Dacă tot moare textul și viitorul e altul…

Articol din categoria: andreiu

Auzim de ani de zile că urmează anul video, video este viitorul. De la oameni care vorbesc pe la conferințe, care sunt experți în digital, care se pricep.

Alții zic că moare facebook-ul de ani de zile. Alții spun că pe tiktok e treabă, e viitorul.

Acum e la modă să spui că pe clubhouse e treabă și viitorul e audio. Se mișcă fulminant, crește ca Făt – Frumos și deja a început să scadă.

Paradoxul este că toate cele de mai sus LE CITIM!. Pe bloguri, pe site-uri de specialitate, pe publicații online. Le citim. Sunt scrise. Negru pe alb sau pe ce fundal. Sunt scrise. Inclusiv pe instagram, vedem cartoane cu scris, care ne spun că viitorul este video.

Ok, zici că video este viitorul? De ce nu anunți asta printr-un video?

Spui că reels e următorul the big shit? Fă un reel și zi-mi asta.

Viitorul e audio? Trage un spot de 2 minute în care să zici asta, de ce o anunți în scris?

De ce ne întoarcem la text, de ce simțim nevoia să scriem chestii, ca să rămână scrise, într-un univers atât de dinamic, care dispare în 24 de ore, care e pe repede înainte, pe video, pe reels, pe audio, oriunde altundeva?

Asta mă macină, întrebarea asta, de ce vrei să validezi un mediu într-un alt mediu, despre care zici că e mort?

Textul nu va dispărea, oricât de mult îi cântă lumea prohodul și vrea să-i ridice panaghia mai repede. E validat, în continuare, chiar de cei care îl vor dispărut.

8 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Pai si Ello?!

 2. #2 Comentariu nou

  simplu :

  textul il citezc fara sa deranjez

  audio / video imi trebuie căști

  audio video aia vb cu viteza, tb sa dau bac

  text nu am probleme citesc cat de repede vreau si recitesc doar mișcând privirea

 3. #3 Comentariu nou

  Clar.
  Textul nu are cum să moară, însă ce cred că se poate întâmpla – în ceea ce zic eu că este cea mai mare revoluție din istoria literaturii – este să fie redefinit, reformat, restructurat, etc. Mă gândesc la hieroglifele egiptene și la cultura scrisului care unde apare dărâmă, construiește, reformează societatea din temelie. Transformarea digitală e doar o componentă sau cred eu, doar una dintre reformele aduse de această cea mai mare revoluție din istoria literaturii.

  Plus de asta, e absurd: încearcă să cauți în google cu video / audio și să consumi rezultatele în audio/video.

 4. #4 Comentariu nou

  Wtf? In primul rand, se vorbeste despre asta si in video si in audio.

  Daca video e viitorul nu inseamna ca rasa umana nu va mai scrie. Daca tu crezi ca textul scris va ramane baza, ce faci, o scrii pe servetele la bere / conferinte?

 5. #5 Comentariu nou

  Cât valorează pe bursă tiktok și cât valorează medium sau quora? Cât câștigă primii 5 vloggeri și cât primii 5 bloggeri din Romania? Nu e viitorul, e prezentul acela în care domina video fata de text. Textul va rămâne important, clar, dar ce citesc aici sunt auto-motivationale din etapa de denial. Spun asta din perspectiva unuia care nu consumă deloc vloguri sau tictoace. Dar una-i una, alta-i alta.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.