La recent încheiatul Icee.fest, pentru că sala mare era arhiplină, am ajuns din greșeală la scena Focus1, unde era un debate care se chema  Debate / Q&A: How Tech is Disrupting The Money Ecosystem. Un panel cu mai mulți oameni, mai mult sau mai puțin importanți, ceva asigurări, o tipă de la WU și două personaje cheie: Chad West de la Revolut și Maurizio Poletto de la Erste Group. De ce personaje cheie? Pentru că fiecare a emis căte o afirmație directă, transparentă și fără loc de interpretare.

Chad West, întrebat ce se va face Revolut dacă băncilor vor copia modelul lor de business și vor încerca să le oprească creșterea a replicat direct: Le va împiedica birocrația și nu vor avea niciodată viteza de dezvoltare pe care o are Revolut. Până decide o bancă să lanseze un produs sau un feature nou în aplicație, Revolut deja are 5 lansate noi și încă 3 în lucru, pentru că de la idee la execuție sunt doar doi pași: ne place? și putem? Dacă ambele sunt da, e o problemă de zile până la execuție.

Maurizio Poletto, despre lentoarea băncilor și reticența lor în a facem mai progrese digitale: Băncile nu reacționează pentru că momentan nu le pasă. Fac foarte mulți bani, încă, și îi fac cu generația 40+, nu cu millenials, nu cu generația Z, cu nimeni. Cu cei de 40+. Nimeni dintr-un board de bancă nu-și va risca bonusul anual de câteva milioane bune ca să producă o trasformare radicală în ce privește user experience sau simplitate sau procese mai prietenoase pentru client. Ei oricum vor veni la bancă, pentru că nu au încotro.

 

Amândoi au dreptate, fiecare mizează pe niște poziții adevărate, doar că e mai mult despre viitor decât despre ziua de mâine. Ok, e confortabil și călduț să nu-ți asumi nimic ca să nu pierzi bonusul anual, dar s-ar putea să pierzi banca cu totul.

În același debate s-a atras atenția și despre dezvoltarea Amazon, Apple, Google în direcția finanțelor, pentru că este un domeniu mult prea ofertant ca să nu fie atacat de ei. Și abia atunci băncile se vor trezi că vor avea probleme serioase.