Două chestii care mi s-au întâmplat într-o săptămână și care demonstrează nu toți concitadinii noștri sunt încă obișnuiți cu asfaltul și apa caldă.

LIDL Pipera, săptămâna trecută, duminică. Intru să mă uit după niște chestii, nu le găsesc, dau să ies. Aici începe circul de pe lume cu un individ cam trecut de 50 de ani, care mă oprește și începe să mă întrebe ce fac.

  • ce faci, domle?
  • ies din magazin!
  • păi și pe noi ne crezi proști?
  • de ce?
  • păi de ce nu stai la coadă cu toată lumea?
  • păi pentru că nu am nimic de plătit!

Și ies. Nesimțit, cretin, tineret, tupeu, impertineți, muie, tot tacâmul. Poate e și vina magazinelor aici, că nu au spațiu separat pentru ieșit dacă nu ai cumpărat nimic.

Am râs și am mers mai departe.

Auchan Vitan, raionul de pește, coadă.

  • Aici aș vrea să fac o introducere. A mai observat cineva ura cu care se uită bătrânii la tineri? Ură, dispreț, dezgust, toate sincere și profunde. Te-ar eviscera dacă ar putea, nu-mi dau seama de unde pornesc toate astea, dar clar suntem mult prea divizați. Discutam asta și cu Maru și îmi zicea că se întâmplă la fel și când e cu kiddo cu căruțul, singurii care sunt ok sunt ăia care, probabil, sunt bunici.

Revenind la raionul de pește de la Auchan. Coadă, angajații de pe raion tocmai aduceau pește și erau ocupați. Vine o doamnă trecută bine de a treia tinerețe, depășește coloana la semafor și se bagă în față. Îi atrag atenția că e coadă în spate și că normele sociale recomandă folosirea și respectarea acesteia.

Aici începe circul adevărat, când jumătate din lumea de la coadă începe să mă hulească, că e bătrână, că n-am pic de bun simț și că de ce mă iau de ea. Fix ca la Stockholm. Vreo trei de vârsta mea îmi țin partea și reușim să o trimitem pe doamnă la coadă, așa cum ar fi normal.

Am luat pește, am mâncat ieri, nu mi-a rămas în gât, deci nici blestemele nu mai sunt ce-au fost.

Dubla măsură și dublu standard peste tot. Să se schimbe, dar să înceapă cu alții, că noi avem altceva de făcut acum.