se roaga sau se joaca pe calculator.

Un alt factor extrem de important pentru un somn odihnitor este salteaua. In total, 49% dintre romani au paturi cu saltea detasabila, 28% dorm pe canapea si 21% prefera paturile cu saltea incorporata. De asemenea, 54% dintre respondenti dorm pe saltea cu arcuri metalice, 16% pe saltea din burete, 9% pe saltele din spuma poliuretanica, 5% pe saltele fabricate din spuma cu memorie si inca 5% pe saltele cu latex, cele din urma (cu spuma si latex) fiind ideale pentru un somn odihnitor.

Voi cum dormiți?

sleep via dreamstime