Bunică-mea a fost educatoare. A avut grijă de-a lungul celor mulți ani petrecuți lângă ea să mă educe în litera și spiritul codului bunelor maniere. Să nu casc cu gura deschisă, să îmi tai unghiile, să nu sorb din ciorbă, să nu-mi trag mucii când merg la teatru și multe alte d-astea.

Multe dintre ele au sens și țin foarte mult de poziționare și statutul pe care vrei să-l ai în fața celor din jurul tău. D-aia n-o să pot purta vreodată pantaloni peste gleznă, că nu vreau să fiu clown.

Există totuși unele chestii pe care nu le înțeleg și cu care nu pot să fiu de acord doar pentru că cineva le-a scris undeva și trebuie respectate cu sfințenie.

Unul dintre lucrurile de mai sus este salutatul atunci când intri într-o încăpere, unde nu cunoști pe nimeni și probabil nu vei ave vreodată ceva de-a face cu vreo persoană de acolo. De exemplu la medic, cât aștepți la coadă. Sau la taxe și impozite, când intri la vreun serviciu d-ăla și aștepți la coadă.

Nu înțeleg de ce trebuie să salutăm. Din respect? Ăla știu că se câștigă, nu e un drept dobândit la naștere.

Poate din oamenii ăia pe care tu îi saluți, unul e pedofil, altul e un moș sclerozat care taie mingile copiilor din fața blocului, unul are chică și unul e stelist. Nu vrei să ai de-a face cu oameni d-ăștia. Chiar dimpotrivă, e recomandat să te ferești de ei.

Deci, de ce i-ai saluta pe ăia? Nu mai bine îți vezi direct de treaba ta și ignori ce spune un cod al unor așa zise bune maniere, care de fapt te învață să faci bonding social cu random people?

Maybe it’s just me.

hello via dreamstime