Discriminare în industriile creative: Zero fonduri europene pentru tipografii români în perioada 2014-2020.

Articol din categoria: andreiu

Am primit un comunicat de presă ieri, care mi-a atras un pic atenția. În general, le trimit în trash, dar ăsta a scăpăt pentru că abordează o problemă la care nu mă gândisem până acum. Tipografia și tipăritura fac parte din industria creativă.

Cumva, s-a asimilat în mentalul colectiv că industriile creative trebuie să fie musai digitale, mai puțin analogice, offline. Ceea ce este greșit.

Aparent, confuzia se întâmplă și la case mai mari, pentru că, pentru perioada următoare, adică până în 2020, nu prea există context pentru dezvoltare și absorbție de fonduri europene

Tiparul este parte a Industriilor Creative. Acele industrii despre care Romania estimeaza ca vor aduce, pana in 2020, pana la 10% din PIB. Acele industrii despre care, pe pagina Uniunii Europene, aflam o poveste frumoasa si roz: cum UE considera finantarea industriilor creative o prioritate in strategia pentru crestere economica si ocuparea fortei de munca in intreaga Europa. La noi in tara, in schimb, aceasta poveste are nuante sumbre de gri. Industria tiparului nu va putea fi acolo, in randul afacerilor care au sansa sa aduca prosperitate tarii, pana in 2020.  

Valoarea fondurilor alocate fiecarei tari europene pentru perioada 2014-2020 urca Romania pe locul 4 din 29! Doar Polonia, Italia si Spania au primit o alocare mai mare decat Romania! Cu toata generozitatea acestei alocari, doua industrii, 17 si 18, absenteaza total nemotivat de pe lista codurilor CAEN eligibile. Omisiunea pare, mai degraba, o eroare de tastare decat o decizie luata rational, mai ales ca editurile sunt eligibile, iar fabricarea hartiei este eligibila! Cu alte cuvinte, editurile pot concepe si edita, fabricile le pot furniza hartia, dar tiparirea, produsul finit, lipseste cu desavarsire din schema ilogica a guvernantilor care ne-au pecetluit soarta pana in 2020.

 

În acest context, se organizează și o conferință, care poartă numele “Opriti discriminarea tipografilor romani! ZERO fonduri europene pentru tiparitorii si producatorii de ambalaje din Romania, in perioada 2014-2020.

Care va avea loc simultan în București, Cluj și Timișoara, pe data de 13 octombrie, la ora 15:00. La București va avea loc la hotel Novotel.

Persoană de contact: Dragos Balan – dragos@graficasitipar.ro

 

Mi se pare un strigăt de ajutor. Sper să se rezolve cumva, pentru că da, avem nevoie și de print în viața noastră.

Ne dorim egalitate de sanse la finantare cu alte industrii. Avem dreptul sa stim de ce am devenit, brusc, insignifianti pentru economia romaneasca si pentru piata fortei de munca, din punctul de vedere al factorilor de decizie din MDRAP, care au considerat ca e un moment bun sa decapiteze o industrie. Vrem argumente pentru aceasta discriminare. Iar daca nu exista, solicitam repararea, de urgenta, a acestei erori si introducerea codurilor 17 si 18 pe lista codurilor CAEN eligibile pentru alocarea fondurilor europene in perioada 2014-2020.

printer via dreamstime

1 comentariu Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Pe cine tragem la raspundere pentru pierderi? Ca, daca este o eroare de tastare avem dactilografa iar daca este o eroare de vot avem membrii care au votat.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.