Contributii sociale

Articol din categoria: ca la noi, mișto

Discutam acum cateva zile cu un prieten care era socat de cati bani se duc in fiecare luna din salariu pentru contributii sociale. Sanatate, somaj, impozit. Si se intreba daca este in regula toata treaba asta. Si de ce nu i se returneaza nici un ban in cazul in care ajunge sa iasa la pensie fara sa fi experimentat somajul de-a lungul carierei sau nu a trecut pe la spital/doctor? Unde ajung banii aia?

I-am raspuns sec: la asistatii social.

Tocmai din cauza asta as prefera sa mi se dea dreptul sa aleg intre contributiile la stat si cele la o companie privata de asigurari. As alege clar sistemul privat. Stiu ca am control asupra banilor, nu mi se poate impune o cota fixa din salariu, as beneficia de servicii mult mai bune intr-o clinica privata si daca nu as ajunge sa mananc ceva din pensie, banii virati nu se pierd, ca in cazul contributiei la stat, ci revin mostenitorilor legali. Vorbim aici doar de plata contributiilor pentru sanatate, somaj si pensie. Cu impozitul sunt perfect de acord sa il platesc.

Plus ca nu sunt foarte impacat sa stiu ca din banii mei sunt tratati niste cetateni rromani care ” il are bolnav pe ala micu”.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.