Chestii care se întâmplă o dată în viaţă

Articol din categoria: andreiu


După ce prin primăvară am avut ocazia să joc baschet în echipă alături de unul dintre idolii copilăriei mele, week-end-ul trecut am avut privilegiul de a face un scurt antrenament cu Mihai Covaliu. Pentru cine nu ştie cine este Mihai Covaliu, recomand un search pe google. De fapt, pe scurt, este unul dintre conaţionali care a reuşit să ne facă apreciaţi pe mapamond. Adică medaliat olimpic la Sydney in 2000, campion mondial atât la individual cât şi alături de echipa României de sabie dar şi numeroase medalii de argint şi bronz trecute în palmares de-a lungul activităţii competiţionale.

Acum Mihai este antrenorul echipei naţionale de sabie băieţi care va reprezenta România la Jocurile Olimpice de la Londra şi cu care speră să obţină maximul posibil, adică medalia de aur.

În primul rând trebuie să remarc modestia şi bunul simţ pe care îl are Mihai. Nici o secundă nu a părut derajat, iritat sau plictisit de întrebările pe care i le-am pus, unele dintre ele chiar incomode, de genul banilor sau ofertelor din străinătate. Ne-a răspuns cu un zâmbet amar că banii pe care îi acordă ţara noastră performanţei unui sport olimpic sunt cam la nivel de bani de autobuz comparativ cu alte ţări. Din păcate. Cât despre oferte din străinătate, nu a negat că au existat, însă ne-a dat de înţeles că doreşte să realizeze şi ca antrenor ce a reuşit ca sportiv.  Şi eu sunt sigur că va reuşi.

Despre sabie vă spun doar că este un sport foarte mişto, dar realizezi asta abia după ce îmbraci costumul prima dată şi câştigi prima tuşă. Te face să vrei mai mult, să nu dai înapoi şi să îţi tratezi adversarul de la egal la egal. E un sport al echilibrului, atât fizic cât şi mental. Din păcate, sunt din ce în ce mai puţini copiii care se apucă de el şi astfel baza de selecţie scade cu fiecare an. Poate se va îndrepta situaţia pentru că ar fi păcat să pierdem încă un sport la care impunem respect pe plan mondial.

În privinţa asta, Gillette a luat cumva atitudine şi s-a implicat activ în încurajarea tinerilor spre practicarea acestui sport prin oferirea unei burse in valoare de 10.000 de dolari pentru achiziţia de echipament sportiv clubului Riposta Bucuresti, club unde Mihai Covaliu s-a oferit să fie mentor al tinerilor sportivi în cadrul campaniei „Un start bun face diferenta”.

Lăudabilă iniţiativa, mai ales că vine pe fondul unui trend general de a ne axa pe fotbal şi a ignora celelalte sporturi care fac perfomanţă şi aduc rezultate foarte bune în dreptul ţării noastre.

Pentru că băieţii de la naţionala de sabie a României sunt nişte muşchetari ai vremurilor noastre, îmi vine în cap o singură melodie pe care o pun mai jos!

Succes băieţi şi suntem alături de voi! Avem încredere că aduceţi aurul olimpic în România! Baftă multă!

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.